Дали Ахмед Доган влияе пряко на политическата ситуация у нас

...
Дали Ахмед Доган влияе пряко на политическата ситуация у нас
Коментари Харесай

Изоставя ли Доган политическата лодка на Бойко Борисов?

Дали Ахмед Доган въздейства директно на политическата обстановка у нас и сега? Отговор пробва да даде вестник " 24 часа " в профилирана публикация, отдадена на пояснение на (без)действия на почетения ръководител на Движение за права и свободи.
Като основа на разбор, вестникът преглежда... Фейсбук постове и препубликуване на изказвания на Доган. И заключва, че отсъствието на формалния водач на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от дебатите по вота на съмнение е показателно. " Появи се единствено за гласуването и нито той, нито някой различен от групировката изложи претекстовете си против държавното управление, въпреки да гласоподава за рухването му ", написа медията. И прибавя, че Движение за права и свободи не е коментирало и рокадите в държавното управление, коствали постовете на Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, въпреки че партията гласоподава " срещу ".
Реакцията въпреки всичко пристигна, въпреки леко закъсняла и много нетрадиционна - на 27 юли придвижването разгласява фрагмент от конференцията, която Доган и управлението на партията дават в нощта на европейските избори на 8 юни преди 11 година, установи " 24 часа ". Тогава мандатите в Европарламента се разделят по този начин: ГЕРБ - 5, Българска социалистическа партия - 4, Движение за права и свободи - 3, “Атака ” и Национална движение „Симеон Втори" - по два, Синята коалиция - 1. Анализатори дефинират изборите като проекция на парламентарните, които са единствено месец по-късно или другояче казано - победа за ГЕРБ. Така и става, партията печели вота с 39,71% (1 624 371 гласа).
Но какво споделя Доган в речта си? Посланията, които насочва тогава, са няколко:
- Някои партии си вършат политики единствено с анти-ДПС акция
- Много е значимо една политическа партия да си слага действителни цели
- Управлението изморява и носи негативи
- Една партия, която трансформира властта си в самоцел - това е началото на края
- Без съответни правила, политика и философия властта не може да се задържи дълго време
Интересно е и изречението, което от придвижването избират за заглавие на обявата: " За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката, мутризацията имам поради какъв бил, що бил, с несигурно съществуване и внезапно се качва на лодката на властта и стартира да дава ум на другите ". От останалата част на речта пък излиза наяве, че тези му думи са ориентирани към " мачовци ", които нямат подготвеност, знания, нито политически опит.
Тази тирада на Доган в действителност бе препубликувана след поредност от събития - първо, президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов желаеха защитата му и тази на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски да бъде свалена след конфликта сред нея и дебаркиралата на Росенец група на Христо Иванов. След това бяха поискани оставките на тримата министри, свързвани с Движение за права и свободи. В следващ опит ръководещите да се разграничат от партията бяха спрени и парите за леден запас на Топлоелектрическа централа " Варна ", благосъстоятелност на Доган. Беше оповестено и че ще се мисли дали да се спре държавното финансиране на пристанището, което се строи към електроцентралата. А няколко дни по-късно - на 24 юли, на фона на нестихващите митинги бяха направени обещаните промени в кабинета и Горанов, Младенов, Караниколов и Николина Ангелкова напуснаха министерските постове, а петият избор на съмнение към кабинета бе преодолян.
Анализатори считат, че точно тези дейности на ръководещите Доган подлага на критика с това, че властта е самоцел и се вършат политики единствено с анти-ДПС акция.
На 7 август придвижването разгласява отначало друго слово на Доган. Този път част от речта му на Седмата национална конференция на Движение за права и свободи на 12 декември, отново 2009 година Тогава той приказва пред елита на придвижването един час и 12 минути и прави поредна поръчка, че ще се отдръпна от политиката. Няколко часа по-късно е избран отново единомислещо от делегатите за финален мандат отпред на партията след 7 следващи.
По времето, по което се организира конференцията, Борисов към този момент е министър председател от няколко месеца, победил с помощта на репликата на Доган за порциите. Като подобен Борисов се заканва, че ще вкара него и Станишев в пандиза. В Народното събрание ръководещите разчитат и на " Атака ", което Волен Сидеров от време на време осребрява. Тогава в част от анти-ДПС патетиката се трансформира и битката на Сидеров за прекъсване на новините на турски.
През 2013 година, когато подаде първата си оставка, Борисов пък разгласи, че по данни на непознати служби Доган възнамерявал да го убие.
" В плана за развиване на Движение за права и свободи не беше заложено одобряването му като лидерска партия. Но, за жалост, това е политически факт. Никога не съм си представял даже, че единствено с едно изкарано от подтекста изречение ще трансформира парламентарния избор на други партии ", споделя тогава пред своите Доган. Продължава словото си с това, че като водач на Движение за права и свободи се трансформирал в " политически гръмоотвод на всички отрицателни феномени и процеси в страната ". Определя себе си като отговорен по предписание, когато каже нещо, и още по-виновен, когато мълчи. Тенденция било и той да бъде отговорен за целия преход.
" Хора, които продадоха и разграбиха страната, желаят да си измият ръцете с Движение за права и свободи и неговия водач. Всички знаете, че съм мъдрец по природа, либерал по душа и войник - демократ по темперамент. И никой не може да ме стресне. И в този ред на мисли пред мен стои доста значим проблем: или аз съм априори неуместен за всички режими, или мишоците в политическата система са прекалено много, както и в живота ", продължава разсъжденията си Доган. Казва още, че не съжалява за основаването и отдаването му на Движение за права и свободи, а в противен случай, осъзнал, че " правилата на идентичността имат силата на естествен закон ".
Пред партийния хайлайф Доган споделя, че на последните парламентарни избори обществото е избрало действителността пред нереалистичните упования и външния избавител на страната, " което е добре за демократичния развой ". " Убеден съм, че обществото има потребност от политически катарзис и то би трябвало да го преживее. Естествено, този развой е обвързван с идната пълзяща рецесия по всички посоки: ръководство, бизнес, полезности, политически хайлайф, медия и модели на държание... Но този стадий е нужен и пътят би трябвало да се извърви. България би трябвало да знае какво би трябвало да направи и какво да чака. Останалото е работа на политиците ", добавя той. Казва, че пътят продължава и може би най-трудното занапред следва.
Второто обръщение на Доган беше оповестено през седмицата, в която се организира национална конференция на ГЕРБ. На нея министър председателят Бойко Борисов разгласи, че е подготвен да си подаде оставката и ГЕРБ да се яви на предварителни избори, само че изключи публично каквато и да е било коалиция с Движение за права и свободи.
" Отнасят ли се обаче речите (на Доган) към сегашната обстановка? Неофициално партийци споделят, че да. Но по какъв начин да ги разчитаме, било персонален избор ", приключва " 24 часа ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР