Дълготрайното излагане на замърсен с фини частици въздух е причина

...
Дълготрайното излагане на замърсен с фини частици въздух е причина
Коментари Харесай

Мръсният въздух е отнел живота на 400 000 души в Европа през 2016 г.

Дълготрайното излагане на нечист с фини частици въздух е причина за преждевременната гибел на на 412 000 души в Европа през 2016 година, заяви Европейската организация за околната среда (ЕЕА), представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията се базира на данни от 41 европейски страни, които включват 28-е членки на Европейски Съюз. Пътният трафик, електроцентралите, индустрията, селското стопанство и семействата са измежду основните източници на замърсяване на въздуха, акцентира основаната в Копенхаген организация. Най-голяма щета нанасят фините прахови частици, приземният озон и азотният диоксид. Те могат да причинят или да влошат дихателни проблеми и сърдечно съдова болест.

По-строгите стандарти за излъчванията от 1990 година насам са помогнали за понижаване на случаите на преждевременна гибел, само че трябват още дейности, показва организацията. "Постигаме прогрес, само че е време да ускорим измененията в нашата енергийната система, в системите за произвеждане на храни и за подвижност ", сподели в изказване ръководителят на Единен европейски акт Ханс Брюникс.

Докладът дефинира замърсяващите въздуха частици като комбинация от частички и капчици, съдържащи няколко съставния елемент, които включват киселини, метали, почва и прахуляк. Посочва се също, че по-слабата годишна продукция се дължи на приземния озон.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР