Дългогодишната сага с недостроената нова сграда на ямболска болница Св.

...
Дългогодишната сага с недостроената нова сграда на ямболска болница Св.
Коментари Харесай

Следизборно: Кабинетът си прибра парите за ямболската болница

Дългогодишната сага с недостроената нова постройка на ямболска болница " Св. Пантелеймон " продължава. Вчера държавното управление промени решението си от месец май, с което отпусна 8.1 млн. лева за реализирането на плана. Така действително си прибра парите назад. Официално това се прави поради изместване с година на периодите за градежа, предшествано от провалена социална поръчка. Много по-интересна обаче е предисторията на решението.

Строителството на болничния комплекс стартира през годините на социализма. Не е приключен, язвата се придвижва в годините на демокрацията. И трите държавни управления на ГЕРБ се заемат да решат съществено въпроса, като през 2012 година болничното заведение е предоставена от община Ямбол на страната, с цел да я довърши. Начинанието обаче няма триумф. Извършва се само дребен ремонт през 2013 година Успоредно с това цените за огромните действия набъбват. Парите са ъгъл и за настоящото болнично обслужване, в резултат на което лекари напущат, а здравната грижа се утежнява. Всичко това не пречи да валят управнически обещания, най-много към избори.

Така се стигна до актуалната пролет, в която бяха подхванати нови, сякаш дефинитивни старания. " Сегашната (има поради болничната постройка - бел. авт.) е на павилиони, а пациентите се придвижват на ръце, което е неприемливо “, съобщи министър председателят Борисов. Бе оповестено, че новата болница ще е с потенциал до 250 кревати, а лекари и пациенти ще се пренесат в корпуса в неведнъж афиширан вече период - " след към година и половина ". В последна сметка държавното управление отпусна 27 млн. лева, разпределени на три вноски до 2021 година Първата - 8.1 млн. лева, бе през актуалната.

Кабинетът взе това решение в средата на май, директно преди европейските избори. Като завършиха те обаче стана ясно, че нито един претендент не се е явил на публичната поръчка за дострояването. След удължение на периода се яви едно само съдружие от компании, което оферира с 36.8 млн. лева, т.е. много повече от заложените 27 млн. лева Така състезанието бе преустановен, а в този момент в края на годината - след завършилите и локални избори -  първата вноска бе спряна. " Приемането на решението е обвързвано с смяна на периодите за поетапно увеличение на капитала на комерсиалното сдружение от 2019 - 2021 година на 2020 - 2022 година ", се споделя в пояснение на държавната осведомителна работа.

В строителният отрасъл от дълго време се приказва, че довършването в действителност коства много повече от 27 млн. лева, т.е. сегашната " правителствена грижа " е била просто трик преди двата типа избор. Любопитна детайлност е, че ГЕРБ се показа зле на европейските избори в Ямбол, а на локалните напряко разгромена  - кмет стана бизнесменът Валентин Ревански, а партията му " Пряка народна власт " завоюва най-вече мандати в общинския съвет.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР