Дали Българи може да даде стари танкове и стари системи

...
Дали Българи може да даде стари танкове и стари системи
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: Тепърва ще видим какво още може да дадем на Украйна

Дали Българи може да даде остарели танкове и остарели системи за противовъздушна защита на Украйна - това занапред ще обясняват специалисти към Министерството на защитата, само че анализът ще отнеме месеци, безапелационен бе министърът на защитата Тодор Тагарев при Би Ти Ви.
Прочетете още
Получихме лист с целите и потребности на украинската войска. В него няма нищо изненадващо. Войската им води доста тежки боеве, трябват им муниции, износва се техника, би трябвало им Противовъздушна отбрана. Важно за нас е, че откакто се дава това искане от президента, това са доста значими цели. Ще разгледаме настояванията деликатно и ще забележим дали можем да помогнем най-малко с част от тези претенции, сподели Тагарев.

Не преглеждаме вид да дадем танкове в този момент, само че не изключвам в бъдеще този въпрос да седи, в случай че към момента има нужда. Ние сме модернизирали някъде към 10% от танковете, останалите не са и не се планува тяхната рационализация в обозримо бъдеще, изясни министърът.

Не е дискутирано и нямаме желание да пращаме наши бойци на украинска територия, увери той.

Служебният кабинет даде един транш на помощ, ние дадохме втори пакет. Даваме муниции, които са в края на своя запас и са отвън нормативите за поддържане. Ако ги оставим, след малко време би трябвало да платим доста пари за тяхното заличаване.

Призовавам за най-малко едно минимално почитание от формалните институции. Аз не мога да неистина. Даваме единствено непотребното. За разлика от доста наши съдружници, които дадоха доста огромно количество.

Не би трябвало да се оставяме да станем клиенти на другите страни. Затова е значимо да влезем в европейската самодейност, която ни разрешава да модернизираме заводите си. Това е една доста добра опция за нас, сподели още министърът.

При срещи с посланиците на някои от нашите съдружници, ние към момента слагаме въпроса за така наречен триъгълни покупко-продажби, само че при визитите ми на високо равнище, този въпрос към този момент въобще не се повдига. Ако го бяхме създали преди 6 или 8 месеца, може би е щяло да има по-голям късмет. Наши съдружници в този момент обаче дават финансови благоприятни условия, в случай че ние предоставим съществени благоприятни условия на Украйна - самолети, зенитно-ракетни комплекси, артилерийски системи, бронетанкова техника, сподели той.

Към нашите самолети няма интерес към този момент, има интерес към елементи. Целият фокус сега е към така наречен коалиция Ф-16, в която влизат Нидерландия, Дания, Белгия и Португалия. Украински специалисти споделят - при нас единствено една ескадрила ще промени обстановката на фронтовата линия, изясни Тагарев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР