Дългогодишният лидер на Pepsi Co. Индра Нуйи напуска поста главен

...
Дългогодишният лидер на Pepsi Co. Индра Нуйи напуска поста главен
Коментари Харесай

Главният директор на PepsiCo Индра Нуйи напуска

Дългогодишният водач на Pepsi Co. Индра Нуйи напуща поста основен изпълнителен шеф, оставяйки бъдещето на компанията в ръцете на президента Рамон Лагуарта, написа Wall Street Journal.

62-годишната Нуйи води производителя на Mountain Dew и чипса Doritos 12 години през изменяща се бизнес среда и оказа помощ на компанията да надгради над продажбата на кола с предлагането на редица здравословни артикули в миг, в който потребителите от ден на ден обръщат внимание на екохраните.

По време на ръководството ѝ приходите на PepsiCo се покачиха с 81% до $63,5 милиарда през предходната година. Тя ще напусне поста на 3 октомври т.г., а при започване на 2019 година ще освободи и председателското място в борда на шефовете.

Рамон Лагуарта, който работи в компанията от 22 години и предходната година стана президент на компанията. Той ще поеме поста основен изпълнителен шеф.

Напускането на Нуйи идва в тежък миг за промишлеността, в който редица шефове напущат, а огромните марки губят позиции от по-малки, само че по-модерни играчи. Coca-Cola Co. и Mondelez International Inc. също смениха водачите си предходната година, а Campbell Soup Co. - през тази.

Нуйи управляваше компанията два пъти по-дълго от междинното за S$P 500, което към края на 2017 година бе пет години.

" Днес е ден на смесени усеща за мен ", споделя тя в послание, изпратено до медиите. " Тази компания бе моят живот за съвсем четвърт век и сърцето ми постоянно ще остане тук. Но съм горда с всичко, което направихме, с цел да реализираме триумфа на PepsiCo ".

Според източник на изданието тя е поискала от борда на шефовете да приготвят проект за нейното овакантяване още преди година.

PepsiCo е върнала на вложителите 149% под ръководството на Нуйи, съпоставено със 197% за Coca-Cola и 173% за показателя S&P 500. Сумата включва покачването на цената на акциите и дивидентите.

54-годишният Лагарта, роден в Барселона, до неотдавна водеше бизнеса на компанията в Европа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР