Дали Харви и Ирма са само едно предупреждение за това,

...
Дали Харви и Ирма са само едно предупреждение за това,
Коментари Харесай

Мега-ураганите: ужасът, който ще ни постига все по-често

Дали " Харви " и " Ирма " са единствено едно предизвестие за това, което занапред ни чака? Дали мега-ураганите ще се трансфорат един ден в " обикновено събитие "? И дали с тях природата си отмъщава за безобразията, които ние, хората вършим с нея?

Турболентен сезон на ураганите

Тропическите циклони се разделят на пет степени от 1 до 5, според от интензивността. При това става дума за скоростта напразно, количеството превалявания и разрушителната мощ на ураганите. Най-опасни са ураганите от пета степен. И до момента в който " Харви " в своя разцвет беше от четвърта степан, " Ирма " със скорост напразно от 285 километра в час е един от най-силните регистрирани атлантически урагани. През последните години хората в Съединени американски щати и Карибския район се отърваваха относително леко, само че " сегашният сезон на ураганите е извънредно деен ", споделя Андреас Фридрих от немската метеорологична работа във Франкфурт. " Това може да се изясни ненапълно с резултата Ел Ниньо. В момента имаме по-дълга фаза Ел-Ниньо и това е времето, когато още веднъж се образуват повече и по-силни урагани над Атлантическия океан ", споделя специалистът.

Ел Ниньо е метеорологичен феномен, който се проявава приблизително на четири години в разнообразни шпации. Покачващите се температури на морската вода обаче в допълнение усилват този резултат. " Освен това морската повърхнина в района на Мексиканския залив и в Карибския басейн е доста по-топла, към 30 градуса. А това е още една от аргументите за появяването на мощни урагани ", споделя Андреас Фридрих. 26 е магическата цифра, т.е. температурата, от която нагоре се образуват ураганите и другите тропически циклони. Колкото водата е по-топла, толкоз повече изпарения има във въздуха. И ураганът става още по-интензивен, когато може да засмуче повече изпарения, показва специалистът.

По-мощни, само че не и по-чести

Има доказателства, че тропическите циклони ще стават все по-интензивни. Но учените се въздържат да настояват, че те ще стават по-чести с световното стопляне. " Още през 1970-те години имаше такива години като сегашната. Тогава имахме доста мощни урагани. В момента не се вижда ясна наклонност в метеорологичните данни, че броят на ураганите се е нараснал ", споделя Андреас Фридрих. " При тропическите циклони, които към момента са рядко събитие, е мъчно да се открият статистически доказателства за увеличение на броя им с течение на времето ", споделя Моджиб Латиф от Центъра за изследване на океаните в Кил. Латиф обаче споделя, че се вижда наклонност във връзка с интензивността на тропическите циклони. " Изглежда, че тропическите стихии ще стават все по-чести. И това се отнася както до ураганите в Карибския район, по този начин и до тайфуните и циклоните в други елементи на света ", споделя той.

През 2008 година учени от университета във Флорида са открили, че тропическите циклони в Атлантическия океан стават все по-мощни и скоростта напразно се усилва доста. " Когато температурата на морската вода се покачва, моретата отделят повече енрегия за развиването на тропически циклони ", пишат те в спициализираното списание " Природа ". Моджиб Латиф споделя това мнение. " Разрушенията, които провокират тропическите циклони, стават все по-големи. Ураганът " Харви " сложи връх по големите превалявания. " Ирма " също сложи връх. Никога до момента не сме следили толкоз високи скорости напразно на такова огромно пространство ", показва той.

Климатичните промени ли са отговорни?

Според Латиф, е мъчно да се каже, че световното стопляне е единственият провинен за всеки обособен случай като ураганът " Ирма " или " Харви ". " Никога не можем да кажем, че един или различен вихър поражда в резултат на климатичните промени. Вярвам обаче, че ураганите ще стават все по-интензивни по отношение на смяната на климата ", споделя той. Вече съществуват климатични модели, които предвиждат, че в бъдеще ураганите ще стават все по-мощни и по-чести.

Тери Динън от бюджетната работа на Конгреса във Вашингтон е изследвал евентуалното увеличение на вредите от ураганите в Съединени американски щати от през днешния ден до 2075 година. Той открива, че климатичните промени и развиването на крайбрежието ще доведат до това, че провалите от ураганите ще се усилват по-силно, в сравнение с може да пораства американската стопанска система. " Освен това броят на засегнатите хора ще се усили осемкратно през идващите 60 години ", написа той в списанието " Ecological Economics ".

" Това, което претърпяваме понастоящем, е единствено предвестител на това, което ни чака съгласно климатичните симулации. Може би е извънредно време да се подготвим за бъдещите мега-урагани, вместо да водим полемики за климатичните модели ", заключава метеорологът Андреас Фридрих.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР