Дали Еманюел Макрон е готов да остави компанията да се

...
Дали Еманюел Макрон е готов да остави компанията да се
Коментари Харесай

Разрешаването на проблемите с Air France-KLM става знаково за реформите на Макрон

Дали Еманюел Макрон е подготвен да остави компанията да се провали е въпрос, подобаващ за полемика

© Thilo Schmuelgen Още по тематиката
Синдикатите в Air France са подготвени за договаряния, само че митингите не стопират

Стачките към този момент костват на самолетната компания 300 млн. евро
9 май 2018
Акциите на Air France се сринаха с 14% поради продължаващите стачки

Френският министър на финансите предизвести, че самолетната компания може да " изчезне "
7 май 2018
Lufthansa Group има нов общоприет управител " Продажби " за България
4 май 2018
Lufthansa със 70% растеж на облагата след краха на Air Berlin

Придобиването на Brussels Airlines също е измежду факторите за покачването на приходите през 2017 година
19 мар 2018
Air France-KLM усилва броя на местата макар конкуренцията от нискотарифни компании

Френският транспортьор възнамерява да свие още разноските си
19 фев 2018 Решенията на френския президент Еманюел Макрон по отношение на развиването на самолетната компания Air France-KLM биха били знакови за неговата политика като модернизатор, защото държавното управление има дял от превозвача. След отдръпването на изпълнителния шеф компанията ще избира нов водач, като измежду претендентите има известни имена.

В своето писмо до синдикатите, довели го до решението да подаде оставка, изпълнителният шеф Жан-Марк Жанелак беше безапелационен - изказванието, че френското държавно управление, което държи 14% в компанията, я ръководи, е " неуместно и обидно ". Според него виновността е на синдикатите, които " са я довели до днешното безизходно състояние и до тази каша, за която всички съжаляваме ", написа The Financial Times.

Резултати от стачките

Вече е ясно, че господин Жанелак ще би трябвало да напусне, откакто личният състав отхвърли неговото предложение за повдигането на заплатите. Участието на страната в собствеността обаче повдига въпроса дали проблемите на самолетната компания ще бъдат прегледани от президента Еманюел Макрон. Справянето със обстановката ще бъде тест за политиката на президента, тъй като стачките в самолетната компания към този момент й костват над 300 млн. евро.

" Причината е разрастващото безпокойствие в страната, подбудено от това, че промените на Макрон са ориентирани към няколко, в случай че не и към всички браншове ", споделя Улрих Шулте-Щратхаус, съветник по авиация и създател на Асоциацията за европейските самолетни компании. С правата на страната в компанията, включващи 23% от акциите с право на глас, позицията на реформаторския президент ще бъде от основно значение за вземането на две решения - кой ще бъде подсилен за нов основен изпълнителен шеф и дали ще се резервира компанията в настоящия й тип.

Кандидати за позицията

И двете решения са значими за френския президент. Ръководството се събира тази седмица, с цел да избере нов шеф. В листата с претенденти има имена, настояват анализатори. Това са Франк Търнър, изпълнителен шеф на Air France, част от сдружението Air France-KLM, Джилс Жетео, шеф на човешките запаси в Air Francе, Питър Елбърс, изпълнителен шеф на KLM, и такива отвън компанията – Фабрис Брежър, основен действен шеф на самолетния производител Airbus.

От изброените Питър Елбърс би бил най-смелият избор, защото това би подчертало пълномощията на Макрон като модернизатор, сложил си за цел модернизацията. Изборът на Елбърс ще е " баланс сред модернизирането и поддържането на обществения разговор ", споделя Мишел Уалард, основен договарящ с KLM от страната на холандските профсъюзи CNV. Но прибавя: " Ние сме реалисти - знаем, че ни има френска компания, и не имаме вяра, че ще желаят холандец да е отпред на бизнеса. "

Аксел Бросей, портфолио управител на Union Investment, споделя: " Преди всичко би трябвало да намерят нов основен шеф, който да е като Александър Велики. Той ще би трябвало да се заеме със синдикатите и да преструктурира компанията. Настоящият изпълнителен шеф на KLM би представлявал подобаващ избор. Той е добър управител и е кадърен да преструктурира компанията, само че дали ще успее да се разбере със синдикатите? "

Перспективи

На въпроса дали компанията ще се стабилизира финансовият министър Бруно льо Мер предизвести предходната седмица, че " Air France ще изчезне ", в случай че не стане по-конкурентоспособна. Това може да се одобри за опция, макар че е малко евентуално в кратковременен проект.

Дали Еманюел Макрон е подготвен да остави компанията да се провали е спорен въпрос. Това сигурно ще покаже желанието му за реформиране и рационализация на стопанската система, което е от огромно значение. След стачките на водачите, които костваха голяма сума на компанията, някои анализатори предизвестяват, че в средносрочен проект не се чака възобновяване.

Френски капиталов банкер счита, че неуспехът на Air France би бил " рисков сюжет ", само че не е оптимист за настоящето ѝ състояние. " Разполагате с компания, която е структурно неспособна да е съперник. В последно време личният състав е работил на закрепено възнаграждение, което е по-високо от това на други огромни самолетни компании. "

" Докато други европейски съперници като British Airways и Lufthansa са се модернизирали след възникването на Европейския обединен пазар за авиация, Аir France не е ", разяснява Шулте-Щратхаус. Той дефинира борбата, водена от British Airways, като " екзистенциална, радикална и сполучлива ".

За първото тримесечие Air France-KLM регистрира разноски от 6.39 евро на километър и доходи от 6.28 евро, което значи, че компанията губи пари за всеки километър.

Конкуренти

За съпоставяне, Lufthansa регистрира разноски от 7.5 евро за километър и доходи от 7.7 евро. Проблемът на Air France е, че тя губи както от полети на дълги дистанции, в които съперници като British Airways и тези от Персийския залив са мощни, по този начин и от такива на къси, където преобладават easyJet и Ryanair поради по-ниските цени.

Air France-KLM сътвори компанията за нискотарифни полети на къси дистанции Transavia и Fly Joon за далечни на по-ниски цени. " Но тя е надалеч от нискотарифна компания и нейните роля и цел са доста едва изяснени ", разяснява консултантът по авиация Джон Стрикленд.

В записка до клиентите анализаторите от Bernstein означават, че договарянията за заплати " отчайващо ще забавят нужните промени ". Швейцарската капиталова банка UBS разяснява, че до момента в който синдикатите са спечелили в кратковременен проект, " по-строгото установяване на заплатите би означавало, че Air France се движи в противоположна посока по пътя на конкуренцията в средносрочен проект ".

Други са по-оптимистично настроени. Банкер, който е работил за компанията по-рано, счита като добра вест нарастването на капитала макар отговорностите на превозвача. През предишния октомври Delta и China Eastern Airlines купиха акции от компанията. Но банкерът предизвестява, че обстановката е " рискова и на ръба ".

Сътрудничеството сред Аir France и KLM дава разнообразни резултати - до момента в който Air France означи загуба от 178 млн. eвро през първото тримесечие, облагата на KLM е 60 млн. евро.

Оперативният марж на компанията през предходната година първо се утежни от -1.6% до -5%, а след това набъбна до 2.5%. Президентът Макрон би трябвало да реши какво да прави с държавния дял. В изявление за холандски вестник икономистът Николас Боузоу споделя: " Френското държавно управление, което има голяма роля за възпрепятстване развиването на компанията, би трябвало да продаде своя дял. Персоналът не би трябвало повече да мисли, че има безвреден метод. "

Бъдещето на компанията

Според заинтригувани продажбата на държавния дял или част от него ще изпрати " доста мощно " обръщение към чиновници, вложители и изобщо към всички, които считат, че Еманюел Макрон има съществени планове да либерализира стопанската система.

Някои обаче са скептично настроени и показват подозрение кой би желал да влага в превозвача в настоящето му тежко състояние, още повече че цената на акциите му е намаляла с 46% тази година.

Друга алтернатива е компанията да продаде някои от активите си, с цел да се стабилизира. Това би могло дори да включва самата КLM. Като се има поради обаче, че холандската KLM е печеливша, съгласно думите на френски банкер " това би бил краят на Air France ".

Президентът Макрон има няколко варианти – да продава, да закрива или да направи опит да усъвършенства компанията, само че нито една от тях не е политически и финансово приятна. Ако президентът се нуждае от различен образец за провалена държавна самолетна компания, това е Alitalia, където чиновниците се отхвърлиха от дълготрайния проект за преструктуриране и сега италианският транспортьор несполучливо търси за следващ път покупател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР