Дългогодишният му партньор Хоакин Ел Чапо Гузман е подсъдим в

...
Дългогодишният му партньор Хоакин Ел Чапо Гузман е подсъдим в
Коментари Харесай

Партньорът на най-големия световен наркобос, който изгради империята му

Дългогодишният му сътрудник Хоакин " Ел Чапо " Гузман е обвиняем в Ню Йорк по обвинявания в трафик на опиати. Синът му, който се призна за отговорен за контрабанда на тонове кокаин и хероин в Съединени американски щати, ще бъде наказан в Чикаго идващия месец, споделя Bloomberg.

Това оставя Исмаел Самбада Гарсия, 70-годишен някогашен служащ от маковите полета, по-известен като " Ел Майо ", да се бори да резервира властта в най-големия международен наркокартел, контролирайки положение от минимум 3 милиарда $, съгласно оценки на Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Американските управляващи се пробват да конфискуват 14 милиарда $ от Ел Чапо, до момента в който подборът на правосъдни заседатели се организира при строги ограничения за сигурност.

 DEA предлага $5 милиона за помощ при залавянето на Ел Майо
DEA предлага $5 милиона за помощ при залавянето на Ел Майо

В продължение на няколко десетилетия Ел Майо и картелът Синалоа построиха империя за кокаин, хероин и трафик на хора, променяйки продуктовите линии по отношение на търсенето, контролирайки пазарите в Съединени американски щати и разширявайки каналите за експорт чак до Австралия. Смята се, че наркокартелът е изпирал пари през някои от най-големите международни банки, употребявайки локални компании и офшорни сметки.

Той налива пари в съвсем 250 компании, доста от които към момента работят, съгласно Агенцията за битка с опиатите на Съединени американски щати (DEA). Мрежата от компании се простира от Кулиакан, столицата на Синалоа, до Панама, Хондурас и Колумбия. Тя включва аква парк и детска градина, за която се счита, че е ръководена от дъщерята на Самбада - Мария Тереза. Министерството на финансите на Съединени американски щати я уточни като част от организацията на татко й през 2007 година поради ролята им в собствеността на фронт-компании на картела.

" Той има доста разнообразно портфолио. Макар да има единствено начално обучение, той е получил обучение на равнище Харвард от някои от най-богатите, интелигентни и проницателни наркобарони, които Мексико в миналото е имало ", показва Майк Виджил, някогашен началник на интернационалните интервенции в DEA.

 Когато полицията в Мексико залови опиати, количествата са огромни
Източник:

Когато полицията в Мексико залови опиати, количествата са огромни

Картелът е печелил приблизително 11 милиарда $ годишно от продажби през северната граница, съгласно разбор на Bloomberg, основан на данни за конфискация и ценообразуване от DEA. Тази цифра евентуално е консервативна, защото изключва приходите от пазарите отвън Съединени американски щати. Изчислението също по този начин допуска, че половината от всички опиати, предопределени за Съединени американски щати, са иззети.

Според разбора висшето управление взема минимум 5% от брутните доходи на картела, съгласно източници на Bloomberg, близки до активността на картела. При тази скорост Самбада би натрупал 3 милиарда $ от 2001 година до момента.

Но в този момент, когато сътрудникът на Ел Чапо се скри на несъмнено място в планините на Северно Мексико, а Държавният департамент на Съединени американски щати предлага премия от 5 млн. $ за информация, която да докара до неговото арестуване, последният необут може би губи контрола върху най-големия наркокартел в света. Цифрата на убийствата в Мексико лети в небесата, защото някогашните съдружници на Ел Чапо усещат вакуум във властта, а районните противници демонстрират мускули.

 Залавянето на Ел Чапо
Залавянето на Ел Чапо

Най-ясната картина на империята, която управлява Самбада, идва от Американската работа за надзор на задграничните активи, клон на Министерството на финансите, която разкрива хора и компании, свързани с картела, и е определила голям брой " обозначения на огромния началник ", които разказват организация с световен обсег.

Американските управляващи " затвориха част от фирмите, само че не всички. Мексиканските закони за конфискация на активи имат доста малки врати ", показва Виджил.

Картелът Синалоа съумя да оцелее частично поради способността си да работи като бизнес, да реагира на измененията в търсенето, да ръководи интернационалните вериги за доставки и да основава мрежи на международните пазари.

 Някои от водещите фигури в картела Синалоа бяха хванати в последните години
Източник:

Някои от водещите фигури в картела Синалоа бяха хванати в последните години

" Техният обсег е необикновен. Синалоа към момента остава организацията с най-хубавите интернационалните връзки. Това е нещо, в което те наподобяват в действителност положителни ", отбелязва Антеа Маккарти-Джоунс, професор в Университета в Нов Южен Уелс, която изследва структурата на транснационалните незаконни мрежи.

Под управлението на Самбада картелът разшири доставките на прекурсорни химични субстанции до Китай, внасяйки суровините и доставяйки готовия артикул на пазарите в Съединени американски щати и отвън него.

Чуждестранните валути се перат посредством комплицирана и непрестанно изменяща се система. Популярен способ за това в миг е посредством пране на пари, учредено на търговия, където приходите от опиати се употребяват за закупуване на облекла на едро, постоянно от фабрики в Китай. Стоките, постоянно фалшифицирани, по-късно се доставят на законни предприятия в Мексико, където се продават на по-висока цена, генерирайки спомагателни облаги.

 Необичайният тунел за трафик на опиати сред Мексико и Съединени американски щати
Необичайният тунел за трафик на опиати сред Мексико и Съединени американски щати

180-метровият под земята проход стартира от някогашен ресторант на KFC и стига до спалня в жилище

Криза с опиатите

Но може би най-успешната иновация, която Синалоа вкарва на пазара, е разнообразния продуктов микс - диверсификация, която извежда картела от експорт на насипни товари от марихуана и кокаин към опиати като фентанил - синтетичен вариант на хероин, десетки пъти по-силен от него.

" През последните 3 или 4 години започнахме да виждаме по какъв начин този фентанил залива улиците. Изглежда Китай е първоизточникът, най-малко във връзка с прекурсорите, в случай че не и на самия краен артикул. Мексиканските картели са ангажирани с трафика на крайните артикули през границата ", споделя Брайс Пардо, помощник на изследованията в региона на здравната политика в Rand Corp.

Средният доход от 1 кг фентанил, платен в Китай, може да донесе 24 пъти повече доходи от 1 кг обичаен хероин, закупен в Колумбия, съгласно DEA. При възходящото търсене на фентанил в Съединени американски щати като част от нарасналата приложимост на опиати, която се трансформира в голяма заплаха за публичното здраве, доставките от Мексико наподобява ще продължат.

 Цените на опиатите падат, до момента в който мексиканският картел набира мощ
Цените на опиатите падат, до момента в който мексиканският картел набира мощ

Синът на Самбада - Висенте е екстрадиран в Съединени американски щати през 2010 година 3 години по-късно той се признава за отговорен по обвинявания в трафик на опиати, съгласява се да сътрудничи на федералните управляващи и да съобщи 1.4 милиарда $. Той ще бъде наказан идващия месец в районния съд в Чикаго. Друг от четиримата му синове - Серафин Самбада-Ортиз, се признава за отговорен по обвинявания в трафик на опиати в Калифорния през 2014 година

Ново потомство

Самбада построи своята империя от останките от картела Гуадалахара, работейки за именития трафикант Амадо Карильо Фуентес, прочут като " Властелинът на небето " поради способността си да открива въздушни направления до Съединени американски щати за колумбийски кокаин.

След като Фуентес умира през 1997 година при несполучлива пластична интервенция, която да промени лицето му, Самбада употребява опцията да трансформира картела " Синалоа " в един от най-успешните в наркотрафика по това време. Той се причислява към висшето управление през 2008 година, съгласно мозъчния концерн InSight Crime, който изследва проведената престъпност в Латинска Америка.

Засега Самбада остава в планините на Синалоа. С 63-годишния Ел Чапо, който е изправен пред съда, и Самбада, измъчен от диабет, линията на последователност е неразбираема, в случай че той почине. Синовете на Чапо са все по-ангажирани в интервенциите на картела, само че нямат опита на татко си и неговия сътрудник.

" Бях в тези планини и е доста мъчно да заловите някого. Майо Самбада е един от най-проницателните трафиканти на опиати, които Мексико в миналото е раждало ", твърди Виджил.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР