Дали едно куче е агресивно определя собственикът му - това

...
Дали едно куче е агресивно определя собственикът му - това
Коментари Харесай

От ГЕРБ си признаха, че само собственикът определя дали кучето му е агресивно

Дали едно куче е нападателно дефинира притежателят му - това е законът в този момент, а наподобява ще бъде и в бъдеще, макар предишните дотук единствено на първо четене промени в Закона за ветеринаро-медицинската активност, касаещи по какъв начин би трябвало да бъдат извеждани кучетата на публични места. Това стана ясно от изявление на депутата на ГЕРБ Маноил Манов.
" Намордникът и килограмите, посочени по този закон, нямат нищо общо. Намордникът, и по в този момент настоящото законодателство, е обвързван само с експанзията на кучето. И все още преценката дали кучето е нападателно е на притежателя. Наказанието, което ще понесе, в случай че не е решил вярно своето животно, отново е за негова сметка ", изясни той.
Един от вносителите на измененията - някогашният здравен министър Десислава Атанасова, изрично разгласи във Фейсбук, че на никое място в препоръчаните до този миг текстове няма условие кучета над 5 кг да носят намордник - единствено нападателни животни. По смисъла на закона нападателно куче е това, което " демонстрира спонтанна несъответстваща реакция, ориентирана против хора или животни, която според от силата и нейното естество би могла да докара до пострадване или причиняване на гибел ". Actualno.com употребява обществената мрежа, с цел да попита госпожа Атанасова следното - кой орган дефинира какво е спонтанна реакция от куче, квалифицира ли се някъде съответното куче като такова, със спонтанна реакция, вредяща на хора и други животни и къде се написа квалификацията - в указател ли, в паспорт на животното ли, и в двете ли, някъде другаде ли? До този миг още нямаме отговор.

Наслагва се мнение измежду обществото, че вносителите са предложили текстове, които лимитират притежателите на домашни любимци, съответно кучета, а измененията в закона са прекомерно рестриктивни. Това съобщи и депутатът от ГЕРБ и ръководител на Комисията по земеделие и гори Мария Белова, съобщи БГНЕС.
Тя акцентира, че с препоръчаните от ГЕРБ промени в Закона за ветеринарномедицинската активност не се постановат спомагателни ограничавания на стопаните на четириноги, а режимът на разхождането им в градска среда даже се облекчава. В в този момент настоящите текстове всички кучета би трябвало да бъдат разхождани с каишка, без значение от техния размер, а новите оферти плануват наложителен мотив единствено за тези с тегло над 5 кг. Мария Белова напомни още, че е препоръчан оптималният период сред двете четения на законопроекта, което ще помогне в него да бъдат чути всички заинтригувани страни – стопани, специалисти и даже потърпевши от ухапвания от кучета.
С предлагането за промени се завишават и санкциите. Собствениците на кучета с тегло над 5 кг, които ги разхождат без мотив в урбанизирана среда, ще бъдат глобени с 300 лв.. На 1000 лв. пък скача финансовата глоба поради нападателни кучета, които не носят намордник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР