Дали 2024 г. е годината, в която демокрацията ще достигне

...
Дали 2024 г. е годината, в която демокрацията ще достигне
Коментари Харесай

2024 ще бъде година изпълнена с изпитания за демокрацията

Дали 2024 година е годината, в която демокрацията ще доближи сериозна точка и ще се насочи към автокрация?


Може да наподобява необичайно да се задава този въпрос в миг, когато страните, представляващи съвсем половината от международното население, или към 3,8 милиарда души, изпращат своите гласоподаватели до урните в някаква форма на избори.

Наистина, от Съединени американски щати до Обединеното кралство и Европейски Съюз, от Индия до Мексико и от Тайван до Индонезия, някои от най-стратегически значимите страни в света ще проведат избори тази година.

И въпреки всичко, даже измежду тази приказност от гласувания и бюлетини, специалистите предизвестяват, че демокрацията - формата на ръководство, въведена за първи път от аристократите в Атина през VI в. пр.н.е. - навлиза в рискова зона.

Те настояват, че освен диктатори като съветския президент Владимир Путин и иранския висш лидер аятолах Али Хаменей ще се опитат да употребяват атрибутите на демокрацията, с цел да поддържат личното си ръководство и да подтиснат опозицията, само че демокрацията е застрашена и на Запад.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплашва да употребява демократичните институции като оръжие против политическите си противници, в случай че завоюва изборите през ноември идната година. Потенциалното му преизбиране към този момент популяризира суматоха в Европа, че той ще обърне тил на Украйна, а в действителност и на НАТО, освобождавайки ръцете на Путин да възвърне съветската империя и мрежите за въздействие в Централна и Източна Европа.

В Европа изборите за Европейски парламент през юни наподобява ще дадат сигнал, че извънредно десните партии, може би най-значително във Франция и Германия, набират същинска скорост и се трансформират в евентуални национални държавни управления, които ще бъдат враждебни към институциите на Европейски Съюз в Брюксел и европейските мюсюлмани, като в същото време ще бъдат по-благосклонни към Кремъл. Големият въпрос, който виси над тези партии, е дали те биха разрушили опорните точки на европейската народна власт, като самостоятелната правосъдна система и свободната преса, откакто употребяват изборните урни, с цел да дойдат на власт.

" Абсолютно законно е да сме мощно обезпокоени от положението на демокрацията в света ", сподели Даниел Келемен, професор по обществени политики в университета в Джорджтаун и специалист по право на Европейски Съюз. " Демокрацията е сложена под въпрос на всички места - освен тук-там, които се класират зле в изследванията на демократичните полезности, само че и в одобрени демокрации като Съединени американски щати и Европейски Съюз ".

Първите избори с огромен залог на хоризонта са изборите в Тайван на 13 януари, които ще се трансфорат в тест за това дали китайският президент Си Дзинпин ще продължи да толерира демокрацията на острова или ще нахлуе и ще провокира огромна рецесия в сигурността в Южнокитайско море.

Политическата неустойчивост на Европа се прояви с цялостна мощ и през последната седмица на декември. Десетки бяха арестувани в Сърбия, откакто протестиращите се оплакаха от фалшифицирани съгласно тях избори в Белград, където президентът популист Александър Вучич е подложен на критика, че злоупотребява с въздействието си върху медиите и държавните чиновници. Русия влезе в обичайна си роля на подстрекател на проблеми, обвинявайки Запада, че се пробва да разпали " Майдан " в украински жанр против Вучич, който е в другарски връзки с Путин.

Свиване на картата

Един бърз взор към проучванията, разглеждащи разпространяването на демокрацията през днешния ден спрямо други форми на ръководство, разкрива тревожна наклонност. Според Института V-Dem към Университета в Гьотеборг, Швеция, през последните няколко десетилетия демокрацията бързо отстъпва позиции на автокрацията.

В целия свят " равнището на народна власт, на което се радва междинният жител на света през 2022 година, е спаднало до равнищата от 1986 година ", настояват откривателите от V-Dem в отчета си за 2023 година " Има повече затворени автокрации, в сравнение с демократични демокрации, за първи път от повече от две десетилетия ".

С изумителен спад, регистриран в Азиатско-тихоокеанския район, 72% от международното население, или 5,7 милиарда души, ще живеят под автократично ръководство през 2022 година, пишат откривателите на V-Dem.

Последният отчет на Freedom House, различен значим орган за следене на демокрацията, не е по-окуражителен. " Глобалната независимост ", написа основаната във Вашингтон организация с нестопанска цел, " понижава за 17-та поредна година " през 2023 година, като свободата на изложение е главната жертва на световния поход към автокрация.

Freedom House уточни пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година, което имаше за цел да потуши демократичните желания на Киев и да прекъсне връзките му с Европейски Съюз, като образец за директна офанзива на демокрацията от страна на автократични режими.

И въпреки всичко, даже на фона на тази губеща серия, експертите, които мерят положението на демократичните правила, настояват, че 2024 година крие огромни опасности за демокрацията. И на никое място рискът не е по този начин висок, както в Съединени американски щати, където през 2024 година се организират президентски избори.

Почти три години откакто прикани тълпите, събрали се пред Капитолия, да анулират резултата от изборите през 2020 година, предизвиквайки въстание, Тръмп гледа към завръщане в Белия дом.

След като социологическите изследвания демонстрират, че е евентуално той да завоюва номинацията на Републиканската партия за претендент за президент и вероятно да победи настоящия президент Джо Байдън, завръщането на Тръмп на власт наподобява по-вероятно от всеки път макар правните проблеми, които към момента могат да провалят упоритостите му.

Диктатурата на Тръмп?

И до момента в който Тръмп си играе на народна власт, като води акция за гласове, мненията му по време на всеобщи манифестации в цялата страна подхранват опасенията, че в случай че бъде избран отново, магнатът на недвижими парцели може да трансформира най-могъщата страна в света в " тирания ".

По всяка възможност прекосяването от народна власт към тирания в Съединените щати няма да бъде оповестено като такова, а по-скоро ще се реализира последователно посредством подкопаване на институциите и нормите, до момента в който не остане нищо друго с изключение на фасадата на демокрацията.

Пример за това е независимостта на правосъдната власт. Тя е основен маркер на една функционираща народна власт. И въпреки всичко Тръмп неведнъж е заявявал, че в случай че бъде избран отново, ще употребява Министерството на правораздаването, с цел да преследва политическите си противници, като в същото време даде обещание да попълни редиците на основните институции с лоялисти.

" Изключително съм обезпокоен за Съединените щати, повече, в сравнение с за която и да е друга страна ", добави Келемен. " Основният проблем е, че с цел да действа една народна власт, са нужни най-малко две съществени партии, които да се ангажират с демократичните правила и процеси.

В Европа, където стотици милиони ще гласоподават на общоевропейските избори през юни, заплахата от изцяло прекосяване към автокрация наподобява по-малко остра. Въпреки това Келемен предизвестява, че толерантността на Европа към автократите в нейните среди, а точно към унгарския водач Виктор Орбан, основава рисков казус, като предизвиква други да последват пътя му.

Всъщност доста европейски страни са уязвими за модела на Орбан, който упражнява властта си посредством мрежи от доближени и надзор върху медиите. България е нежна народна власт, в която партиите работят като огромни мрежи за застъпничество, изключително към избори, а проведената престъпност и Русия играят голяма роля. Гърция също е все по-често в центъра на вниманието поради държавния напън върху обществените институции, като държавното управление на Кириакос Мицотакис е упреквано, че подкопава работата на регулаторите, проверяващи подслушването на политици и публицисти от страна на страната.

Всичко това е от голяма важност за действието на самия Европейски Съюз, който има доста стеснен триумф в управлението на своите страни членки във връзка с пропуските в региона на върховенството на закона и отстъплението от демокрацията. Орбан чудесно илюстрира тази съществена уязвимост на Европейски Съюз, защото един водач, обвързван с Кремъл, може да блокира напредъка по значими решения. Например през декември той предотврати отпущането на жизненоважен финансов избавителен пояс за Украйна.

Келемен твърди, че е било сериозна неточност да се продължава да се угажда на унгарския водач, като през декември Европейски Съюз се съгласи да даде на Будапеща 10 милиарда евро от фондовете на блока, които бяха замразени заради опасения, свързани с върховенството на закона.

" Има голяма цена, която би трябвало да се заплати за това, че се отказваш от въздействието си ", сподели той, визирайки опцията на Брюксел да принуди Орбан да извърши продемократични промени. " Целият механизъм на прекъсване на средствата в този момент в действителност няма да има същия възпиращ резултат. Други режими ще си вземат записка. "

В по-общ проект, съгласно изследване на IPSOS, оповестено в края на предходната година, доверието във действието на европейската народна власт понижава в няколко огромни страни от Европейски Съюз, в това число Франция и Италия.

Възход на определения автократ

Както и Путин, по този начин и неговите фенове измежду европейската последна десница, имат общ интерес да подкопаят демокрацията в Европейски Съюз, добави Келемен.

Преди изборите в Европейски Съюз, в които ще вземат участие стотици милиони, извънредно десните партии внезапно нарастват във Франция, Нидерландия, Германия и други огромни страни от Европейски Съюз. Макар че тези партии няма да си обезпечат властта, те могат да оказват все по-голямо въздействие върху политиките на Европейски Съюз, в случай че реализиран високи резултати на вота на 6-9 юни, принуждавайки Брюксел да пренебрегне проблемите с върховенството на закона в страните от Европейски Съюз и да отстъпи от отбраната на полезностите, които са в основата на демократичното общество.

" Това може да е годината, в която ще станем очевидци на разпадането на учредения на правила ред ", споделя Алберто Алемано, професор по право на Европейски Съюз в бизнес учебното заведение HEC във Франция. " Това е тера инкогнита ".

Какъвто и да е резултатът от международната " изборна Суперкупа " през 2024 година, малко евентуално е тези, които ще нанесат най-големи вреди на демокрацията, да се изкарат като уверени диктатори или автократи.

Напротив, колкото повече се приближаваме до цялостното затъмнение, толкоз повече триумфални приказки за " демокрацията в деяние " ще чуваме от по този начин наречените " определени автократи " като Орбан, които ще побързат да завземат контрола над медиите и да се разправят с съперниците си. Това прави задачата за отбрана на демокрацията още по-трудна – добави Келемен.

" Сегашната порода определени автократи се пробва да се облече в мантията на демокрацията ", споделя той. " Това обърква доста хора и се трансформира в предизвикателство да назовем тези режими такива, каквито са в реалност: изборни автокрации или системи, доминирани от една партия "./БГНЕС

------

Никълъс Винокур, „ Политико “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР