Дали човек чете, или не чете - това веднага се

...
Дали човек чете, или не чете - това веднага се
Коментари Харесай

Облепиха пловдивско училище с цитати от книги

" Дали човек чете, или не чете - това незабавно се вижда. Между хората няма по-голяма разлика от тази ". Мисълта на Паскал Мерсие е една от крилатите изречения, изскочили от книгите, с цел да припомнят на децата от СУ " Христо Г. Данов " какъв брой е значимо да умеят да потъват в тях. Цитати на обичани създатели на учениците и мъдрости, подбрани от техните учителки, се появиха по вратите на всички класни стаи там. Даже на учителската стая и директорския кабинет.

Идеята за самодейността се родила, когато учителките в прогимназиален курс умували по какъв начин учебното заведение да се включи в Националната седмица на четенето.

С колежката ми от горен курс предизвикахме децата от 7. и 8. клас да подберат цитати, които харесват, от книгите, които четат, описа Маргарита Туфкова. След това учениците трябвало да показват извадките пред връстниците си. Първоначално планували това да стане в границите на един час. Но младежите по този начин се заразили, че това време не стигнало и се наложило да продължат на идващия ден.

Имаше цитати от книги на Емил Конрад и от „ Хари Потър ”, описаха учителките. Изненадали се, че измежду учениците има и такива, които към този момент са чели „ Тютюн ” на Димитър Димов. А някои заглавия и създатели на тийнейджърски шлагери били непознати даже за преподавателките по български език и литература. Те прибавили и мисли на Горки и Паскал. Чрез самодейността желали да провокират любознание - като чуят съобразителна фраза, след това младежите да прочетат и цялата книга.

Сега цитатите към този момент са прилежно разпечатани и красят всичките 30 стаи в учебното заведение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР