Дългогодишният водещ и редактор в БНР Силвия Великова е свалена

...
Дългогодишният водещ и редактор в БНР Силвия Великова е свалена
Коментари Харесай

БНР свали от ефир знакова журналистка - противник на прокуратурата

Дългогодишният водещ и редактор в БНР Силвия Великова е свалена от ефир и в петък няма да води утринния блок на медията, заяви самата тя пред сътрудници. Отнет й е и ресорът – правосъдна система, която отразява над 15 години. Решението е оповестено от новия и.д. началник на стратегия „ Хоризонт “ Николай Кръстев, за който БНР заяви през вчерашния ден, че поема краткотрайно длъжността след пенсионирането на досегашния шеф на „ Хоризонт “ Ивайло Савов и до провеждането на конкурс. В известието обаче не се загатваше за отстраняването на Великова, за което се разбра към час по-късно.

Проблем за новото управление на БНР, чийто общоприет шеф Светослав Костов бе определен в края на юни, е прекомерно сериозното отношение към прокуратурата и към единствения претендент за нов основен прокурор Иван Гешев, описа Великова пред " Сега ".

" Нямам документално стимулирани аргументи за свалянето ми от ефир. В 13.30 ч= ни извика новият ни шеф Николай Кръстев и сподели кой какво поема от ресора ми и кой поема на следващия ден предаването ми. Аз го готвих допреди малко и трябваше да отида на митинга против номинацията на Иван Гешев за основен прокурор ", продължи Великова. Тя добави, че импровизирано от вторник управлението на радиото води диалози с нея. Казано й е, че има напън да бъде свалена от ефир, тъй като доста критикува Гешев. Предложено й е да обучава кореспонденти.

" Аз няма непринудено да изляза в отпуск. Преживяла съм го един път с президентския ресор през 2004 година Тогава ми беше заменен ресорът, тъй като това беше поискано от пресцентъра на Първанов. Минаха 15 години, очевидно времената не са се трансформирали ", добави Великова.

Според шефа на радиото Костов обаче единствената причина Великова да не води повече „ Преди всички “ и да не отразява правосъдната система била, че по длъжностна характерност тя е старши редактор в " Хоризонт ". „ Никой никого не е свалял. Има ново управление на „ Хоризонт “, което взема решение по какъв начин тя ще звучи по-добре. По длъжностна характерност е старши редактор в „ Хоризонт " и тя ще продължи да извършва функционалностите си на старши редактор. Няма длъжностна характерност на водеща или кореспондент “, разяснява Костов пред " Свободна Европа ". В обществените мрежи публицисти от БНР оповестиха, че в радиото водещите нямат специална  длъжностна характерност. Длъжностите там са кореспондент, редактор и старши редактор.
В отговор на въпрос за критичността на Великова към прокуратурата Костов развива странната теза, че тя е сериозна към нея от 15 години и че в случай че това е действителната причина за отстраняването й, е можело да се случи от дълго време, а не тъкмо в този момент. Всъщност Костов и екипът му ръководят БНР от към месец. Според шефа на БНР цялата отговорност за взетото решение е на новия и.д. началник на „ Хоризонт “ Николай Кръстев, чиято работа била профилът на програмата „ да бъде изчистен “. В четвъртък след обед в ефира на " Хоризонт " няколко пъти прозвуча Let it be - прочут сигнал за митинг.

Силвия Великова работи в „ Хоризонт “ от 1993 година Между 2016 година и края на 2017 година тя бе водещ на предаване за правосъдната система и в телевизия Би Ай Ти, което също постоянно подлагаше на критика прокуратурата. В началото на 2018 година Би Ай Ти беше купена от основана преди няколко месеца компания, за чието лице бе показан тв продуцентът Мирослав Янев. Веднага след договорката предаването на Великова и останалите сериозни политически рубрики бяха свалени от екран, а не след дълго и самата телевизия бе закрита.

 

ДЪРЖАВАТА ДА ПОМОГНЕ

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков изиска подпомагане от депутатите от медийната комисия дотацията на малкия екран от държавния бюджет да бъде увеличена доста, защото малкия екран е застрашена от банкрут. „ Прогнозният недостиг за 2019 година е 44 млн. лева, а за 2020 година - 30 млн. Българска национална телевизия е със заложен преразход от в този момент до 2022 г. и това е резултат от ръководството през последните години. Българска национална телевизия към този момент получава нотариални предложения от снабдители, има и заведени каузи. Ако остане този размер и метод на финансиране от страната, малкия екран може да банкрутира следващата година ", съобщи Кошлуков. Шефът на комисията Вежди Рашидов разясни, че идната седмица ще инициира ново съвещание, на което ще бъдат поканени ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова и представител на финансовото министерство. Рашидов сподели още, че час по-скоро мандатите на генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР би трябвало да се удължат от три на пет години. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР