Дългоочакваната нова лента на гениалния Андрей Кончаловски най-после достигна българските

...
Дългоочакваната нова лента на гениалния Андрей Кончаловски най-после достигна българските
Коментари Харесай

Микеланджело и Леонардо най-сетне на голям екран!

Дългоочакваната нова лента на гениалния Андрей Кончаловски най-сетне доближи българските киносалони. „ Грехът на Микеланджело “ е освен наложителен за гледане, само че и идва редом с още един филм за европейската културна история – „ Аз, Леонардо “ на режисьора Хесус Гарсес Ламберт – като че ли с цел да удостовери, че сме очевидци на ренесанса на качественото.

Премиерата на кино лентата „ Грехът на Микеланджело " се състоя на 27 октомври предходната година, в деня на закриването на Римския кино фестивал. Тогава критиците дефинираха кино лентата, разказващ за Микеланджело, като ​​един от най-очакваните и обещаващи филми на 2019 година. През юли копие на кино лентата бе харизано на от съветския президент Владимир Путин по време на среща в Италия. Андрей Кончаловски неслучайно избира Рим за премиерата, защото италианският талант Микеланджело е живял и работил в края на 15 и 16 век точно във Вечния град. Филмът е сниман в Италия, множеството функции са изиграни от локални артисти – професионални и непрофесионални.

Андрей Кончаловски е космополит, един от най-многостранните, непредвидени и дълбоки на нашето време, жител на света, който ще запомним освен със „ Сибириада “ и „ Дворянско гнездо “, с цикъла му „ Гении “, само че и с жанровите американски творби „ Влакът дезертьор “ с Ерик Робъртс и „ Танго и Кеш “ със Силвестър Сталоун и Кърт Ръсел.

„ Грехът на Микеланджело “ за Кончаловски явно е най-значимият късен, най-скъпият и сложен за произвеждане. Снимайки на непознат език, в непозната страна, той леко трансформира метода към киното. В основната роля ще забележим Алберто Тестоне – непрофесионален актьор, а по специалност ортодонт (въпреки че взе участие в няколко кино лентата, той се изявява повече като режисьор и продуцент).



„ Моят филм не е размисъл върху творчеството на Микеланджело ", изяснява Кончаловски. „ Моята задача беше да покажа индивида на Ренесанса, който е бил ослепителен художник и в това време елементарен човек със своите недостатъци, страхове и дефекти. Всъщност аз не се интересувам от гения на Микеланджело като подобен, а от самия воин и връзката му с епохата, изпълнена с ентусиазъм и хубост и в това време кървава и жестока. “

Интересно би било да се съпостави историята на с различен художник, чието име се свързва с биографията както на самия Кончаловски, по този начин и на неговия другар Андрей Тарковски – с историята на създателя в едноименния филм „ Андрей Рубльов “ (двамата взаимно основават сюжета за известния филм). Самият си спомня това като че ли инцидентно наред с други неща: „ Да снимаш филм за Микеланджело е не по-малко мъчно, в сравнение с за Рубльов. И до момента в който работех над сюжета, внезапно си спомних, че аз самият писах и за Рубльов. По този метод породиха паралелите сред двамата създатели и тематиките. “



И прилики в действителност могат да бъдат открити. И в двата кино лентата да вземем за пример в центъра на сюжета участва голямо алегорично нещо, което елементарните хора се пробват да овладеят – в „ Андрей Рубльов “ това е камбаната, а в „ Грехът на Микеланджело “ има мраморен блок, наименуван Чудовището, който каменоделците се пробват да смъкват от планината.

И още един филм, който не би трябвало да пропущаме...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР