Дали има манипулация в системата за случайно разпределение на делата

...
Дали има манипулация в системата за случайно разпределение на делата
Коментари Харесай

В четвъртък ВСС решава дали делата да се разпределят ръчно

Дали има операция в системата за инцидентно систематизиране на делата занапред ще се открива. При състояние, че IT-специалистите настояват, че системата не е надеждна, тя би трябвало да спре. В четвъртък на съвещание на Висш съдебен съвет ще се реши дали да се мине на ръчно систематизиране, както е било години наред. Отговорността е ясна.

Това съобщи членът на Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Новански пред Нова телевизия.

Фирмата, която прави инспекцията, не е имала за задача да гледа съответно дело, а да проучва хода на делата. В отчета няма данни за влизане от екзотични места и в нощните часове в системата, безапелационен е той.

По думите му има сигнал в прокуратурата за интервенция на инцидентното систематизиране на делата - да се откри кой, по кое време. Ако се откри, че има каузи, които са разпределени с манипулиране, не ми се мисли какво се случва - тези каузи би трябвало да стартират отначало, сподели Новански.

" Дано не се потвърди такова нещо, не ми се мисли какво ще стане. Не сме на този стадий ", повтори той.

Членът на Висш съдебен съвет описа, че още при внедряването на сегашната система за систематизиране на делата не е имало гаранция, че тя е по-добра. " Старата система не е по-добра, заменя се с друга, която е съвсем същата. Сменяме една система с друга, без да сме подсигурили, че е сигурна. Платени са 12 000 лв. ", изясни Новански. По думите му сегашната система е внедрена краткотрайно и краткосрочно.

Системата за инцидентно систематизиране на делата не касае прокурорите, тя е единствено за съдилищата. Тя е внедрена през 2015 г и замества остарялата система. Според отчета тя не е предпазена, повтори Новански.

През 2013 година стартира атака против настоящата тогава система " Лого чойс ", която може би от 2006 година е почнала да действа. След тази атака Българският институт за правни начинания излиза с отчет, наблюдава той хода на внедряване на сегашната система за систематизиране на делата. Новански разяснява, че е необичайно по какъв начин тогава Неправителствени организации е одитирало правосъдната система.

Сегашната система има 3 групи накърнимост. Първата е опция за външна интервенция - хакване и опция да се влезе в системата извън. Такива неща са проследени и хванати, има 2 открити опита - от София и от провинцията, съобщи членът на Висш съдебен съвет.

Може да е имало и други външни намеси, позволява той. Не знам дали това са всички логове и дали не са променяни. Системата е ъпдейтвана. Това може да се наблюдава с експертиза. Външно лице да се пробва да влезе в системата е невероятно, счита той.

Втората накърнимост е че този, който има права, може той да е направил операция. Аз нямам подозрения, компанията записва типове накърнимост, изясни Новански и не разясни коя е третата накърнимост на системата.

Този, който има интерес да му се реши делото, има интерес да манипулира системата. Чувал съм за суми, които се дават за систематизиране на делата. Около 2-3 млн. каузи за 5 година са разпределени, посочи Новански.

Припомняме, основният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за инцидентно систематизиране на делата.

Одит на системата сподели, че тя е компрометирана. 10 000 евро коствало делото да попадне при тъкмо избран арбитър, базира се Гешев на клюки, дочути в правосъдните среди. Обвинител номер едно се надява това да не се окаже правилно.

Софийската градска прокуратура разгласи, че образува досъдебно произвеждане във връзка подаден сигнал от основния прокурор Иван Гешев за шестима членове на Висшия правосъден съвет. Петима от тях са от софийската гилдия, а един от прокуроркската гилдия на Висш съдебен съвет. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР