Дългогодишният премиер Бойко Борисов води кална битка с бивш свой

...
Дългогодишният премиер Бойко Борисов води кална битка с бивш свой
Коментари Харесай

България: Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията

" Дългогодишният министър председател Бойко Борисов води кална борба с някогашен собствен съдружник, която разрешава да се хвърли взор в дълбочина. България напълно оправдава репутацията си на страната от Европейски Съюз с най-големи корупционни проблеми ", написа Фолкер Пабст.

Гешев и Борисов - към този момент като съперници

НЦЦ прави преглед на значимите политически събития от последните години в България – включително на митингите от 2020 година, когато хиляди хора излязоха по улиците, с цел да желаят оставките на тогавашния министър-председател Бойко Борисов и на основния прокурор Иван Гешев. Тогава се заприказва и за „ страна на мафията “, напомня още швейцарският всекидневник. Изданието показва и това, че петте досегашни парламентарни вота в границите на 2 години, по този начин и не доведоха до устойчиво ръководство.

" Сега се задава нова кулминационна точка в непрекъснатата политическа драма ", написа НЦЦ. Изданието прецизира, че Гешев и Борисов още веднъж са в центъра на вниманието, този път обаче като съперници. „ Борисов е подготвен да жертва основния прокурор, с цел да се върне още веднъж на власт, само че последният не желае да се помири с това, написа създателят. В страната на мафията се стигна до конфликт на кръстниците ", разяснява швейцарското издание.

Боммен атентат с доста въпросителни

" Нойе Цюрхер Цайтунг " споделя и за хипотетичния бомбен атентат против Гешев от началото на месеца. Изданието обръща внимание на несъгласията в формалната версия и на подозренията в нейната меродавност. Цитиран е създателят на Дъждовни води Веселин Стойнев, която повдига въпроса " Нима Гешев не е от положителните, щом неприятните желаят да го убият? ".

НЦЦ се стопира и на извънредно необятните пълномощия на основния прокурор в България: " Той на процедура е недостижим по време на седемгодишния си мандат. Това го прави основна фигура за преследването на политически закононарушения – в случай че той пожелае. " Същевременно прокуратурата от дълго време е обвинена в пристрастност - доста случаи остават неразкрити, а в това време има политически стимулирани производства, продължава вестникът.

Според изданието има и различен политик, с изключение на Бойко Борисов, за който се твърди, че се е възползвал от изборното гонене на прокуратурата - медийният магнат Делян Пеевски от Движение за права и свободи. НЦЦ напомня, че той е бил глобен от Вашингтон по закона " Магнитски ", само че продължава да прави бизнес в България.

Имиджът на Борисов и Гешев

Швейцарският вестник отбелязва, че Борисов до момента не е проявявал интерес към промяна в правосъдната власт, тъй като – както се допуска – е извличал изгоди от селективната работа на прокуратурата, ръководена от Гешев. Чак в този момент някогашният премиер  за пръв път демонстрира известна подготвеност за промени, отбелязва изданието, само че загатва и за намеците на основният прокурор, че разполага с следствия, които биха могли да оповестят деликатни елементи за някогашния му съдружник. Като образци за това се показват аферите " Барселонагейт " и фотосите от спалнята на Борисов.

За имиджа на ГЕРБ и Борисов става дума и в авторитетния немски надрегионален вестник „ Франкфуртер Рундшау “. Авторът Томас Розер написа, че по времето на своето ръководство ГЕРБ си и е спечелил „ съмнителната популярност на близка до олигарсите партия с процъфтяваща корупция и политически направлявано правораздаване “. С номинацията на Мария Габриел, която се употребява с добра известност в Брюксел, Борисов в действителност е съумял да покаже необременен претендент за министър-председател, счита изданието.

Ще има ли държавно управление

Въпреки това не е несъмнено дали ГЕРБ ще може да сформира държавно управление. " Франкфуртер Рундшау " отбелязва по-нататък, че от Габриел се чака да изведе страната от цикъла на повтарящите се избори, само че че тя среща огромни компликации с намирането на болшинство за държавно управление. „ От демократичния антикорупционен алианс ПП-ДБ до проруската " Възраждане " и социалистическата Българска социалистическа партия - три от петте най-големи парламентарни групи към този момент изключват поддръжка ", напомня изданието.

Германската медия показва, че поради войната в Украйна, Брюксел и Вашингтон имат интерес от постоянен съюз сред двете най-големи и прозападни сили - ГЕРБ и ПП-ДБ, " с цел да изтласкат съветското въздействие в балканската страна ".

Как ще приключи всичко това? Швейцарският " Нойе Цюрхер Цайтунг " отбелязва, че откакто се оказа под засилен напън, основният прокурор Гешев ненадейно е излязъл в персонален отпуск. Изданието написа: " Калната политическа борба продължава. Последният епизод от този трилър към момента следва. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР