Дългото чакане на такси вече е в историята. При поръчка

...
Дългото чакане на такси вече е в историята. При поръчка
Коментари Харесай

Пазарът на таксиметрови услуги в столицата остава силно концентриран

Дългото очакване на такси към този момент е в историята. При поръчка жълтите коли идват в границите на от 4 до 10 минути - това е стандартът, който съблюдават огромните компании в София. Ако се забавят над това време, значи, че е час пик със мощен трафик и тапи или има неприятни метеорологични условия - да вземем за пример вали сняг и улиците към момента не са почистени.

Таксиметровият бизнес се е възстановил след пандемията, а броят на колите се е върнал към обичайните 5500-6000 за София. Преди две години поради пандемията те бяха станали на половина, а за такси се чакаше най-малко 20-30 минути. Сега идването на жълтия автомобил за 20 минути след поръчка е необичайност.

Пиковите часове на търсене са заран сред 7,30 и 10 и вечер сред 17 и 20. Ако в понеделник в 19 часа си поръчате такси, ще чакате надалеч по-малко, в сравнение с в петък, показва Емил Игнатов, началник на “Радио Сухопътни войски такси ”. Времето за идване зависело и от това дали наоколо има свободни коли - в този случай клиентите можело да бъдат качени и до 1 минута след поръчката. Но в случай че тя е подадена от по-отдалечен регион, може да се наложи и 20-минутно изчакване. Ако извършите поръчка в 14 ч следобяд, транспортът става бързо, тъй като няма мощен трафик и клиентът може да бъде взет и от кола от различен квартал, в случай че в неговия няма свободна наоколо, споделя Игнатов.

Има задоволително коли, конкуренцията е изострена и това усъвършенства качеството на услугите, прибавя Красимир Цветков - ръководител на националния таксиметров профсъюз. Показателно било, че автопаркът се възобновява бързо - в София 50% от жълтите коли са на възраст до 5 години макар наредбата, която разрешава да са до 15 г.

95% от пазара в столицата се държат от четири компании. Според браншовици първи по брой коли е “Йелоу такси ” с 1560 коли. Доскоро практиката е била компанията да взема колите на лизинг и да ги дава на водачите. Но откакто е спечелила няколко поръчки за обслужване на разнообразни обекти, към този момент наема и водачи със лични коли.

С 1200 автомобила на второ място е “Окей супертранс ”. Компанията има контракт за доставка на 200 нови коли. От компанията се надяват да ги получат тази година след забавянето в производството им по време на пандемията.

Компанията има няколко електрическия автомобил, само че залага на хибридите към този момент, защото няма задоволително зарядни станции за колите на ток.

Трети са “Радио Сухопътни войски такси ” с 800 коли. Тази компания е учредена от 66 таксиметрови водачи, в този момент притежателите са 15 с равни дялове.

Четвъртата е “ТаксиМи ”, която има 600 автомобила. Но от сектора разясняват, че нейното приложение за поръчки се употребява и от други компании, тъй че транспортите, които действително прави, я подреждат може би на второ място.

От пазара е изпаднала най-голямата преди 10-15 година таксиметрова компания “Такси С Експрес ”, известна като 9 12 80. Компанията бе обвързвана с Алексей Петров и след убийството му нейната активност е била замразена. Колите, които е имала, са трансферирани към други компании, само че с ангажимента логото с 9 12 80 да се резервира до пролеттта на тази година. Преди повече от 10 години компанията бе най-голямата в този бизнес с над 3000 автомобила.

Извън това няма особени промени и разтърсвания на пазара, разясняват шефове на таксиметрови компании, които приказват със страдание за отпадането на главен състезател на този пазар с над 30-годишна история.

По дял на клиенти първото място се дели сред “Йелоу ” и “ТаксиМи ”, а второто - сред “Радио Сухопътни войски такси ” неговата компания и “ОК супертранс ”. Успехът на “ТаксиМи ” се изяснява с това, че поръчките се вършат единствено през мобилно приложение. Това

привлякло по-младите клиенти, които нямат предпочитание да търсят транспорт с диалог.

Диспечерите не всеки път дават отговор на позвъняванията, в случай че вдигнат телефона, може и да не са изключително общителни, изключително в пиков час, споделя Лазаров. В неговата компания да вземем за пример поръчките през приложението са 30 на 100 от всички.

Лазаров и Емил Игнатов считат, че наклонността в таксиметровите транспорти е потреблението от ден на ден на мобилни приложения и пазаруването на все по-нови коли.

Подобряването на таксиметровите услуги и по-бързото идване на колите става на фона на повдигане на цените. В София да вземем за пример през 2022 и 2023-а имаше нарастване на цените и в този момент най-евтината денем е 1,21 лева на километър, а оптималната - 2,05 лева През нощта цените са надлежно 1,39 и 2,51 лева Във втория по величина град - Пловдив, предходната година такситата също нарастнаха. През деня на километър костват 1,09 лева, а през нощта - 1,19. Върната бе и забравената от години такса за повикване, която е 25 ст.

В множеството огромни градове нарастване на цените също имаше през последните две години. Сега обаче се задава ново повишаване. То потегля от Бургас и Благоевград. В морския град ще бъде прегледано от общинския съвет по искане на сектора. Таксиджиите упорстват за нарастване от 1,09 на 1,30 лева дневна цена за километър и от 1,19 на 1,50 лева нощна. Въпреки че цените на горивата са по-ниски от миналогодишните, претекстове за повдигането са инфлацията и поскъпналата поддръжка на колите. Според сектора действителната цена, която покрива всички разноски, е 2,40 лева на километър.

В Благоевград задаващото се нарастване е с 30% до 99 ст. на км. Максималната дневна цена става 1,30 лева, а нощната - 1,40. Новите цени се аргументират с повдигането на минималната заплата, повишаването на частите, ремонтите и инфлацията.

По-високи цени има и в Добрич - от 1,19 на 1,29 лева на километър. Първоначалната такса е вдигната от 2,29 на 2,89 лева Цените при нощен транспорт са 1,49 лева за километър при стартова цена 2,99 лева.

В София бе върнат патентният налог на 850 лева Заради пандемията той бе понижен на 300 лв.. От сектора настояват, че към този момент нямат желание да желаят покачване на цените.

Таксиметровите водачи издават касови бележки, само че за разлика от всички други търговци в България, става известно, не са свързани онлайн в действително време с Национална агенция за приходите.

До средата на тази година това би трябвало да се промени. Още от 8 юли 2022 година е призната законова корекция, която изисква  такситата  да имат електронен таксиметров уред, който да е съгласно стандартите, признати в Закона за техническите условия към продуктите. Срокът за цялостното им въвеждане и издаване на разпоредба за това е 2 години. Тоест от 8 юли 2024 година би трябвало да е ясно по какъв начин таксиджиите ще регистрират оборота си.

Възможностите са две. Едната е електронните таксиметрови апарати да са единствено измерващо устройство, а към тях да има фискален уред, който издава касов бон и предава данните към Национална агенция за приходите.

Другата е да остане настоящето състояние и фискалната памет на апарата да се регистрира един път годишно пред данъчните.

Според Спас Атанасов - ръководител на браншовата камара на таксиметровите  водачи и превозвачи, единствено половината от апаратите в такситата в този момент дават отговор на условията, в това число на бележките да са изписани начален и краен час на пътуването. Според Атанасов обаче би трябвало да се резервира сегашният режим за таксиметровите апарати. Красимир Цветков - ръководител на Националния таксиметров профсъюз, отстоява същата позиция.

В отговор на депутатски въпрос на транспортния министър Георги Гвоздейков се показва, че преобладаващата част от сектора упорства да се запазят утвърдените сега апарати с фискална памет. Гвоздейков твърди, че в случай че се одобри разновидността с слагане на фискален уред, ще се наложат промени в законодателството.

Позицията на Национална агенция за приходите е, че се постановат други ремонти в Закона за автомобилните транспорти, които да подсигуряват, че таксиджиите ще се записват по Данък добавена стойност.

От началото на тази година влезе в действие нов предел, съгласно който всеки търговец с оборот над 166 000 лв. би трябвало да се записва по Данък добавена стойност.

Според браншовите организации на таксиджиите има работна група, която да реши кой вид да се одобри. Доклад се очаквал още през ноември предходната година, само че той бил отсрочен, тъй като се е стигнало до заключението, че са нужни промени в Закона за автомобилните транспорти. 

Поради това таксиметровите превозвачи желаят ново отсрочване на разпоредбите, по които ще регистрират оборотите си. Те трябвало да влязат в действие от 1 януари 2025 година вместо от 8 юли тази година, а можело срокът да се отмести и за юли 2025 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР