Дългогодишният изпълнителен директор на Българската фондова борса (БФБ) Иван Такев

...
Дългогодишният изпълнителен директор на Българската фондова борса (БФБ) Иван Такев
Коментари Харесай

Българската фондова борса има нов директор СНИМКА

Дългогодишният изпълнителен шеф на Българската фондова борса (БФБ) Иван Такев напуща институцията. Той ще бъде сменен на поста от доцент доктор Маню Моравенов - дълготраен специалист в областта на финансовите пазари, а в последните години той се занимава и с преподавателска активност, предава economic.bg.

Решението за присъединението на Моравенов към състава на Съвета на шефовете на БФБ бе взето на изключително съвещание Общото заседание на борсата.



Предстои новият изпълнителен шеф да бъде утвърден от Комисията за финансов контрол и вписан в Търговския указател.

Иван Такев напуща институцията след 18-годишна кариера в нея. Той постъпва в БФБ на експертна служба през 2001 година, а през 2008 година - тъкмо преди финансовата рецесия и срутва на пазарите - се издига до изпълнителен шеф.

Сред достиженията му са одобряването на БФБ като софтуерно съвременна европейска борса посредством внедряването на електронната система за търговия на Deutsche Börse – Xetra и прекосяването през тази година към нейното най-ново софтуерно потомство – Т7, основаването на профилираната платформа за обявяване на контролирана информация – X3 News, както и при придобиването на Българска самостоятелна енергийна борса.

Такев има основна роля за въвеждането на водещи практики за положително корпоративно ръководство посредством дейната си работа в Съвета за развиване на финансовия пазар и Националната комисия за корпоративно ръководство. Той има съществени заслуги и за интернационалното позициониране на БФБ.

По време на своята кариера Маню Моравенов заема редица управителни длъжности в институции и неправителствени организации на българския финансов и капиталов пазар.

Сред тях са Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища (сега КФН), работни групи към Министерството на финансите, БФБ, Асоциацията на сдруженията със специфична капиталова цел, Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори, Националната комисия по корпоративно ръководство и др, стимулират избора си от БФБ.

През последните години е зает интензивно в ръководството на кредитния портфейл и кредитоспособността на фирмите, както и ръководенето на процесите при другите източници на финансиране като: корпоративни заеми и банково финансиране, издаване на облигации, IPO-та и финансово финансиране.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР