Дългоочакваният основен ремонт на тунела към ж.к. Люлин“ на бул.

...
Дългоочакваният основен ремонт на тунела към ж.к. Люлин“ на бул.
Коментари Харесай

Започващият ремонт на тунела към "Люлин" вещае мащабни тапи

Дългоочакваният главен ремонт на тунела към ж.к. „ Люлин “ на бул. „ Царица Йоанна “ стартира в четвъртък, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Докато той трае, влизането и излизането от най-големия жилищен комплекс в София ще бъде съществено затруднено, излиза наяве още от поста й във „ Facebook “.„ На 21 юли (четвъртък) стопираме придвижването на трамвай №8, който минава през тунела, а от 25 юни (понеделник), придвижването на коли ще се прави в двете посоки в северното платно.За момента придвижването на коли няма да се стопира напълно, само че прекосяването през тунела ще е мощно затруднено. Затова апелирам жителите, които пътуват по това направление, да употребяват различни направления – главният е бул. „ Сливница “.Пълно затваряне на тунела може да се наложи при построяването на новата обшивка на тавана на тунела “, осведоми кметът на София.

„ От своето създаване преди повече от 30 години досега тунелът към „ Люлин “ не е ремонтиран главно.Затова в този момент ще бъде изработен ремонт на тунелната структура, на входно-изходните рампи, отводнителна система и хидроизолацията. Ще бъдат построени нови настилки, вентилация, осветяване, ограничаваща система и видеонаблюдение. В сектора построяваме и напълно нов релсов път и контактна мрежа.По график чакаме през есента да възстановим трамвайното придвижване, а доникъде на февруари би трябвало да приключат всички строителни действия.За времето на ремонта разкриваме краткотраен рейс ТМ8, той ще замества трамвай №8 и ще бъде с неговия период на придвижване. Автобус №56 ще стопира на ухото на трамвай №10 на бул. „ Ал. Стамболийски “, оповестява още Фандъкова.

Както „ Сега “ писа, преди няколко седмици Столична община избра консорциума ДЗЗД " Люлин Груп " да работи на обекта. Основен участник в сдружението е строителната компания " Джи Пи Груп ", която провокира спорни усеща у софиянци поради предходни изпълнени от нея поправки на обществени пространства. Другият член на " Люлин Груп " е " Смарт Билд Дигитал "  ЕООД. Договорени са 198 календарни дни за осъществяване на строително-монтажните действия. При неспазването на окончателния срок  " Джи Пи Груп " и " Смарт Билд Дигитал " ще дължат наказателна клауза в размер на 0,5% на ден от общата стойност на ремонта без Данък добавена стойност и на не повече 20% от цялата сума. Строителството може да се удължи при неподходящи метеорологични условия, които се удостоверяват с публична информация на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Включена е и още една наказателна клауза и тя е за некачествена работа - до 5% от общата цена.

Сумата, която софиянци ще платят за ремонта и рехабилитацията на тунела към " Люлин ", е почти 12,7 млн. лева без Данък добавена стойност. От тях 1,154 млн. лева без Данък добавена стойност се отпускат за непредвидени разноски. При откриването на състезанието плануваният от общината разход по тази позиция бе 10 млн. лева без Данък добавена стойност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР