Дали имат нужда българските граждани да знаят и дали има

...
Дали имат нужда българските граждани да знаят и дали има
Коментари Харесай

Ще могат ли уличени от журналисти в нередно поведение хора да се крият от обществото?

Дали имат потребност българските жители да знаят и дали има правосъдно решение – с отговор на този въпрос се води Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) по отношение на премахването на информация, оповестена онлайн. Става въпрос за така наречен " право да бъдеш забравян ", което беше въведено още преди регламента GDPR.
Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов обясни обстановката поради иск на станалия прочут поради " Господари на ефира " екстрасенс Деси от Пелово – Десислав Велков. Той беше наказан за блудничество, а от началото на годината изпращаше претенции до всички медии, разгласили историята му, да изтрият изявленията. Actualno.com също получи такова искане, само че не се съобрази с него.
Караджов обясни по какъв начин работи правото да бъдеш пропуснат. Първо, искащият се обръща към съответната медия, която може да откаже – с мотив, че информацията се употребява за журналистически цели и има социална нужда съответната информация да бъде обществена. В рамките на един месец медията би трябвало да каже и в случай че ищецът е неудовлетворен, се обръща към КЗЛД. По нововъдените в Закона за персоналните данни (чл. 25з) 10 критерия за справедлива публицистика що се отнася до персоналните данни КЗЛД към този момент преценя. Иначе КЗЛД към този момент разгласява своето мнение по отношение на правото да бъдеш забравян.
Правото да бъдеш пропуснат беше въведено поради случай с испанския юрист Марио Гонзалес. Причината – негов парцел е бил продаден на търг поради отговорности, само че години по-късно в Гугъл излизат резултати, водещи към обявлението за продажба и повода за тази продажба. В последна сметка, поради решение на Европейския съд, тези резултати при търсене в Гугъл бяха отстранени.
Пред Българска национална телевизия Караджов сподели и, че ще започва обществено разискване с медиите по отношение на обработването на персоналните данни за журналистически цели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР