Дългогодишно наблюдение успя да определи оттенъка от лунна светлина, който

...
Дългогодишно наблюдение успя да определи оттенъка от лунна светлина, който
Коментари Харесай

Тъмната страна на Луната е с тюркоазен цвят

Дългогодишно наблюдаване съумя да дефинира оттенъка от лунна светлина, който се излъчва от тъмната страна на земния сателит, и съгласно крайните изводи той е с тюркоазен цвят.

Според научната публикация, оповестена в уеб страницата на библиотеката на Корнелския университет, светлината от противоположната страна на Луната е слънчева светлина, която се е отразила от Земята.

Отразената слънчева светлина е повода земния сателит да трансформира естествения си пепеляв цвят. Астронавти, които гледат Земята от Луната, я разказват като синьо кълбо.

" Не съм бил в Космоса и не знам какво тъкмо имат поради, само че когато този наследник цвят доближи лунната повърхнина, той става синьо-зелен. Може да се назова тюркоазен " - споделя водещият създател на проучването Петер Тейл от Датския метеорологичен институт в Копенхаген.

Според експертите главният проблем при определянето на цвета на лунния отенък е разсеяната светлина, която идва от осветената част на Луната.

Заради светлината, която идва от земната повърхнина, към спътника се появява ореол, сходен на тези, които могат да се видят към уличните фенери.

 Тъмна Луна

Тейл и неговите сътрудници в интервала 2011-2012 година са създали повече от 500 фотоси на Луната благодарение на оптичния телескоп на обсерваторията Мауна-Лоа на Националното ръководство за океански и атмосферни проучвания на Хаваите. Те са снимани от сателит, употребявал цветни филтри.

В нощта на 18 януари експертите са снимали намаляващата Луна в синия, забележим набор на спътника, след което са съумели да изчислят същинския цвят на Луната. За този цвят учените могат да съдят по албедото – отразителната дарба на Земята, и неговите измерения.

Албедото може да се трансформира според от количеството облаци в атмосферата, чието следене има значение за някои климатични модели.

Изследователите считат, че откритието ще разреши по-добре да се следи каква светлина излъчва Земята и да се обяснят измененията в климата. Статията на Тейл и неговите сътрудници ще бъде оповестена в списание Astronomy and Astrophysics.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР