Дали изкуственият интелект е помощник, който ще улесни живота ни?

...
Дали изкуственият интелект е помощник, който ще улесни живота ни?
Коментари Харесай

Изкуственият интелект става все по-ефективен в ежедневието

Дали изкуственият разсъдък е асистент, който ще улесни живота ни? Или е екзистенциална опасност за човечеството? Днес светът разисква този въпрос. От една страна, интернационалните специалисти по сигурността разгласяват отчети за заплахите, които може да крие изкуственият разсъдък. И най-после, чатботът с изкуствен интелект ChatGPT беше блокиран в Италия за нарушение на разпоредбите по отношение на събирането на персонални данни. Алфан Манас, президент на Асоциацията на футуристите, оцени рисковете и опциите на изкуствения разсъдък. Индустрията на изкуствения разсъдък се разрастват всеки ден. Това улеснява живота на хората и покачва успеваемостта в доста браншове от опазването на здравето до защитата. Използването на изкуствен интелект обаче крие и доста опасности.
Отговаряйки на въпросите на Тунч Арсланалп по CNN TÜRK, президентът на Асоциацията на футуристите Алфан Манас направи следните изказвания по отношение на вероятните опасности:

„ Миналата година имахме метавселената. Там бяха направени доста вложения. Изведнъж се обърнахме към изкуствения разсъдък. Всъщност главният проблем тук е конкуренцията сред страните. Бързият прогрес на Китай и Съединени американски щати, да вземем за пример. Настоящите вложения ще доближат към 500 милиарда $ тази година. Изкуственият разсъдък, т.е. софтуерните разноски ще доближат 150 милиарда $. Ако продължим с това движение, в случай че не можем да създадем ръководство, в случай че не можем да реализираме консенсус сред страните по този въпрос, когато се образува компютърен разсъдък, който надминава човешкия, несъмнено, пред нас ще има огромна заплаха. “

По отношение на рисковете от изкуствения разсъдък, Манас съобщи:

„ Вече няма такова нещо като ключова дума. Ако не можете да контролирате изкуствения разсъдък, ние ще се насочим към свят, в който всички типове пароли могат да бъдат дешифрирани доста елементарно. Така че, както имена като Илън Мъск и Бил Гейтс предизвестиха преди, би трябвало да сложим стандарт. Това, в което живеем сега, в действителност е стеснен изкуствен интелект. След това има общ и супер изкуствен интелект “.

Манас направи следните мнения по отношение на предизвестията, направени от специалисти за хипотетичните опасности и рискове:

„ Няма излаз от възходящата безработица. До 2040 година международната безработица ще доближи 20 %. Например, в случай че в Турция безработицата е 9 %, тя ще доближи 29 % ".

Тъй като новите генерации се раждат такива, техните вероятности и метод на живот ще бъдат разнообразни. Въпросът за деперсонализацията би трябвало да се огледа от друга позиция.

Креативността ще намалее, естествено е. Обаче ще се появи противоположното, " великолепен мозък ", конкуриращ се с изкуствения разсъдък. Ще се появи друго творчество. Докато хората се приготвят за идната епоха ние би трябвало да еволюираме към свръхчовеци. Хората, които имат познания за всичко, ще могат да се конкурират с изкуствения разсъдък в това бъдеще “.

Относно опциите, които изкуственият разсъдък може да донесе, Алфан Манас посочи:

„ Изкуственият разсъдък ще може да предложи напълно нови решения. За да може той да откри решение за рака, напприер, ще би трябвало да може да прави оценка и проучва данните в проучванията на рака. Колкото повече данни можем да предоставим на изкуствения разсъдък, толкоз по-лесно ще бъде достигнато решението на съответния проблем. Когато погледнем броя на пациентите, които един доктор ще може да прегледа през целия си живот, конференциита, на които ще участва, и проучванията, които ще приготви, той е стеснен. Но когато изкуственият разсъдък проучва всичко, това ще помогне за по-ранното разкриване на заболяването, да вземем за пример, защото ще бъде оголен механизмът за взимане на решения, който ще разкрива рекомендациите и мненията на стотици хиляди лекари по света. “
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР