Дългогодишният водещ и редактор в БНР Силвия Великова е свалена

Дългогодишният водещ и редактор в БНР Силвия Великова е свалена ...

БНР свали от ефир знакова журналистка - противник на прокуратурата.


Дългогодишният водещ и редактор в БНР Силвия Великова е свалена от ефир и в петък няма да води сутрешния блок на медията, съобщи самата тя пред колеги. Отнет й е и ресорът – съдебна система, която отразява над 15 години. Решението е оповестено от новия и.д. шеф на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, за който БНР съобщи вчера, че поема временно длъжността след пенсионирането на досегашния директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов и до провеждането на конкурс. В съобщението обаче не се споменаваше за отстраняването на Великова, за което се разбра около час по-късно.

Проблем за новото ръководство на БНР, чийто генерален директор Светослав Костов бе избран в края на юни, е твърде критичното отношение към прокуратурата и към единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев, разказа Великова пред "Сега".

"Нямам писмено мотивирани причини за свалянето ми от ефир. В 13.30 ч= ни извика новият ни директор Николай Кръстев и каза кой какво поема от ресора ми и кой поема утре предаването ми. Аз го готвих допреди малко и трябваше да отида на протеста срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор", продължи Великова. Тя допълни, че неофициално от вторник ръководството на радиото води разговори с нея. Казано й е, че има натиск да бъде свалена от ефир, защото много критикува Гешев. Предложено й е да обучава кореспонденти.

"Аз няма доброволно да изляза в отпуск. Преживяла съм го веднъж с президентския ресор през 2004 г. Тогава ми беше сменен ресорът, защото това беше поискано от пресцентъра на Първанов. Минаха 15 години, явно времената не са се променили", допълни Великова.

Според шефа на радиото Костов обаче единствената причина Великова да не води повече „Преди всички“ и да не отразява съдебната система била, че по длъжностна характеристика тя е старши редактор в "Хоризонт". „Никой никого не е свалял. Има ново ръководство на „Хоризонт“, което решава как тя ще звучи по-добре. По длъжностна характеристика е старши редактор в „Хоризонт" и тя ще продължи да изпълнява функциите си на старши редактор. Няма длъжностна характеристика на водеща или репортер“, коментира Костов пред "Свободна Европа". В социалните мрежи журналисти от БНР съобщиха, че в радиото водещите нямат специална  длъжностна характеристика. Длъжностите там са репортер, редактор и старши редактор.
В отговор на въпрос за критичността на Великова към прокуратурата Костов развива странната теза, че тя е критична към нея от 15 години и че ако това е реалната причина за отстраняването й, е можело да се случи отдавна, а не точно сега. Всъщност Костов и екипът му управляват БНР от около месец. Според шефа на БНР цялата отговорност за взетото решение е на новия и.д. шеф на „Хоризонт“ Николай Кръстев, чиято работа била профилът на програмата „да бъде изчистен“. В четвъртък след обед в ефира на "Хоризонт" няколко пъти прозвуча Let it be - известен сигнал за протест.

Силвия Великова работи в „Хоризонт“ от 1993 г. Между 2016 г. и края на 2017 г. тя бе водещ на предаване за съдебната система и в телевизия Би Ай Ти, което също често критикуваше прокуратурата. В началото на 2018 г. Би Ай Ти беше купена от създадена преди няколко месеца фирма, за чието лице бе представен тв продуцентът Мирослав Янев. Веднага след сделката предаването на Великова и останалите критични политически рубрики бяха свалени от екран, а не след дълго и самата телевизия бе закрита.

 

ДЪРЖАВАТА ДА ПОМОГНЕ

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков поиска съдействие от депутатите от медийната комисия субсидията на телевизията от държавния бюджет да бъде увеличена значително, тъй като телевизията е заплашена от фалит. „Прогнозният дефицит за 2019 г. е 44 млн. лв., а за 2020 г. - 30 млн. БНТ е със заложен преразход от сега до 2022 г. и това е резултат от управлението през последните години. БНТ вече получава нотариални покани от доставчици, има и заведени дела. Ако остане този размер и начин на финансиране от държавата, телевизията може да фалира догодина", заяви Кошлуков. Шефът на комисията Вежди Рашидов поясни, че следващата седмица ще инициира ново заседание, на което ще бъдат поканени председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и представител на финансовото министерство. Рашидов каза още, че час по-скоро мандатите на генералните директори на БНТ и БНР трябва да се удължат от три на пет години. 

Източник: segabg.com