Дали Корнелия Нинова или вътрешнопартийната опозиция ще надвие? Каквото и

Дали Корнелия Нинова или вътрешнопартийната опозиция ще надвие? Каквото и ...

Дали Нинова или опозицията ще надвие, вече има сериозно разделение в БСП.Дали Корнелия Нинова или вътрешнопартийната опозиция ще надвие? Каквото и да стане, вече има сериозно разделение в БСП.

С тези думи социалист от широкото ръководство на партията коментира пред "Дневник" предстоящия извънреден конгрес в неделя, изхода от който не могат да прогнозират и на "Позитано" 20. Висшият партиен форум бе свикан след загубата на БСП на европейските избори, заради която Корнелия Нинова подаде оставка, но направи заявка, че иска да се яви на избори на председател на партията, в която да участват всички близо 100 хиляди членове.

По план на сегашното ръководство на 16 юни трябва да стане точно това - конгресът да констатира оставката на Нинова и да даде начало на предсрочни избори за лидер, които да са по новите правила - пряко от всички членове на партията. След това по-тясното ръководство - Националният съвет на БСП, трябва да приеме правилата, по които да се проведат изборите, както и да избере временно изпълняващ длъжността председател, който по устав може да е един от четиримата й заместници. Най-вероятен избор е Кирил Добрев.

"Всички обичат Нинова" или Жаблянов

Макар и да има призиви оставката на Нинова да бъде оттеглена от няколко партийни организации в Бургас, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Габрово и др., това едва ли ще се случи, тъй като и ядрото на критиците й също е активизирано, смятат социалисти. Според някои тази акция се правела, за да може лидерът да се оттегли с достойнство.

Вътрешната опозиция в БСП иска уставни промени, с които да се гарантира, че пряк избор на лидер ще се прави, след като са приети правилата и когато има цял цикъл на отчетно-изборни събрания, т.е. при пълен мандат, което в случая е идната пролет. До тогава според критиците на Нинова партията трябва да се управлява от временно изпълняващ длъжността, но не някой от заместниците на Нинова, а друг. Най-коментирано е името на бившия зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов, който бе отстранен от поста заради думите си, че "Народният съд е необходимо правосъдие". Според социалисти на последния пленум той вече е дал знак, че не е от близките на лидера.

Кой кого подкрепя

Последното премерване на силите в конгреса на БСП, в който участват около 700 социалисти, бе преди близо две години, когато вътрешната опозиция не успя да върне стария ред за избор на лидер - не от членовете, а от делегатите на конгреса. Тогава две трети от членовете подкрепиха Нинова, а останалите - критиците й.

Сега се очаква подкрепата за вътрешната опозиция, към която се причисляват Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Пирински и др., да се е увеличила. В последните дни критики към Нинова изказаха и Юрий Асланов, Антон Кутев и др. Сред тях са - че е едноличен и силов лидер, че в партията няма идеология, че напускането на парламента е грешка, че е успяла да втвърди избирателите на ГЕРБ.

В същото време обаче едно от ключовите лица на БСП - бившият лидер на софийските социалисти Румен Овчаров, даде да се разбере, че не е на страната на вътрешната опозиция. Зад Нинова изглежда, че е и зам.-председателят по организационните въпроси Кирил Добрев.

Според социалисти каквото и да стане в неделя, партията вече е сериозно разделена и ще претърпи загуба на предстоящите местни избори.

Източник: dnevnik.bg