Дали главоломното развитие на новите технологии не бележи началото на

...
Дали главоломното развитие на новите технологии не бележи началото на
Коментари Харесай

Умни компютри застрашават човешкия вид

Дали стремглавото развиване на новите технологии не бележи началото на края за човешкия тип. Редица учени са на мнение, че хората ще се изправят пред заплахата от човешки геноцид още в края на това столетие. Според тях, в едно софтуерно развито общество просто няма да има място и за хората и за роботите по едно и също време.

Бърнард Майерсън от IBM счита, че в близко бъдеще смарт телефоните ще могат да симулират усещане, с помощта на разширените функционалности на сензорния екран. Според него не сме надалеч от момента, в който ще бъдем заобиколени от познавателни изчислителни системи, които ще ни оказват помощ да мислим. В най-близко бъдеще компютрите ще се снабдят с някои чисто човешки качества е предвиждането на експертите от IBM.

 Умни компютри заплашват човешкия тип

Инженерите прецизират, че в тази ситуация на става дума за прекопирване на човешкия мозък и неговите необятни благоприятни условия. По-скоро се дава опция на изкуствения разсъдък да се пробва да разсъждава, да усеща и даже да твори. Тези креативен качества при хората са закодирани в дясното полукълбо.

Редица експерти са мощно разтревожени от сходно развиване на технологиите. Според тях е безразсъдно и безконтролно да се дадат такива благоприятни условия на машините. За разлика от хората, изкуствения разсъдък не има естествените задръжки под формата на морални правила и нравственос и е подозрително, че те могат да бъдат програмирани в него.

Според професор Хю Прайс от Кеймбриджкия университет горилите за доста индикативен образец за това. По думите му, приматите не са застрашени от изгубване, тъй като хората съзнателно ги изтребват или са враждебни към тях. Просто човечеството по един или различен метод променя околната им среда, тъй че тя да е съобразена с неговите потребности, без да се преценява с потребностите на останалите. Същата орис заплашва и хората.

 Умни компютри заплашват човешкия тип

„ За да не споделим участта на животните, би трябвало да си дадем сметка по какъв начин можем да сме потребни на машините. В противоположен случай рискуваме да станем непотребен баласт “, споделя проф. Прайс -„ Какви може да са упованията към роботи, които в никакъв случай не се изморяват и са равнодушни към човешките полезности? “.

Учените от Кеймбриджкия университет се пробват да оценят какъв е рискът изкуствения разсъдък да пороби човешката раса или даже да ни изтрие от лицето на Земята. За задачата те са основали център за проучване на рисковете (Centre for the Study of Existential Risk – CSER).

Според специалистите да се дадат такива благоприятни условия на машините би било еднакво да се отвори кутията на Пандора. Ян Талин, един от създателите на Skype обяснава: “Изчислителните мощности на електронните системи порастват с толкоз бързи темпове, че в края на краищата компютрите сами ще се снабдят със свръхинтелект.

Апокалипсисът за човешкия жанр ще стартира, когато изкуствения разсъдък се научи да се програмира самичък, без присъединяване на хората. Тогава компютрите ще поемат надзор над сферите на софтуерно развиване и ще стартират да разпределят ресурсите съгласно личните си потребности. Докато изцяло не ни изместят и в последна сметка изтрият от лицето на планетата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР