Дългосрочен дълг в размер на до 7 690 000 лева

...
Дългосрочен дълг в размер на до 7 690 000 лева
Коментари Харесай

Община Асеновград тегли заем за спешни разплащания

Дългосрочен дълг в размер на до 7 690 000 лв. има намерение да изтегли община Асеновград. Като причина за новия заем се акцентират наложените финансови корекции по няколко плана, изпълнени по оперативни стратегии. А точно: Водният цикъл в Асеновград, планиране и създаване на компостиращи съоръжения и на съоръжения за авансово отнасяне на битови боклуци, " Образователна инфраструктура - възобновяване и внедряване на ограничения за енергийна успеваемост на постройките на детски градини, рационализация на учебни заведения и рехабилитация на дворните им пространства ” и последният е благоустрояването на квартал " Запад ". Заемът ще бъде изтеглен от „ Фонд за развиване на локалното самоуправление в България – ФЛАГ ”.
По думите на заместник-кмета по финансите лекар Теньо Манолов, огромна част от сумите са с решение на съда на последна инстанция и не могат повече да бъдат обжалвани. Освен това, той добави, че към този момент са изхарчени близо 308 000 лв. за правосъдни каузи и още десетки хиляди левове - за адвокатски възнаграждения и услуги . Манолов акцентира, че след това общинската администрация на Асеновград може да откри сили и запаси, с цел да поеме част от отговорностите със лични средства. Поради това, сумата, която ще бъде поискана, не е закрепена, а е избрана с " ДО " 7 690 000 лв.. Заместник-кметът изясни, че се следи спад в приходите на общината поради ограничаващите ограниченията по отношение на разпространяването на COVID-19. " Ако не бяха настъпили такива условия, ние имахме концепция да не теглим заем, а да се опитаме да покрием разноските със лични запаси ", сподели лекар Манолов по време на общественото разискване по тематиката.
Той уточни, че най-спешно е връщането на 4 000 000 лв. към ФЛАГ, които би трябвало да бъдат разплатени до края на актуалната календарна година. И по думите му, без да се тегли заем, общината рискува да бъде блокирано осъществяването на капиталовата стратегия, с цел да може да бъдат отделени пари за погасяване. Теньо Манолов посочи, че дългът, който би трябвало да се връща в действителност е в размер на 5 000 000 лв., само че досега управата е съумяла да погаси 1 000 000 лв. от тях със лични средства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР