Дългото чакане свърши! В продължение на половин месец, светът е

...
Дългото чакане свърши! В продължение на половин месец, светът е
Коментари Харесай

Светът е баскетбол!

Дългото очакване свърши! В продължение на половин месец, светът е баскетбол, а всички погледи ще бъдат отправени към Китай, където 127 години откакто доктор Джеймс Нейсмит основава обичаната на милиони игра, ще се организира осемнадесетото издание на международния шампионат. За трети път в историята хазаин на форума ще бъде азиатска страна - до момента това се беше случвало през 1978 (Филипините) и през 2006 (Япония), а след четири години, през 2023 година, цели три азиатски страни ще се комбинират за домакинство (Филипините, Япония и Индонезия). Първенството на планетата запчва на следващия ден и ше завърши на 15 август.

УЧАСТНИЦИТЕ

32 тима от четири континентални федерации ще покажат най-хубавото от себе си в осем разнообразни града - Пекин, Шанхай, Донггуан, Гуанджоу, Нанджин, Ухан, Фошан и Шенжен. Най-много представители на Мондиал 2019 има от ФИБА Европа (Чехия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Литва, Черна гора, Полша, Русия, Сърбия, Испания и Турция), ФИБА Азия следва с осем (Австралия, Китай, Иран, Япония, Йордания, Нова Зеландия, Филипините и Южна Корея), ФИБА Америка е със седем (Аржентина, Бразилия, Канада, Доминиканската република, Пуерто Рико, Венецуела и международните първенци от САЩ), а ФИБА Африка е с пет тима (Ангола, Кот Д’Ивоар, Нигерия, Сенегал и Тунис).

ОЛИМПИЙСКА КВАЛИФИКАЦИЯ

Световното състезание ще послужи и за олимпийска подготовка. По два тима (най-предно класиралите се) от ФИБА Америка и ФИБА Европа ще се класират непосредствено за Токио 2020, а по един от ФИБА Африка, Азия и Америка също ще си подсигурява място в олимпийския баскетболен шампионат следващата година на същия принцип.

ДЕБЮТИ И ЗАВРЪЩАНИЯ

Черна гора и Чехия ще създадат дебютите си на международно състезание, откакто през годините са били част надлежно от Югославия/Сърбия и Черна гора и Чехословакия. Полша се завръща в международния хайлайф за първи път от 52 години - последното присъединяване на страната датира от 1967 година. Тимовете на Канада, Китай, Германия, Кот Д’Ивоар, Русия и Тунис също се завръщат, въпреки и след единствено едно състезание неявяване, пропускайки Испания 2014, а нациите, които бяха част от шампионата преди пет години, а в този момент няма да вземат участие в Китай са Хърватия, Египет, Финландия, Мексико, Словения и Украйна.

ГРУПИТЕ

Група А (Пекин): Кот Д’Ивоар, Полша, Венецуела, Китай
Група В (Ухан): Русия, Аржентина, Южна Корея, Нигерия
Група С (Гуанджоу): Испания, Иран, Пуерто Рико, Тунис
Група D (Фошан): Ангола, Филипините, Италия, Сърбия
Група Е (Шанхай): Турция, Чехия, Съединени американски щати, Япония
Група F (Нанджин): Гърция, Нова Зеландия, Бразилия, Черна гора
Група G (Шенжен): Доминиканска република, Франция, Германия, Йордания
Група H (Донггуан): Канада, Сенегал, Литва, Австралия

НБА ПРИСЪСТВИЕТО

Макар и без най-големите имена, които по принцип биха могли да играят, Съединени американски щати още веднъж респектира с съществуване на играчи от НБА и предстоящо те са най-вече по отношение на всички останали тимове. Световните първенци ще разчитат напълно на състезатели от най-силното първентство в света за отбраната на купата си, а в Китай формален дебют като селекционер ще направи и Грег Попович.

Иначе в Китай ще има три страни с по един представител от Лигата - Черна гора (Никола Вучевич, Орландо), Чехия (Томаш Саторански, Чикаго) и Пуерто Рико (Айзея Пинейро, Сакраменто). Пет национални тима имат по двама играчи - Япония (Руй Хачимура от Вашингтон и Юта Уатанабе от Мемфис), Бразилия (Кристиано Фелисио от Чикаго и Бруно Кабокло от Мемфис), Литва (Йонас Валанчюнас от Мемфис и Донатас Сабонис от Индиана), Италия (Марко Белинели от Сан Антонио и Данило Галинари от Оклахома Сити) и Гърция (Янис и Танасис Адетокумбо от Милуоки).

Следват четири отбора с по трима НБА играчи - Турция (Ерсан Илясова от Милуоки, Джеди Осман от Кливланд и Фуркан Коркмаз от Филаделфия), Нигерия (Ал-Фарук Амину от Орландо, Джош Окогие от Минесота и Чимези Мету от Сан Антонио), Канада (Кори Джоузеф от Сакраменто, Кем Бърч от Орландо и Ошай Брисет от Торонто) и Германия (Денис Шрьодер от Оклахома Сити, Макси Клебер от Далас и Даниел Тайс от Бостън).

Испания има тъкмо четирима представители на НБА в състава си - Марк Гасол (Торонто) Рики Рубио (Финикс), Уили Ернангомес (Шарлът) и Хуан Ернангомес (Денвър). С толкоз е и Австралия - Патрик Милс (Сан Антонио), Арън Бейнс (Финикс), Джо Ингълс (Юта) и Мат Делаведова (Кливланд).

Сърбия и Франция имат по петима. За “плавите това са Никола Йокич (Денвър), Неманя Биелица (Сакраменто), Бобан Марянович (Далас), Богдан Богданович (Сакраменто) и Марко Гудурич (Мемфис), до момента в който при “петлите” става дума за Никола Батум (Шарлът), Еван Фурние (Орландо), Руди Гобер (Юта), Франк Нтиликина (Ню Йорк) и Венсан Поарие (Бостън).

Съставът на Съединени американски щати, където всички играчи са от НБА, можете да видите ТУК.

БЪЛГАРСКАТА ВРЪЗКА

Общо 56 рефери от 42 страни ще управляват мачовете на шампионата на планетата. Тук е и българската връзка на континенталния конгрес, откакто Мартин Хорозов попадна в елитната група съдии, определени от ФИБА за Мондиал 2019. Съдиите са сред 26 и 49-годишна възраст, а от международната централа акцентира, че междинния им опит като интернационалните рефери е 9.5 години.

ЧАСОВЕТЕ

Мачовете от груповата фаза, която ще продължи от 31 август до 6 септември, стартират в 10:30 часа българско време и вървят в следния ред - 11:00, 11:30, 11:30, 14:30, 15:00, 15:30, 15:30. Всеки ден от груповата фаза ще се изиграват общо осем мача. В три от дните на втората фаза (7-9 септември) ще има по осем мача, а на 10 септември дуелите са 2. Четвъртфиналите са разпределени за 11 и 12 септември, полуфиналите са на 13 септември, мачовете за систематизиране на местата от 5-о до 8-о са на 14 септември, а финалните дуели са на 15 септември - надлежно от 11:00 часа за 3/4 място и от 15:00 за същинския край.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР