Дългоочакваното начало на първия турнир от Големия шлем за годината,

...
Дългоочакваното начало на първия турнир от Големия шлем за годината,
Коментари Харесай

Реваншът е взет: Безмилостен Григор не отпусна нито сет на Карацев в откриващия кръг на АО!

Дългоочакваното начало на първия шампионат от Големия шлем за годината, а точно Откритото състезание на Австралия, беше сложено през вчерашния ден, при което пък още през днешния ден ни предстоеше да следим откриващия конкуренцията дуел на родната ни първа ракета Григор Димитров. Българинът, чието най-хубаво показване в Мелбърн датира от 2017-а година и оня популярен полуфинален конфликт против Рафаел Надал, в който нашето момче след 5-часова епична борба напусна корта надвит, нямаше необикновен шанс с жребия за първия си кръг на тазгодишното издание на надпреварата, откакто той го изправи още на старта против Аслан Карацев.

Историята на съперничеството сред някогашния номер три и руснака стартира точно на Аустрелиън Оупън през 2021-ва, когато в дуел от четвъртфиналната фаза на шампионата двамата се срещнаха и въпреки тогава Гришо да имаше летящ старт в мача, то след това травма помрачи стореното от сънародника ни и той трябваше да преглътне разочарованието на загубата. Победата в оня миг на осетинеца го изпрати на единствения му в кариерата до момента " мейджър " полуфинал, който се оказа трамплин за Карацев към това да се осъществя на огромна сцена в тениса и той сграбчи шанса си, триумфирайки след това с три АТР трофеи.

 Димитров от началото на 2023-та показва образно отлична физическа и игрова форма, като това се видя по време на United Cup, когато хасковлията отстъпи пред Стефанос Циципас в извънредно оспорван конфликт, преди да надиграе безапелационно Давид Гофен. Григор, за наша голяма наслада, съумя да резервира нивото си все по този начин високо и в хода на днешния ден за откриващия акцията му мач на Откритото състезание на Австралия, откакто ни даде цялостния искра на играта си и не остави никакви шансове на полуфиналиста в конкуренцията от 2021-ва, сломявайки го за 2 часа и 23 минути на корта - 7:6(3) 7:5 6:2. С този си впечатляващ триумф международният номер 29 подпечата мястото си във втория кръг на Аустрелиън Оупън, където го чака да срещне един всред Ласло Джере и квалификанта Зизу Бергс, преди да настане време за евентуалния конфликт с Новак Джокович в третия стадий на шампионата.

Още от началните минути на дуела ясно се забелязваше, че подобрението в началния удар на българина не е било кратковременно събитие на старта на сезона и с пласирането му някогашният първенец от Финалите на АТР трупаше забележително количество лесни точки в актива си. Това успокоение на лично подаване разреши на Гришо да упражни напън върху съперниковия сервис и поради желанието на международния номер 82 да търси бърза развръзка в разиграванията с печелившо отиграване, то той пресили поредно на два пъти длановия си удар и първата точка за пробив в мача се откри пред нашенеца. В този миг обаче Карацев съумя да остане до дъно невъзмутим и осъществя цели три аса в гейма си, с цел да задържи равенството, което след това подаващите не сложиха нито за момент под въпрос и разумният излаз от обстановката беше тайбрек. 

В него ръката на руснака трепна още при първото му заставане на линията за начален удар и с двойна неточност донесе задатък от минипробив на международния номер 29. Още при идната точка обаче Карацев отигра впечатляващо топка наоколо до мрежата, с цел да навакса пасива си, само че оттова насетне Димитров пое напълно самодейността в свои ръце, откакто нова неправилност от противниковата ракета му донесе преимущество от 4:2 пункта, което хасковлията доразви с прословут уинър от бекхенд от страната си и заслужи да запише откриващия сет на сметката си.

Стартът на втората част се оказа съвсем подобен с този на първата, откакто прибързаните дейности на полуфиналиста от 2021-ва се трансфораха в серия от неточности и значително без да прави каквото и да е, българинът доближи брейкбол при 1:1. Въпреки заплахата, остинецът резервира мир над духа си и пласира следващата си канонада от начални удари, с помощта на която откри излаз от неподходящата обстановка и даде началото на нов интервал на доминация от страна на сервиращите.

В тези минути от срещата по всичко личеше, двамата някогашни полуфиналисти от шампионата ще се насочат към нов тайбрек, но събитията на корта получиха напълно друг образ в 11-ия гейм, когато Григор повиши експанзията в ударите си и стана доста по-напорист в търсенето на печелившо отиграване в размените от главната линия, което му донесе куп дивиденти и цели шест благоприятни условия за пробив. Българинът очевидно не беше до дъно съсредоточен при първите пет шанса, откакто не съумя даже да вкара ретура си в игра, само че при последната си такава направи нужното, с цел да влезе в разиграване, като оттова насетне беше непогрешим и се поздрави с основен пробив.

Застанал на подаване за спечелването на сета, българинът трябваше да се сблъска с най-трудните си мигове на сервис от началото на дуела, като направи двойна неточност при 30:30 и беше изправен пред угрозата да инкасира рибрейк. До подобен обаче по този начин и не се стигна, за наша наслада, за което решаващо значение имаше стабилността на първата ни ракета във високотемповите замени и той подпечата подема в представянето си в последния четвърт час, като удвои преднината си в общия резултат на мача.

Третата част стартира с известно преимущество в по-продължителните разигравания за международния номер 82, който дочакваше неточност от страна на нашето момче и с този си тактически план поддържаше паритета. С преполовяването на сета обаче Димитров навлезе в стремежи от всички ни режим и безукорен във всеки един аспект от играта си, показва ослепително напредване по корта и пречупи изцяло съпротивата на Карацев, откакто осъществя пробив, който дублира, и печелейки пет следващи гейма, узакони триумфалния си старт в Мелбърн.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР