Дали демокрацията наистина отне на българите високата раждаемост и сигурността?

...
Дали демокрацията наистина отне на българите високата раждаемост и сигурността?
Коментари Харесай

Изплува наяве една от най-мрачните тайни на соца, свързана с бебетата и абортите

Дали демокрацията в действителност лиши на българите високата раждаемост и сигурността? Документите и обстоятелствата за обществената политика в Народна република България приказват за напълно други неща. Информациите обобщава Николай Цеков в текст за „ Дойче веле “, написа socbg.com.

„ Имаше консултация за бременни, за деца, посещаваха новородените, родилките. Комунистите – каквито желаете ги наричайте – само че деца се раждаха и всичко беше гратис “, твърди във „ Facebook “ един от носталгиците по соца. Равнищата на раждаемост в Народна република България постоянно се употребяват като аргументиран мотив в интерес на щастливия живот в тогавашната Народна република България.

Зад тази фасада се крие обаче една от най-мрачните секрети на Народна република България. Грижливо охраняваната статистика на абортите в страната прави първите си регистрации през 1953 година. Днес тази информация е налична за всеки Интернет-потребител:

Защо не се роди 9-милионният българин?


По времето на социализма България е изгубила към 5-6 милиона деца. Голям „ принос “ за това е имал и опитът за налагането преди 1989 година на така наречен модел на тридетното семейство, ограничителен легалната опция за аборти. Това, напълно естествено е довело до увеличение на престъпните спирания на бременността измежду българките. Става въпрос за шест милиона убити български деца със единодушието на техните родители, посредством ръцете на лекари.

Обобщението на събраните до края на 2013 година данни сочи, че по времето на комунизма броят на записаните аборти в България е доста непосредствен до броя на ражданията. В тази статистика не са включени множеството скрито осъществявани от експерти и шарлатани изкуствени спирания на бременността. Чак до 1999 година броят на абортите надвишава броя на ражданията.

Решение на казуса режимът на Живков вижда в челния опит на братска Румъния. През 1966 година „ Геният на Карпатите “ Николае Чаушеску ликвидира казуса с нежеланието на румънките да раждат с драконски ограничения за тотална възбрана на абортите. Резултатът е отблъскващ – стремглаво нарастват престъпните аборти, постоянно завършващи със гибел или осакатяване на родилките.

Изоставените по улиците и пътищата бебета пълнят в геометрична градация сиропиталищата. В същото време признатият от Централен комитет на Българска комунистическа партия декрет за поощряване на раждаемостта от 1968 година не способства с съвсем нищо за повишение на застрашително падащите нива на раждаемостта на фона на увеличаващите се аборти.

Чак до 1999 година броят на абортите надвишава броят на ражданията


Увеличаването на платения отпуск по майчинство по никакъв метод не трансформира събитието, че младите фамилии в Народна република България чакат приблизително по 20 години за жилище, а най-елементарни артикули и улеснения, нужни за развъждането на новородените са в листата на най-дефицитните неща.

В началото на 70-те години режимът в София взема решение да приложи концепциите на Чаушеску за повишение на раждаемостта като забрани абортите за тези дами, които не раждали или имат по-малко от 2 деца.
Независимо от това броят на легалните и незаконните аборти продължава да надвишава броя на живородените деца до и след рухването на комунизма. Тази извънредно неподходяща за възпроизводството на българската нация наклонност се обръща едвам в края на 1999 година

През 10-те години на участие на България в Европейски Съюз броят на живородените деца към този момент надвишава над два пъти броя на направените аборти. За интервала 2007-2016 година в страната са родени 645 000 деца, а прекъснатите бременности са 277 000.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР