Дългопол. Пред общината наред с изпълнението на редица инфраструктурни проекти,

...
Дългопол. Пред общината наред с изпълнението на редица инфраструктурни проекти,
Коментари Харесай

Георги Георгиев, Дългопол: Пред общината наред с изпълнението на редица инфраструктурни проекти, стоят за решаване и неотложни задачи

Дългопол. Пред общината наред с осъществяването на редица инфраструктурни планове, стоят за решение и неотложни задания, като лавинообразното повишение на цените на електрическата сила. Това съобщи кметът на община Дългопол Георги Георгиев, оповестиха от пресцентъра на Общинската администрация . Той уточни, че за 2021г. Община Дългопол е заплатила за улично осветяване 120 000лв. при цена - 109лв. за мегаватчас.

“За месец декември 2021г. междинната цена на електрическата сила е 429лв. мегаватчас, т.е. имаме нарастване от 320лв. Съпоставено на годишна база, това значи, че ще заплатим към 472 000лв. за улично осветяване през 2022г.

След приспадане на компенсацията получена от Правителството /100лв. на мегаватчас/, разликата за дофинансиране остава 252 000лв.

Нашата община не разполага с спомагателен финансов запас, с който да компенсира разликата в цената на уличното осветяване.

Поради тия аргументи подхващам ограничаване в осветената част на нощта, както следва:

- Вечер - осветяване ще има от 17:30 до 21:00 часа

- Сутрин – от 04:30 до 07:00 часа

Проблем с недофинансирането при нас ще се появи както за уличното осветяване, по този начин и за учебните заведения и детските градини ”, сподели още Георгиев.

Той добави, че има няколко благоприятни условия за решение на казуса:

1. Правителството да предложи на Парламента държавните и общински институции да си купуват ел. сила от държавните електроцентрали.

2. Община Дългопол може да изтегли заем, с който да се закупят слънчеви осветителни тела. За 300 000лв. ще закупим 5 000 лампи, за цялостна замяна на съществуващото осветяване, като в идващите 3 години в границите на гаранцията им осъществената спестовност ще е за над 1 500 000лв.

“Ако държавното управление не предприеме действителни ограничения за цялостно компенсиране на разликата в цената на електрическата сила до края на месец януари 2022г., аз ще предложа на Общински съвет Дългопол да емитира дълг в размер на 300 000лв., за трайно решение на казуса с уличното осветяване.

Надявам се на схващане от Ваша страна и сервирам своите извинения за породеното Ви стеснение ”, сподели в умозаключение Георгиев.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР