Дългоочакваният доклад на Международната агенция за атомна енергия нарече ситуацията

...
Дългоочакваният доклад на Международната агенция за атомна енергия нарече ситуацията
Коментари Харесай

Докладът на МААЕ: Спрете боевете около електроцентралата сега

Дългоочакваният отчет на Международната организация за атомна сила назова обстановката в Запорожката електроцентрала " неудържима " и прикани да бъде открита демилитаризирана зона.

Докладът не упрекна непосредствено нито украинската, нито съветската войска, само че уточни, че оборудванията в АЕЦ-а са понесли вреди от бойните дейности и това е доста рисково. От МААЕ споделят, че има " незабавна потребност от краткотрайни ограничения ", с цел да се избегне нуклеарна повреда.

В отчета организацията приканва Русия и Украйна да основат „ защитна зона за нуклеарна сигурност и сигурност “ към централата и споделя, че обстрелът на централата и покрайнините би трябвало да спре неотложно, с цел да се избегнат спомагателни вреди на място и да се обезпечи сигурността на оперативния личен състав.

Друг извод на специалистите сочи, че атомната електроцентрала има бойни машини на съветската войска. Някои от тях даже са в залите с турбините.

907 украински чиновници, които работят в централата под контрола на съветската войска, са под голям стрес, пишат инспекторите.

В отчета се споделя също, че обстановката е невиждана, защото това е първият път, когато се случва боен спор измежду оборудванията на огромна нуклеарна енергийна централа.

Украйна поддържа концепцията за демилитаризирана зона.

" Мисията на организацията, която посети АЕЦ Запорожие, сподели съществуването на съветска военна техника в електроцентралата. Показа натискът, под който работят чиновниците й. Направи ясни препратки към съветската окупация. Ако предлагането на организацията за предпазена зона значи изтеглянето на войските, което е разумни, тъй като разполагането на войски в централата е това, което основава заплаха, то ние поддържаме това предложение ", сподели Володимир Зеленски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР