Дългогодишните връзки между Индия и Русия, особено в отбранителния сектор,

...
Дългогодишните връзки между Индия и Русия, особено в отбранителния сектор,
Коментари Харесай

Въпреки войната в Украйна има причини, поради които Индия ще купува оръжие от Русия

Дългогодишните връзки сред Индия и Русия, изключително в отбранителния бранш, повдигат нови въпроси след съветската инвазия в Украйна, показва Би Би Си.

По време на посещаване в Съединени американски щати през април финансовата министърка Нирмала Ситхараман сподели, че Индия желае да остане добър другар на Запада.

Но тя също по този начин добави, че Индия не желае да губи военна мощност и би трябвало да се грижи за своята сигурност. Това би трябвало да значи, че военнотехническото съдействие сред Индия и Русия ще продължи.

Индия е един от най-големите вносители на оръжие в света и е открила тесни и дълготрайни връзки в тази област с Москва още по времето на Съветския съюз.

Като се има поради, че през 2019 година военните разноски на Индия са били 2,4 % от нейния Брутният вътрешен продукт (около 93.9 милиарда долара), както сочи справочникът на Централно разузнавателно управление на САЩ за страните по света, има за какво Русия, а и други страни, да се стремят да въоръжават армията на тази страна. Въоръжените ѝ сили наброяват 1,45 млн. души на дейна работа.

Поради съперничеството си с Пакистан и от ден на ден с Китай, Москва остава основен сътрудник за Делхи след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 90-те години.

Според отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (СИПРИ) през интервала 2017-2021 година от Русия са идвали 46 % от индийския импорт, напомня Агенция Франс Прес.

Институтът също по този начин отбелязва, че през 2021 година най-големи са разноските за защита на Съединени американски щати, Китай, Индия, Англия и Русия.

Да не забравяме, че през декември 2021 година Владимир Путин посети Индия и подписа с премиера Нарендра Моди ново съглашение за съдействие в защитата за идните 10 години.

Оръжията не са единствената сфера, в която Москва и Делхи движат сериозен бизнес. Русия е подготвена да продава нефт вид Урал на Индия със забележителна отстъпка - на цена от 35 $ за барел, оповестиха международните организации при започване на април.

Русия желае Индия да закупи 15 милиона барела нефт, контрактувани за тази година, единствено като начало, споделиха за Блумбърг осведомени с тематиката източници. Москва също по този начин е предложила заплащания, деноминирани в рупии и рубли, употребявайки съветската система за финансови преводи СПФС - аналог на интернационалната система SWIFT, което може да направи търговията по-привлекателна за Индия, допълниха източниците.

Делхи ще продължи да купува недопечен нефт от Русия, защото хората се нуждаят от по-евтин нефт след скока на международните цени, съобщи индийският финансов министър Нирмала Ситхараман, представен от Ройтерс.

Но при оръжията – по-специално при тежките въоръжения – съгласно американския проучвателен център „ Стимсън “ делът на създадените в Русия в индийската войска може да доближи до 85 %. Става дума за съоръжение като изтребители, атомни подводници, самолетоносачи, танкове и ракети.

Въпреки изпитаните през десетилетията връзки през последните 10 години зависимостта на Индия от съветските оръжия понижа и тя стартира по-често да купува оръжия от други страни – Франция, Израел, Съединени американски щати и в по-малка степен от Англия.

От Франция Индия закупи изтребители „ Рафал “ и „ Мираж “ и подводници от плана „ Скорпен “. По време на неотдавнашното посещаване на индийския министър председател Нарендра Моди във Франция той и домакинът му подписаха меморандум за задълбочаване на съдействието в региона на високотехнологичната защита.

Британският министър председател Борис Джонсън също развива военнотехническо съдействие с Индия: по време на неотдавнашното си посещаване в Делхи, Англия и Индия подписаха редица съглашения, по-специално за създаването на нови технологии за бойни самолети.

В Израел Индия, наред с други неща, купува: дронове и съоръжение за тях; радарни системи; средства за противовъздушна отбрана; прецизни и управляеми ракети

Връзките на Индия със Съединени американски щати също се усилват, като военната търговия сред двете се усилва доста сред 2018 и 2019 година, да вземем за пример.

Основните придобивания включват транспортни самолети C-130, самолети с огромен обхват за Военноморски сили, ракети и дронове, а неотдавнашно изказване на Пентагона приказва за задълбочаване на съдействието в региона на киберсигурността.

Поради бързо изменящата се обстановка в света връзките на Индия със страни като Съединени американски щати, Франция и Израел се развиват по-бързо.

Въпреки това Индия не осъди съветската експанзия в Украйна, като даде да се разбере, че не желае да взема страна.

Редица специалисти считат, че поради глобите против Русия Индия може скоро да няма различен избор, с изключение на да понижи размера на съветския боен импорт.

Износът на съветско оръжие за Индия може да бъде повлиян от няколко фактора, единият от които е изразходването на огромно количество във войната в Украйна. Освен това индийските купувачи наблюдават какъв брой дейно е съветската техника и други оръжия в украинския спор.

Засега наподобява не е допустимо Индия да не купува съветско оръжие.

В октомврийски отчет на Конгреса на Съединени американски щати се споделя, че през днешния ден „ индийската войска не може да действа дейно без съоръжение, доставено от Русия, и ще продължи да разчита на съветски оръжия в кратковременен и средносрочен проект “.

В отчета се отбелязва, че Русия продава оръжия на релативно ниски цени.

Сагита Саксина, редакторка на индийското списание „ Авиейшън енд дифенс юнивърс “, счита, че най-малко индийските сухопътни войски несъмнено ще продължат да купуват оръжия от Русия.

Тя споделя, че това ще бъде улеснено освен от обстоятелството, че индийските бойци са имали време да свикнат с оборудването, само че и от обстоятелството, че връзките сред Русия и Индия са били изпитани от времето.

Въпреки това анализаторкатат споделя, че Индия би трябвало да развие своя лична отбранителна промишленост, въпреки и от време на време в партньорство с други страни.

Индия ще купува оръжия от всеки, който предложи най-хубавите условия, било то Русия или други страни, споделя анализаторката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР