Дългосрочните ефекти върху здравето са неизвестниПост синдромът на вируса може

...
Дългосрочните ефекти върху здравето са неизвестниПост синдромът на вируса може
Коментари Харесай

Сменяме работното място след COVID-19

Дългосрочните резултати върху здравето са незнайни
Пост синдромът на вируса може да засегнe всички преболедували

Броят на умрелите не понижава

Млади хора сменят работното си място поради пост-ковид синдрома, който им е предизвикал проблеми с паметта и концентрацията. За това предизвести пред “Труд” вирусологът от Българска академия на науките професор Радостина Александрова.

“Не знаем какви ще бъдат по-далечните последствия както от SARS-CoV- 2, по този начин и от Омикрон. Да не забравяме, че пост-ковид синдромът е едно огромно незнайно и той може да засегне както хора, боледували тежко, по този начин и тези, боледували напълно леко”, изясни професорът.

По думите ѝ има данни за младежи, които са били дейни, само че след прекаран ковид, поради проблеми с паметта и концентрацията, се е наложило да си сменят работното място.

Затова и Омикрон не би трябвало да се подценява, защото е доста бързо разпространяващ се вид, които се характеризира с огромен брой хора инфектирани за малко време.

“Очакваше се петата вълна да продължи по-кратко спрямо предходните, само че по-интензивно и с по-високи стойности. Виждаме обаче, че броят на хората, изгубили живота си у нас, не намалява”, добави вирусологът.

Според професор Александрова зеленият документ самичък по себе си не взема решение казуса с разпространяването на вируса. “Важно е хората да са наясно с рисковете. Всички би трябвало да си дадем сметка, че нашето държание и разсъдък може да ни запази”, изясни тя.
Професор Мира Кожухарова, епидемиолог: Пикът на петата вълна е минал


Според проф. Кожухарова би трябвало да се обърне внимание на заетостта на интензивните кревати.

Пикът на петата вълна е минал и се регистрира спад в % на инфектираните. Това изясни пред Нова ТВ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

“Мисля, че ситуацията се успокои. По отношение на тази вълна - тя наподобява доста добре. От предходната неделя процентът на позитивните проучвания стартира да спада и малко по-късно и на хората, които са с позитивен тест. Към момента инфектираните хора стартират да намаляват”, посочи тя.

Проф. Кожухарова обаче предизвести, че проблемите не престават. “След повишение на заболеваемостта се покачва броят на болните хора, които имат потребност от лекуване.

Сега е моментът да се съсредоточим в заетостта на интензивните легла”, счита епидемиологът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР