Дали България е адекватна, дали е закъсняла - аз мисля

...
Дали България е адекватна, дали е закъсняла - аз мисля
Коментари Харесай

Сега е най-важна мобилизацията на всички институции, заяви президентът Радев от Плевен

Дали България е съответна, дали е закъсняла - аз мисля тези неща да ги обсъждаме, откакто премине този пик на рецесията. Това сподели президентът Румен Радев на въпрос на Българска телеграфна агенция в Плевен дали страната ни е била подготвена да посрещне разпространяването на ковид.

" Разбира се, че има какво да се желае повече. Да, по време на рецесия да се шият защитни дрехи не е най-удачният миг. Сега, сега, е най-важна мобилизацията на всички институции, на цялото общество - взаимност, единение, дисциплинираност - това е методът. Да не стигаме други страни, където има цялостна парализа на публичен живот, на стопанската система. Нали си представяте, в случай че допуснем това да се случи при нас, какви ще бъдат следствията ", разяснява президентът.

На друго запитване Румен Радев съобщи, че ограниченията в тази обстановка са ясни. " Според мен не би трябвало политиците да се вършат на лекари, и противоположното - би трябвало да се извършват напътствията на Националния действен щаб - те са ясни. Държавата би трябвало да подкрепя по всякакъв начин - с всички вероятни запаси и капацитет, който има, тъй че да се оправим ", посочи президентът.

" Обръщам се към всички сънародници - доста е значима самодисциплината, самосъзнанието, оптимално ограничение на контактите, грижа за възрастните хора - те са евентуално най-уязвимите. Нека се грижим за нашите татковци и майки, баби и дядовци, да подкрепяме тяхното всекидневно съществуване, тъй че да ги разтоварим от всевъзможни излизания, пътувания ", моли той.

" И нещо доста значимо - публичното здраве стартира от грижата за медицинския личен състав. Те са сега хората, които би трябвало и ще ни изведат от тази рецесия. Трябва към тях да има изцяло държавно внимание като мотивация, съоръжение, подготовка, подготовка, условия на труд. Това би трябвало да бъде непрекъснат ангажимент на страната, а не да чакаме да пристигна рецесия и тогава да мислим в какво положение са нашите здравни служащи ", означи Румен Радев.

" Както споделих, това е доста характерна материя - дано политиците не се вършат на доктори, може да дадат и рискови инструкции - дано не се всява суматоха - това е най-важното сега - да избегнем страховете, суматохата, да не прекъснем публичния живот и да предизвикаме парализа. Мисля, че община Плевен дава един доста добър образец за това - по какъв начин са проведени всички ограничения ", акцентира Радев. Президентът даде образец с Плевен, че е обезпечил над 100 кревати, че активизира капацитета на университета си за обезпечаване на проби за ковид. Според него освен страните би трябвало да си обменят опит, а би трябвало и общините да вършат това. В Плевен виждам доста позитивни образци и за бизнеса, означи Радев.

На въпрос президентът увери, че се работи двете системи - опазването на здравето и стопанската система, да устоят. Той още веднъж повтори: " Нека политиците не се вършим на лекари, дано не изпращаме неверни послания - това води от време на време до суматоха, води до боязън, води до парализа. Има образуван щаб - аз държа всеки ден връзка с него по няколко пъти. Ясни са посланията. Има кой в страната да управлява оперативно нещата, да обезпечава запаси и да подхваща ограничения, и да носи отговорност. Излизане от рецесия не се прави с двувластие - излизане от рецесия изисква единоначалие, ясни инструкции, указания и надзор за тяхното осъществяване. Виждате, че в миг на рецесии всички институции сме единни - има излъчен щаб, който се състои от най-хубавите експерти в тази област, има създадени инструкции. От тук нататък всички, и като институции, и като общество, би трябвало да ги изпълняваме. Президентската институция дава образец в това отношение. Всяко управление би трябвало да бъде солидарно и да мисли за публичния интерес. Когато рецесията е комплицирана, нещата би трябвало да се управляват от специалистите - те да дават инструкции, политиците да основават организация ", акцентира президентът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР