Дългоочакваният гастрол на Софийската филхармония в Златната зала на Музикферайн

...
Дългоочакваният гастрол на Софийската филхармония в Златната зала на Музикферайн
Коментари Харесай

"Бай Ганьо" ще звучи в Златната зала във Виена

Дългоочакваният гастрол на Софийската филхармония в Златната зала на Музикферайн – Виена ще се състои през май. Гостуването, което трябваше да се състои през декември, беше отсрочено поради локдауна в Австрия. На 17 май в най-престижната музикална зала в света ще прозвучат гротескната сюите " Бай Ганьо "  от Веселин Стоянов, Славянски танци №2 и №8 от Дворжак и Пета симфония от Чайковски, оповестяват от представителния ни оркестър.

„ Сюитата на Веселин Стоянов демонстрира най-красивото от българската музика, съчетано с неповторима оркестровка в духа на най-хубавите европейски обичаи от първата половина на 20 век, като съумява да съчетае привидно несъчетаеми неща – да вземем за пример във втората част -„ Бай Ганьо във Виена ", виенският валс минава по един майсторски вълнуващ метод в неудържима ръченица. А изпълнената с горест и носталгия последна част – „ На село " може да накара и най-коравосърдечния бежанец да пожелае да се завърне в родината "  - споделя шефът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров, който е и диригент на концерта.

Гостуването в Музикферайн е резултат от извънредно сполучливия концерт на Филхармонията през декември 2019 и е третото в историята на Националния оркестър. 

Софийската филхармония от дълго време се е утвърдила като един от водещите институти в музикалния живот на България и претърпява незабравим напредък през последните години макар рестриктивните мерки на пандемията. От 2017 година насам неин шеф е диригентът Найден Тодоров. През тези пет години оркестърът работи с едни от най-известните и уважавани типичен музиканти в света като Юлиан Рахлин, Пласидо Доминго, Сара Чанг, Томас Хемпсън, Юрий Башмет, Табеа Цимерман, Елена Башкирова, Александрина Пендачанска, Соня Йончева, Патриция Копачинская, Максим Венгеров, Светлин Русев, Анджела Георгиу, Вадим Репин, Паул Бадура-Скода, Никола Мартинучи, Джошуа Бел, Елина Гаранча, Готие Капюсон, Хуан Диего Флорес, Кристоф Ешенбах, Шарл Дютоа, Иво Погорелич, Марта Аргерич, Гидон Кремер и мн. други

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР