Дали Бойко Борисов и Делян Пеевски си дават сметка колко

...
Дали Бойко Борисов и Делян Пеевски си дават сметка колко
Коментари Харесай

Христо Иванов пита Борисов и Пеевски какво ще правят, когато палачинката Гешев се обърне

Дали Бойко Борисов и Делян Пеевски си дават сметка какъв брой тънка граница ги дели от това да станат клиенти на новия основен прокурор Иван Гешев? Това пита в персоналния си профил във Фейсбук водачът на " Да, България " и някогашен правосъден министър Христо Иванов, който разяснява във Фейсбук утринното бомбастично изявление на Гешев.

В поста си Иванов разказва Гешев като алюзия на " ролевия модел Филчев ", визирайки някогашния основен прокурор Никола Филчев, чийто мандат ще бъде запомнен с убийството на прокурор Николай Колев и съмненията, че Филчев персонално е виновен за него. Христо Иванов споделя за Гешев, че като основен прокурор ще е " въоръжен с голяма репресивна власт и нула задръжки от нормативно, професионално-етично или най-малко просветително естество ". Дали Борисов и Пеевски ще разчитат на някой от " екстремистите " в демократичната общественост или публицистите и юристите, които през днешния ден чухме да бъдат атакувани, да бранят правата им, пита още някогашният правосъден министър.
Припомняме, че Гешев разяснява особено Иванов по този начин: " След като беше изпъден от този кабинет (бел. ред. - на Бойко Борисов), той внезапно е възмъжал ".
Оставка
Междувременно обединяването " Демократична България ", в което влиза и " Да, България ", и ДСБ плюс Зеленото придвижване на Владислав Панев и Борислав Сандов, изиска Иван Гешев да си подаде оставката като прокурор поради " очевидната си неприспособимост " да бъде подобен. " Демократична България " настоя Висшия правосъден съвет (ВСС) да започва дисциплинарно произвеждане поради " нарушение на всички съществени правила на прокурорската нравственос ", а от прокурорската гилдия - да отдръпна кандидатурата на Гешев за основен прокурор поради " цялостната му етична и манталитетна неприспособимост " да е отпред на прокуратурата.
" По създание, изказванията, че " Демократична България " е координирала офанзивата против Национална агенция за приходите са освен изцяло несъстоятелни, само че и в несъгласие с главните принцип на обединяването и неговото трайно политическо държание. Обвинението на господин Гешев против нас беше обосновано само с бързата ни реакция след новината за случая и настояването за оставка на министър Горанов. Фундаменталната роля на опозицията в едно демократично общество е да реагира на сходни рецесии и да търси отговорност. Г-н Гешев в действителност се опита да инкриминира плурализма в страната. Съпричастни с пробива в Национална агенция за приходите са не тези, които показват проблемите в ръководството на страната и методите за тяхното решение и упорстват за отговорност, а тези, които позволяват страната да бъде толкоз уязвима ", се споделя в формалната позиция на демократите.
" В своята целокупност, изявлението на господин Гешев беше фундаментално несъвместимо с упражняването на магистратска специалност, да не приказваме за управителна роля в прокуратурата. Пред камерите, той брутално потъпка съществени условия за безпристрастност, възпиране от политическа тирада, придържане само към обстоятелствата, открити по планувания от закона ред. От своя кабинет в правосъдната палата, в качеството си на претендент за основен прокурор, Гешев сипеше политически спекулации, взе страна в партийния живот на страната (естествено - тази на ръководещите в лицето на Борисов и Пеевски), насочи закани и подмятания за бъдещи процесуални дейности, които явно бяха в подтекста на негова персонална борба с съответни политически лица и медийни фигури и съставляват явно желание за корист с власт. Без доказателства и отвън процеса, господин Гешев направи изказвания и подмятания за съставомерно държание на редица лица и организации, с което безусловно прегази условията за безпристрастност, на които наложително предстои в качеството си на държавен обвинител.
Г-н Гешев предприе офанзива против юристи, поради упражняването на тяхната конституционна функционалност и против публицисти и издатели, по отношение на тяхната роля в демократичното и свободно общество. Това, дружно с събитието, че господин Гешев атакува изцяло голословно политическата съпротива още в първото си изявление като претендент за основен прокурор е сериозен и категоричен сигнал към обществото, че прокуратурата ще се трансформира във все по-репресивен политически инструмент. Когато възможен предстоящ основен прокурор прави внушения, че политическата съпротива може да има отношение към кибертероризъм в изявление по националната телевизия, чувството, че България се доближава към властнически режим става все по-натрапчиво ", споделят демократите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР