Дали “Футболът си идва у дома ще остане само песен,

...
Дали “Футболът си идва у дома ще остане само песен,
Коментари Харесай

Как Саутгейт направи от Англия претендент за световната титла

Дали “Футболът си идва вкъщи ” ще остане единствено ария, ще се разбере след един, най-вече два мача

Англия за първи път завоюва с дузпи на международно. Англия е на полуфинал след 28 години. Англия не се тресе от кавги. Англия играе образован, а не първичен футбол.

За да стигнат тези заглавия до първите страници на английските вестници, на треньора на националния Гарет Саутгейт му бяха нужни две години. Добрата му работа направи усещане и преди този момент, само че резултатите на “трите лъва ” в Русия са задоволително впечатляващи, с цел да обобщим по какъв начин тъкмо младият ментор съумя да промени най-консервативния тим в света - този на Англия.

Смяна на

поколенията

Средната възраст на британския народен тим в Русия е 26 години. По-ниска е единствено на Нигерия. Статистиката от време на време лъже, само че в съответния случай цифрите отразяват тъкмо революцията, която претърпя отборът. Когато Саутгейт дойде преди две години, първите имена, с които националният се асоциираше, бяха Руни, Уолкът, Харт. Все още играеха Милнър и Джагиелка. Носталгията по Лампард и Джерард не утихваше, тъй като не се виждаха техни почтени заместници.

Онази Англия имаше избран беграунд, от който не можеше да се отърве. Затова Саутгейт реши да трансформира не него, а състава и се довери на напълно млади момчета. Трендът, който през последните години на Острова задават треньори като Хосеп Гуардиола и Маурисио Почетино, оказа помощ на треньора на националния тим да се ориентира в фрагментите. Хари Кейн, Ерик Дайър, Рахийм Стърлинг, Деле Али бяха в отбора и преди Саутгейт, само че в малко по-различна роля - запаси, смени, момчета на повикване, реализатори на ъглови удари. Невероятно, само че при предходния треньор на националния тим подобен беше Хари Кейн - на европейското във Франция той биеше всички британски корнери. За Александър-Арнолд, Пикфорд и Магуайър никой не беше чувал. Лофтъ-Чийк? Споменаването на името му се приемаше като несполучлива смешка.

Разбира се, Саутгейт имаше и шанс с фрагментите. Бързият напредък в играта на Кейн и Али, както и на Уокър, Стърлинг и Александър-Арнолд е разследване от упоритата работа с тях на клубните им треньори. Но в края на краищата, Англия постоянно е разполагала с надарени футболисти, само че надалеч не всеки съумява да сглоби от тях тим и да им откри точното място на терена.

Логично определена

тактичност

Англия, която играе в скица с трима бранители - това беше нещо извънредно и до неотдавна немислимо. Наложи да мине известно време, до момента в който се свикне с тази мисъл. Но внезапно се оказа, че Саутгейт построява тактическата сграда на тима безусловно разумно. Той просто взе поради качествата на футболистите, с които разполага, вместо да мине по противоположния път - да ги накара те да се напасват към определена от него скица.

Причини Англия да мине към игра в отбрана с трима в линия, има повече от задоволително. Едната от тях е, че по този начин се резервират за играчите позициите, на които те играят в клубовете си. Например Кайл Уокър в “Манчестър Сити ” при Гуардиола е краен бранител, само че поради характерния жанр на организация на офанзивите постоянно се мести в центъра. Хендерсън пък в “Ливърпул ” се занимава със същото, с каквото и в националния тим - дава отговор за опорната зона, като се разполага в долния ъгъл на триъгълника халфове, като подсигурява двамата пред него. Макар че Юрген Клоп употребява 4-3-3, това не пречи на капитана на “червените ” при 3-5-2 в националния. За Ашли Йънг също не е непривично да дава отговор за целия фланг от едното до другото наказателно поле. Всъщност единствено Лингард и Деле Али са с леко изменени функционалности спрямо клубовете си, само че това е насилствена мярка поради травмата на Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Другата значима причина е да бъдат употребявани изцяло опциите на тези футболисти, които са разполагаем. Именно по тази причина Саутгейт се е отказал от италианския метод за избор на състав съгласно тактическата скица. Той има доста бекове и външни халфове, доста централни бранители, само че изпитва дефицит с централните полузащитници, които му подсказва концепцията за 3-5-2.

И най-после, по този начин отбраната става по-стабилна. Да, Англия на това международна е вкарала от игра едвам три гола от 11, само че пък от аналогични обстановка е получи едвам един от четири. Между другото, за общоприетите положения в осъществяване на англичаните, би трябвало обособен материал. Те са превъзходни.

Отборът не

зависи

от звездите

Всъщност с изключение на Хари Кейн такива няма. Но, което е още по-важно, за Саутгейт имената просто нямат значение. Той избра при вратарите Пикфорд пред Харт, в действителност избра всички пред Харт, а Магуайър - пред Смолинг и Кейхил. На мястото на Лалана и Уолкът избра да не взема никого, а в този момент на техните позиции играят Деле Али и Лингард. Най-важното тук е системата на игра, която извлича най-хубавото от всеки футболист, попаднал в състава.

Измени

логиката на психиката

на играчите

Дузпите са случайност? Нищо сходно, счита Саутгейт, станал прочут с един от решителните пропуски от бялата точка - в полуфинала на европейското през 1996 година “Серията дузпи след края на постоянното време и продълженията няма нищо общо с късмента. Това е късмет, моментът, когато би трябвало да демонстрираш какво умееш, като в това време си под психически напън ”, твърди треньорът на Англия. Именно под негово управление против Колумбия националният тим завоюва първата си серия дузпи от пет опита в последните 22 години. Така че той е наясно какво приказва.

Дузпите не са единственото, които той промени в манталитета на играчите си. Всъщност това не е причина, а разследване, само че идеално подхожда да бъдат давани за образец. Другият образец е по-скрит под повърхността - британският народен тим стана отегчителен.

Всички бяха привикнали към отбора да има непрекъснат звук, от време на време обвързван с искрено идиотски изцепки. Сега очевидно безразсъден може да бъде наименуван единствено един медиен скандал - с татуировката на Рахийм Стърлинг. Темата се дъвчеше от британските таблоиди към седмица, само че други жълти мотиви за мнения по този начин и не се появиха.

Няма провокационни изявления. Няма кавги, свързани с персоналния живот. Няма несъгласия с треньора, за които сякаш инцидентно схващат публицистите. Скучно. Но професионално.

Идеална

турнирна скица

Макар че жребият може да бъде присъединен към случайностите, Англия също има заслуга за това, въпреки че претърпя и рецензии. Става въпрос за аварийния състав, пуснат против Белгия, и изключително нежеланието за победа, да не кажа - желанието на загуба. Но пък по този начин, до момента в който “червените дяволи ” в горната част на схемата се бият на живот и гибел с Бразилия и Франция, англичаните се подсмихват снизходително. Ако използваме образец от клубния футбол, можем да кажем, че по пътя към финала в Шампионската лига отборът на Саутгейт се пада да играе все с тимове от Лига Европа.

Това при цялото почитание към Колумбия, Швеция и Хърватия, несъмнено. Това са амбициозни тимове с положителни футболисти, само че да бъдат обсъждани като кандидати за международната купа, може единствено в изключителна обстановка, каквато беше отпадането на Германия и второто място на Аржентина в предварителните групи. Освен това да не забравяме, че хърватите играха два пъти подред по 120 минути и продължиха чак след дузпи.

Преди четири години по пътя към международната купа Германия преодоля в плейофите Алжир, Франция, Бразилия и Аржентина. През 2010 година Испания се оправи с Португалия, Парагвай, Германия и Холандия, а още по-рано Италия - с Австралия, Украйна, Германия и Франция. Всичките имаха най-малко един противник по пътя към мача за купата, който преди началото бе считан за кандидат за първото място. Сега Англия би могла да има подобен противник едвам във финала.

Група с Тунис и Панама, преодолими противници в плейофите чак до самия край - на Саутгейт му провървя. Но шансът не е задоволителен, в случай че тимът не е подготвен да се възползва от удобното стичане на събитията. И треньорът сякаш е направил всичко Англия да е подготвена. Засега отборът умерено употребява всеки възложен късмет, което също е нещо ново - нормално, когато всичко върви безпрепятствено, англичаните сами си основават някой проблем. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР