Дали Китай ще се включи в строителството на АЕЦ Белене,

...
Дали Китай ще се включи в строителството на АЕЦ Белене,
Коментари Харесай

Осма среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Хърватия

Дали Китай ще се включи в строителството на АЕЦ " Белене ", може да стане ясно до края на годината. Премиерът Бойко Борисов и китайския му сътрудник Ли Къцян приказваха по тематиката в границите на форума 16+1 в Дубровник, Хърватия. Форумът за съдействие сред страните от Централна и Източна Европа и Китай се организира за осми път и се чака на него да бъдат подписани покупко-продажби за милиарди евро. Повече детайлности от Дубровник от включването на Александър Марков.

Само два дни откакто китайският министър председател Ли Къцян договаря в Брюксел с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, китайският министър председател пристигна в Хърватия, с цел да предложи на страните от Централна и Източна Европа още пари под формата на вложения и многомилиардни инфраструктурни, транспортни и енергийни планове.

Китай, който е вторият по величина търговски сътрудник на Европейския съюз, уголемява своето въздействие в района в границите на огромната си самодейност " Един пояс, веднъж " или " Новият път на коприната " - огромна капиталова стратегия на стойност 1 трилион $ с присъединяване на над 60 страни от Азия, Европа и Африка. Италия единствено преди седмици се причисли към плана, редица европейски страни също.

В рамките на форума 16+1 в Дубровник българският министър председател Бойко Борисов и Ли Къцян разискаха двустранното съдействие. Китай желае повече земеделска продукция от България и увеличение на износа ни, който все още е 800 милиона $, а внасяме за 1,5 милиарда. В София ще бъде открит Глобален център за поощряване на китайско-европейското бизнес съдействие, контрактуван предходната година у нас.

Най-важната тематика, по която двамата приказваха, е АЕЦ " Белене ". Китай продължава да има интерес към втората нуклеарна централа, само че упорства за държавни гаранции, които ние не желаеме да дадем. Българската позиция е, че ние ще участваме единствено с нуклеарните реактори, площадката и наличните лицензи - без дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа енергия.
Бойко Борисов, министър-председател: Според мен, това е един извънредно преференциален за тях план, политически, извънредно геостратегически за тях. За първи път Китай в Европейския съюз да строи централа, и в случай че ме питате мене, това би се оповестило при едно посещаване на президента Си Дзинпин, въпреки всичко да не забравяме, че там голямата власт е на ККП и персонално на нейния началник, президентът Си Дзинпин. Така че съвсем съм уверен, че ще бъде в България тази година, дано да оставим и на президентската среща ние да сме подкрепили нещо в тази посока. Бойко Борисов: За тях те имат подобен вид мислене, че когато си държавна гаранция, за тях си е несъмнено, те на следващия ден са подготвени да почнат да строят, в случай че сложим държавна гаранция.Бойко Борисов: Неотстъпчиви сме по тази тематика, тъй като и до ден-днешен теглим от това, което и преди са подписали други държавни управления, за Мариците имам поради. Ние предлагаме по-модерните, признати в Европа способи на работа, това е ПЧП, смесените компании, капиталовите планове.

Бойко Борисов и Ли Къцян са разискали и съответни жп планове по коридора Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе-Букурещ. Борисов изрази нерешителност във връзка с китайските вложения, припомняйки, че те са заемни пари с лихви, а България имала 10 милиарда лв. фискален запас и заемни пари не ѝ трябвали.

Освен Глобалния център за съдействие с Китай, в София ще открие порти и Световният логистичен център на СБ, както и на Китайската национална банка.

Китайците ще строят логистичен център във Варна, откъдето продуктите им да влизат в Европа. Участието на Китай с дялове в БДЖ и концесията на летище Пловдив не бяха доведени до дъно преди години.

Мощната икономическа агресия на Китай в района се случва на фона на терзанията на Европейски Съюз, че Китай разделя Европа, на фона на двустранно съглашение отпреди дни за равни търговски условия сред двете страни. Инвестициите в ЦИЕ на Китай са 12 милиарда евро през последните 10 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР