Дългопланираният кръг от преговори за свободна търговия между ЕС и

...
Дългопланираният кръг от преговори за свободна търговия между ЕС и
Коментари Харесай

След скандала с подводниците: ЕС отложи преговорите за свободна търговия с Австралия |

Дългопланираният кръг от договаряния за свободна търговия сред Европейски Съюз и Австралия беше отсрочен, оповестиха през днешния ден европейски представители. 

Решението идва, откакто Канбера реши да се причисли към С присъединяване си в алианса, Австралия ще получи минимум 8 ядрени подводници с американски и английски технологии. Това, от своя страна, провокира дипломатически скандал с Париж и се отрази на връзките на Европейски Съюз с Канбера.

Франция обществено съобщи, че към този момент не може да се доверява на австралийското държавно управление, като упрекна чиновниците в неистина и сложи под въпрос съществуването на бъдещо споразумение.

" Търговският кръг от договаряния ще бъде отсрочен с месец до ноември ", каза представител на Европейски Съюз в Канбера, като изрази подозрение по отношение на бъдещето на комерсиалния пакт. 

Австралийският министър на търговията Дан Техан, който трябваше да пътува до Европа за договарянията, опроверга решението в изказване пред Агенция Франс Прес: 

" Ние разбираме реакцията на Франция относно решението ни за подводниците, само че в последна сметка всяка страна би трябвало да действа спрямо своя народен интерес - това направи и Австралия. "

Техан съобщи, че през идната седмица възнамерява да се срещне с комисаря по търговията на Европейски Съюз Валдис Домбровскис, с цел да разиска възможния следващ кръг от договаряния през ноември. 

" Ще продължим подготовката за 12 -ия кръг на договарянията и ще работим за подписване на съглашение за свободна търговия, което е в интерес както на Австралия, по този начин и на Европейски Съюз ", сподели още той. 

Европейски Съюз е третият максимален търговски сътрудник на Австралия. 

През 2020 година търговията сред двете стопански системи беше оценена на 36 милиарда евро за артикули и на 26 милиарда евро за услуги.

Следващият кръг от договаряния трябваше да обхване области като търговията, услугите, вложенията и правата на интелектуална благосъстоятелност.

Разговорите за съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Австралия започнаха през 2018 година, като упованията бяха тази година те да бъдат завършени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР