Дългоочакваната среща между американския президент Джо Байдън и китайския лидер

...
Дългоочакваната среща между американския президент Джо Байдън и китайския лидер
Коментари Харесай

Байдън и Си Дзинпин ще разговарят на четири очи

Дългоочакваната среща сред американския президент Джо Байдън и китайския водач Си Дзинпин ще се реализира в понеделник в коридорите на форума на Г-20 в Индонезия – на фона на все по-изострените връзки сред Вашингтон и Пекин. 

Байдън разгласи и тематиките, които желае да обсъдят – измежду които самоуправляващият се остров Тайван, който Китай преглежда като неразделна част от своята територия, комерсиалната политика и връзките на Пекин с Москва.

 
Това, което желая да направя, когато беседваме, е да показва кои и какви са нашите червени линии, да схвана какво приема като съществени национални ползи на Китай и да изложа какви са ползите на Съединените щати. И да дефинира дали влизат в спор между тях. И в случай че това е по този начин, по какъв начин да го разгадаем.
Джо Байдън, президент на Съединени американски щати

Лидерите на двете най-големи стопански системи в света ще беседват за първи път на четири очи откакто Байдън пое президентския пост. Срещата ще се организира броени седмици, откакто Си Дзинпин беше избран отново за трети следващ петгодишен мандат отпред на Китайската комунистическа партия.

 
Отношенията сред Съединени американски щати и Китай се утежниха в действителност бързо през последните години поради несъгласия по отношение на търговията, политиката за Тайван, проблемите с правата на индивида, това са единствено някои неща. Това в действителност е опция за двамата водачи да се срещнат персонално и да обсъдят тези сложни въпроси, както и области за съдействие.
Патриша Ким, специалист по връзките сред Съединени американски щати и Китай, институт “Брукингс ”

От Белия дом дадоха сигнал, че нямат огромни упования за резултати от срещата. 

 
Не мисля, че би трябвало да разглеждате тази среща като такава, на която ще бъдат оповестени съответни резултати. По-скоро двамата водачи ще дадат насоки на своите екипи да работят в редица области, области, в които имаме разлики и области, в които можем да работим дружно.
Джейк Съливан, консултант по националната сигурност 

Напрежението към Тайван набъбна, откакто ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети острова през август, а от Пекин дадоха отговор с огромни военни учения в региона.

За разлика от предходни американски президенти Байдън неколкократно е повтарял, че Съединени американски щати ще защитят Тайван при положение на китайска инвазия.

От Белия дом отвръщат сходни мнения с позицията - че нямат ангажимент да пазят Тайван, само че въпреки всичко не изключват този вид.

В същото време Си Дзинпин прикани Китайската народноосвободителна войска да бъде по-боеспособна, ако би трябвало да взе участие във военни дейности.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР