Дългоочакваният прием по подмярка 6.1. Стартова помощ за млади земеделски

...
Дългоочакваният прием по подмярка 6.1. Стартова помощ за млади земеделски
Коментари Харесай

Мушмули и щрауси може, роза и лавандула - не!

Дългоочакваният банкет по подмярка 6.1. " Стартова помощ за млади аграрни производители ", който започва преди дни, попари десетки очаквания за развиване в агросектора.

От листата с култури, включени в планове за подкрепяне, липсват маслодайна роза и лавандула. Изключени са също и билки като лайка, шипка, маточина и други За сметка на това измежду предпочитаните планове ще са тези за развъждане на батати, мушмули, зарзали.

След нервността и източването на милиони евро за калифорнийски червеи, зайци и пъдпъдъци от предния програмен интервал, същите са отрязани от този банкет. Сега обаче дотации ще се дават за развъждане на щрауси.

Молбите на производителите на пъдпъдъчи яйца да ги признаят за животновъди още веднъж не са чути, защото дребните пернати още веднъж са отвън бранш " Животновъдство ". 

Ум не ми побира до каква степен ще ни докарат с малоумните си решения в земеделското министерство. България се слави с маслата си от рози и лавандула и държи добър пазарен дял на международната карта.

Вместо да подтикват производството и младежи, които имат предпочитание да отглеждат тези култури, те освен ще ги разочароват, само че и тях ще прокудят от страната, ядосва се Димитър Делчев от Карлово. Неговият внук неотдавна поел щафетата в развъждането на рози и считал да основава нови насаждения по размер " Млад фермер ", само че в този момент концепцията пропаднала. 

От Асоциацията на младите фермери също недоумяват за какво са отстранени етеричномаслените култури, които са перспективни, а са включени такива, за които надали ще има и един подаден план. 

Както " Марица " писа преди дни, започва приема по подмярка 6.1 „ Стартова помощ за млади аграрни стопани “ от мярка 6 „ Развитие на стопанства и предприятия “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала за интервала 2014-2020 година

Общият размер на средствата, които могат да бъдат предоставени по процедурата за всички утвърдени планови оферти, възлиза на 22 000 000 евро. Крайният период за подаване на планови оферти е 17.30 часът на 14.06.2018 година

Проектните оферти се подават по електронен път посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове (ИСУН 2020), на интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/. От Националната работа за препоръки в земеделието ще изготвят бизнес проектите гратис. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР