Дългокосместата немска овчарка е разновидност на стандартната немска овчарка, но

...
Дългокосместата немска овчарка е разновидност на стандартната немска овчарка, но
Коментари Харесай

Дългокосместа немска овчарка - какво трябва да знаем

Дългокосместата немска овчарка е вариация на общоприетата немска овчарка, само че с друг тип четина - не е обособена порода. Тази разновидност на кучета с дълга четина се е получила с помощта на рецесивен ген. Точно както лабораториите могат да имат кученца във всевъзможен цвят, по този начин и котилата на немските овчарки могат да включват както общоприети, по този начин и кучета с дълга четина.

Две късокосмести немски овчарки могат да имат кученца с дълги козини в своето свърталище, единствено в случай че и двамата родители носят рецесивния ген. От друга страна, в случай че единият родител не носи гена, нито едно кученце в котилото няма да има дълга четина. Ето за какво дългокосата немска овчарка е рядка и високо ценена.

Американският киноложки клуб смята козината на дългокосместа немска овчарка за недостатък. Това значи, че кучетата не могат да вземат участие по състезания и не трябва да се развъждат. В резултат на това рецесивният ген, който кара немските овчарки да се раждат с дълга четина, не е доста постоянно срещан.

Само 10-15% от всички немски овчарки са дългокосмести. Ето за какво някои животновъди могат да таксуват Premium цена за дългокосмести немски овчарки.

История на Дългокосместа немска овчарка

В края на 19 век немският офицер Капитан Макс декор Стефаниц взема решение да сътвори най-хубавото стадно куче в Германия. След като актуалните технологии изместват пастирските кучета, декор Стефаниц пуска на пазара кучетата си за военна приложимост. И до през днешния ден немските овчарки нормално се употребяват във военна и полицейска работа.

След Втората международна война породата е преименувана на Елзасец на доста места, с цел да пощадят кучетата от тогавашните антигермански настроения. Много британци към момента назовават породата Елзасец, а не Немска Овчарка.

Външен тип на Дългокосместата немска овчарка

Дългокосместата немска овчарка доближава до 66 см височина и тегло до 40 кг (или повече). Козината й е дълга най-малко 5 см като е с по-голяма дължина по задницата, корема, опашката, задната част на краката и към ушите. Дългокосместите немски овчарки са по-дълги в сравнение с високи, с изострен нос и изправени уши. Имат дълга, права, дебела опашка. Като кученца имат непропорционално огромни крайници и уши, само че с времето ги израстват и стават напълно естествени в съразмерност с останалите елементи от тялото.

Цветът на козината на дългокосместата немска овчарка може да варира в цветове като черно, черно и жълто-кафяво, черно-синьо, сиво, черно и алено, черно и кремаво, бяло, черно и сребристо или червеникаво-кафяво.

Характер на Дългокосместа немска овчарка

По темперамент дългокосместите Немските овчарки са интелигентни и лесни за образование кучета. Те са отдадени на фамилията си, само че са внимателни към непознати. Ако са социализирани вярно като кученца могат да се схващат даже с котки.

Немските овчарки могат да се държат внимателно към непознати хора и може да са склонни да гонят всичко по-малко от тях, които се движи. Те обаче са извънредно нежни с деца и от тях стават страхотни фамилни домашни любимци.

Обучение на Дългокосместата немска овчарка

 Хранене на дългокосместата немска овчарка

Немските овчарки са интелигентни и лесни за образование в случай че сте поредни в командите и образованието на кучето. С позитивното образование със затвърждаване тези кучета могат бързо да научат всичко. Не ги наказвайте обаче за неприятно държание - това постоянно води до експанзия.

Говорейки за образование, дългокосместите немски овчарки процъфтяват, когато имат занятие. Обмислете разновидността да ги обучите като лечебно куче или за присъединяване в кучешки спорт. Кучето освен ще оцени спомагателните извършения, само че това ще се окаже и отлична опция за затвърждаване на връзката посред ви.

Грижи на Дългокосместата немска овчарка

Пухкавата четина на дългокосместата немска овчарка изисква четкане най-малко няколко пъти седмично. Падането на козината им се усилва при промяна на сезоните и може да се наложи да ги четкате всеки ден за известно време.

Дългокосместите немски овчарки се нуждаят от къпане понякога. Трябва наложително да ги решете преди банята, тъй като водата може да направи козината твърда и сложна за сресване.

Едно нещо, което НЕ би трябвало да вършиме с дългокосместата немска овчарка е да я бръснете. Не единствено че съществува риск козината на немската овчарка повече да не порасне, само че също така козината им държи хладно през лятото и топло през зимата. Ако е изключително належащо тогава може да подстрижете единствено връхчетата или да употребявате устройство за унищожаване на мъртвата коса.

Хранене на Дългокосместата немска овчарка

Тъй като немските овчарки са склонни към проблеми със ставите и хранителни алергии, намирането на подобаваща храна за дългокосместата немска овчарка може да се окаже комплицирана работа.

 Болести при дългокосместата немска овчарка

Ще ви би трябвало храна, която не е с високо наличие на протеини, изключително когато кучето е малко - прекомерно многото протеин може да накара кученцата да порастват прекомерно бързо и да развият кучешки ставни проблеми. Също по този начин храната би трябвало да съдържа глюкозамин и хондроитин.

Ако пък дългокосместата ви немска овчарка страда от хранителни алергии ще ви би трябвало хипоалергенна храна за кучета с неповторим протеин. Най-често срещаните хранителни алергии включват: царевица, пшеница, соя, яйца, млечни артикули, говеждо, свинско, пилешко, агнешко, заешко и рибно месо.

Болести на Дългокосместата немска овчарка

За страдание, Дългокосместите немски овчарки са предразположени към редица здравословни проблеми. Продължителността им на живот е единствено 7-10 години. Това е много къс живот, даже за куче с огромна порода.

Някои от постоянно срещаните здравословни проблеми при немските овчарки с дълга четина тях са: дисплазия на бедрата или лакътя (болезнено положение, при което ставата не се оформя правилно), стомашна дилатация-волвулус още наречено отичане (животозастрашаващо положение, при което стомахът на кучето се изпълва с въздух и може да се върти по оста си, прекъсвайки кръвоснабдяването на червата), дегенеративна миелопатия (прогресиращо положение на гръбначния мозък, което води до парализа), екзокринна непълнота на панкреаса (генетичен проблем, при който храносмилателните ензими се унищожават и кучето не може да усвои вярно храната) и кучешки алергии (алергиите към околната среда или храните могат да причинят доста кожни и други проблеми).

Не всички немски овчарки ще имат някой от тези кучешки болести. Въпреки това, би трябвало да сте готови финансово за евентуално скъпи интервенции, с цел да помогнете на вашето куче да поддържа качеството си на живот.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР