Дългоочакваното изграждане на пътя между Белица и Загражден вече е

...
Дългоочакваното изграждане на пътя между Белица и Загражден вече е
Коментари Харесай

Започна изграждането на пътя Белица-Загражден

Дългоочакваното създаване на пътя сред Белица и Загражден към този момент е реалност. " От през вчерашния ден строителна машинизация стартира работа по пътя в чертите на община Баните. От през днешния ден стартира работа и по сектора, който е част от община Лъки ", разгласи кметът на община Баните Милен Белчев.

Припомняме, че поданици на село Загражден от 2017 година заплашват с блокиране на пътища в случай че не стартира строителството на правата. Те образуваха предприемчив комитет " Горди загражденци " и за два дни събраха 600 подписа в поддръжка на протестно писмо, пратено до 11 институции. Оттогава хората упорстват пътят да се довърши неотложно.
Третокласното държавно трасе обезпечава директна връзка на община Баните с област Пловдив и е опция на главния път Пловдив - Асеновград - Смолян. По правата би трябвало да се построи напълно нов път с дължина към 8 км.

През ноември 2017 година от АПИ оповестиха, че започва публичната поръчка за реализатор на строителството.

" Проектът е на стойност 4 124 136 лева и е включен в годишната стратегия на АПИ за 2019 година, като се планува цялостната реализация да завърши през 2020 година Трасето минава през тежък планински терен. Пътят е строен преди повече от 50 години, с стеснен и несъответствуващ на класа на пътя габарит, слаба пътна структура и неприятно отводняване. Асфалтовата настилка е с дребна широчина, в извънредно неприятно положение, разрушена или изчезнала. Предвид сложността на трасето, в хода на проучвателно-проектантските работи породиха редица въпроси, свързани с уточняване на обсега на пътя и подсилване на пътната структура с оглед обезпечаването на нормативно избрания габарит, което наложи взимането на спомагателни решения от страна на проектанта и възложителя ", показват от АПИ.

" Проектант и главен строител на трасето е компания " ИСА 2000 ". Започнатата към този момент работа в правата на територията на община Баните е в границите на 1.5 км и се извършва от компания " Трейс ". Останалият сектор от 6.5 км ще се извършва от компания " ИСА 2000 " от през днешния ден. Пътят ще се уширява до нови габарити, според плана, ще се основават съпътстващи пътни уреди, чакълиране, асфалтиране. В момента по него минават коли, само че е в извънредно положение, черен път, козя пътека. Изграждането му е дълго чакано главно от жителите на община Баните, тъй като ни се съкратява пътуването до Асеновград с 60 км. По него ще минаваме косо и се надяваме новото трасе да усили туристическия поток на общината като цяло ", сподели Белчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР