Дали жените ще могат един ден да се ваксинират срещу

...
Дали жените ще могат един ден да се ваксинират срещу
Коментари Харесай

Разработват ваксина срещу хламидия

Дали дамите ще могат един ден да се имунизират против заразяване с хламидия? Става въпрос за болест, която се предава по сексуален път и от време на време води до яловост. Предварителните резултати от тестване на ваксина против заразяване с хламидия са окуражаващи, оповестява Българска телеграфна агенция.

Те демонстрират, че имунизацията, която сега се създава, е безвредна и може да провокира имунна реакция. Макар резултатите да са обещаващи, ще са нужни спомагателни проучвания, с цел да се откри дали имунната реакция пази против зараза с хламидия, означиха създателите на проучването. Става въпрос за първата тествана в границите на клинично проучване ваксина против въпросната бактериална зараза.

Всяка година 131 милиона души в света се заразяват с бактерията хламидия, сочат данни на Световната здравна организация. Заразените евентуално са доста повече, защото към 70 % от инфектираните дами нямат признаци и не знаят, че са наранени от излъчената по сексуален път зараза. Тя е по-често срещана измежду дамите на 18-25-годишна възраст, в сравнение с измежду мъжете на същата възраст.

У дамите може да докара до съществени затруднения, в това число до извънматочна бременност и даже до яловост. Освен това може да усили риска от други портативни по полов път инфекции, като гонорея и заразяване с ХИВ.

"Като се имат поради следствията от тази зараза върху здравето на дамите, репродуктивното здраве, здравето на децата, ако инфекцията е била предадена, нуждата от ваксина е действителна ", означи датският специалист Петер Андерсен от Лондонския имперски лицей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР