Дали Доналд Тръмп ще използва армията, за да задържи властта

...
Дали Доналд Тръмп ще използва армията, за да задържи властта
Коментари Харесай

Военните в САЩ се чувстват употребени и предадени от Тръмп

Дали Доналд Тръмп ще употребява армията, с цел да задържи властта си, или в противен случай – тя ще бъде използвана за свалянето му? Все повече наблюдаващи си задават този въпрос с наближаването на президентските избори в Съединените щати, в които сегашният държавен глава ще се бори за втори мандат.

Въпросът е необикновен. Още от основаването на Съединени американски щати основен принцип на въоръжените им сили е да не се намесват във вътрешната политика. Страната е прекосявала през съществени рецесии, през Гражданската война и Голямата меланхолия, само че в никакъв случай военните не са се изкушавали да поемат нещата в ръцете си.

При Тръмп обаче разпоредбите не важат. Още с влизането си в Белия дом той сподели, че няма да върви по утъпкани пътеки и няма да се преценява с общоприетите правила – като това да не се употребява армията за политически цели. И въпреки че излъчените от републиканската партия президенти обичайно се радват на благосклонностите на военните среди, май Тръмп е на път да скъса и с тази традиция – без значение от огромните старания, които поставя в противоположна посока.

Тръмп обича да приказва за заобикалящите го военни като за

"моите генерали " и "моите военни ",

само че в техните среди това не всеки път звучи добре, тъй като те не могат да принадлежат на никого, с изключение на на Съединените щати. Натрупаното напрежение очевидно избуя по време на митингите против расизма, обхванали столицата Вашингтон при започване на предишния месец.

На 1 юни регионът към Белия дом бе разчистен от буйстващи стачкуващи благодарение на сълзотворен газ и гумени патрони, тъй че президентът да може да прекоси площад "Лафайет " и да стигне до църквата "Сейнт Джон " – така наречен Църква на президентите, където театралничи с Библията в ръка. До него бяха министърът на защитата Марк Еспър и най-висшият боен на Съединени американски щати, ръководителят на съвета на началник-щабовете военачалник Марк Мили, облечен в бойна униформа. Присъствието на Мили бе в прорез с одобрената във Вашингтон предписание, че висши офицери не посещават Белия дом в бойно облекло. Нещо повече, то нарушаваше една от най-старите обичаи на американския парламентарен ред – че военните стоят надалеч от политиката.

Тогава Тръмп се закани, че базирайки се на Закона за противопоставяне на метежни дейности от 1807 година, ще разположи бойци от 82-ра въздушнопреносима дивизия по улиците на американската столица. Когато завърши фотосесията пред църквата обаче и Еспър, и Мили дадоха на заден ход. Стана известно, че Еспър е бил на крачка от това да изгуби поста си, откакто се е противопоставил на разполагането на бойците. След него, във видеообръщение пред Националния университет за защита Мили на собствен ред

се извини за наличието си пред църквата

"Сейнт Джон " и го дефинира като неточност.

Редица генерали в оставка порицаха държанието на Доналд Тръмп. Джеймс Матис, предходният негов боен министър, а преди този момент офицер от морската пехота, упрекна президента в "злоупотреба с изпълнителна власт " и в "подигравка с конституцията ". А в навечерието на церемонията по дипломирането на кадетите от "Уест Пойнт " стотици ученици на военната академия подписаха отворено писмо до випуск 2020.

"Загрижени сме, че други випускници, заемащи високи държавни постове, не извършват клетвата си и не следват мотото "Дълг, чест, татковина " - се споделя в писмото, очевидно с намек за Еспър, който е приключил академията през 1986-а. - Техните дейности заплашват доверието в аполитичостта на въоръжените сили ".

"Смятам, че това е най-големият раздор сред военните и цивилното управление. Не мога да си спомня в миналото да е имало по-голям разлом ", разяснява Питър Бъргън, шеф на отдела за интернационална сигурност в аналитичния център "Ню Америка " и създател на книгата "Тръмп и генералите му: Цената на хаоса ".

Бившият американски дипломат у нас Джеймс Пардю пък сложи като цяло под подозрение лидерските качества на президента в изискванията на сегашната рецесия. "Президентът Тръмп може и да се мисли за боен водач, само че на основата на моя опит в армията с ръководство на рецесии бих споделил, че в действителност не знае по какъв начин да го прави. Затова той не ръководи, както би трябвало да ръководи в рецесия. Досега дейностите му във връзка с ковид нямат

никаква връзка с военновременно водачество ",

съобщи Пардю пред Българското национално радио.

От разрива сред Тръмп и военните се възползва любимецът на Демократическата партия за президентския пост Джо Байдън. Тръмп ще се опита да открадне идните президентски избори, само че в този случай военните ще се намесят, предвижда той, въпреки че не посочи по какъв метод ще стане измамата. Демократът сподели, че военните ще се намесят и ще ескортират Тръмп вън от Белия дом, в случай че той загуби вота и не признае резултата.

В доста по-сериозна обстановка обаче е подложен американският държавен глава от информацията, изнесена от "Ню Йорк таймс ", съгласно която американските спецслужби имат данни, че съветски представители са предложили възнаграждение на талибани в Афганистан, с цел да убиват американски военни. Тръмп упорства, че в никакъв случай не е виждал тази разследваща информация, макар че тя е била част от материалите, с които той ежедневно е бил запознаван директно преди подписването на спокойно съглашение с талибаните през февруари. Ако това се окаже правилно, той ще би трябвало да дава отговор за какво не е подхванал неотложно нужните стъпки, с цел да отбрани живота на униформените си сънародници – в това число като заплаши Русия с тежки наказания. Защото в този случая американските бойци в действителност ще имат право да се усещат предадени от президента си.

=====КАРЕ=====

Ще имат ли Съединени американски щати първа дама арменка и нов негър президент?

Евентуалната първа двойка

Рапърът Кание Уест отдръпна поддръжката си за Доналд Тръмп и съобщи, че влиза в конкуренцията за американски президент с желанието да я завоюва. В изявление за сп. "Форбс " Уест, който до момента поддържаше Тръмп, сподели: "Свалям алената шапка в този момент, с това изявление ", имайки поради алената бейзболна шапка, трансформирала се в запазена марка от акцията на Тръмп "Да създадем Америка още веднъж велика ".

Все още не е ясно до каква степен са съществени желанията на рап звездата, само че въпреки всичко буди любознание въпросът – по какъв начин би изглеждал Белият дом, в случай че негов хазаин е Уест? Започнаха и догадки кой би бил неговият вицепрезидент, като измежду спряганите имена попада даже шефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск.

Едно е ясно – в случай че реализира желанието си, Уест ще е втория негър президент на Съединени американски щати, а брачната половинка му – реалити звездата Ким Кардашян – ще е първата обитателка на Белия дом от арменски генезис.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР