Дългогодишната гражданска война в Сирия може да стихва бавно, но

...
Дългогодишната гражданска война в Сирия може да стихва бавно, но
Коментари Харесай

Хиляди чужди военни са в Сирия и не мислят да си тръгват

Дългогодишната революция в Сирия може да стихва постепенно, само че страната е залята от оръжия и смайващо голям брой локални милиции и хиляди задгранични военни, някои от които може в никакъв случай да не си тръгнат.

С решаваща помощ от съдружниците Иран и Русия, президентът Башар Асад си върна контрола върху огромни елементи на Сирия с военни настъпления, които, най-малко към този момент, оставят настрани опцията той да бъде свален от власт с военни средства. Но ръководството му е извънредно подвластно от помощта на финансираните от Иран милиции, които разшириха наличието си в опустошената от войната страна.

Борбата против групировката " Ислямска страна ", чиято мощност набъбна скоро откакто спорът стартира през 2011 година, обезпечи комфортно опрощение за разполагането на задгранични войски в Сирия, под предлог, че водят битка с екстремистите. Сега, когато " Ислямска страна " към този момент не управлява нито едно огромно обитаемо място в Сирия, броят на някои военни контингенти може да бъде понижен, само че задграничните сили с по-дългосрочни упоритости и ползи ще се опитат да запазят наличието си в страната през идващите години. Това в допълнение усложнява вероятностите за споразумяване на спора по кротичък път. Някои страни към този момент дадоха индикации, че възнамеряват да останат в обозримо бъдеще.

Американците

Изпращането на американски войски в Северна Сирия в началото бе предопределено за оказване на поддръжка и за образование на доминираните от кюрди локални милиции, биещи се против " Ислямска страна ".

Броят на бойците последователно набъбна. Въпреки че формалният таван за числеността на американските войски бе подложен на 503 малко преди президентът Барак Обама да напусне поста си и до момента остава толкоз, се счита, че действителният брой на военните е над 1500, в това число специфични елементи, артилерийско поделение на морската пехота, предни авиационни насочвачи и други. Те са ситуирани допълнително от дузина бази в Северна Сирия.

Краят на битката против " Ислямска страна " лишава от всякакво правно съображение наличието на американски войски в Сирия, само че американски длъжностни лица в този момент загатват, че възнамеряват да оставят американските войски в северните елементи, до момента в който не бъде открито изцяло решение на войната. Това породи паника, че американците ще останат там трайно, а това крие риск да въвлече Съединени американски щати в спор със Сирия и съдружника на Асад, Иран.

 Хиляди непознати военни са в Сирия и не мислят да си потеглят
© Ammar Abdullah, Reuters

" Няма да си тръгнем тъкмо в този момент, преди да сме видели пробив в Женевския развой, " сподели по-рано този месец американският министър на защитата Джим Матис, имайки поради политическите договаряния с поддръжката на Организация на обединените нации.

Кюрдски публични представители желаеха от Съединени американски щати да поостанат, тъй като се притесняват, че бързо евакуиране от тяхна страна ще улесни задачата на войските на Асад да завладеят териториите на север под кюрдски надзор.
По-рано този месец сирийското държавно управление прикани Съединените щати да изтеглят силите си, защото битката против " Ислямска страна " е съвсем завършила. Изявлението на министерството на външните работи гласеше, че наличието на американските войски няма да окаже насила за споразумяване на спора с политически средства.

Руснаците

Русия в никакъв случай не е казвала какъв брой боен личен състав, бойни самолети и други оръжия има в Сирия. По изборната интензивност в чужбина на парламентарните избори през септември 2016 година може да се съди, че броят на съветския боен личен състав в Сирия все още е бил към 4300 души. Руското наличие евентуално се е нараснало, защото тази година Москва изпрати военна полиция за наблюдаване на така наречен " зони на деескалация " в Сирия.

Материали със свободен достъп - в това число видео от военновъздушната база " Хмеймим ", където са съсредоточени съветските сили в Сирия след началото на акцията през септември 2015 година - демонстрират, че Русия има там няколко десетки самолети и тежковъоръжени хеликоптери.

Русия също по този начин разпростра специфични елементи за осъществяване на разследваща активност и съгласуване на въздушните удари. Старши съветски офицери от армията също по този начин помогнаха за образованието и организирането на сирийските държавни войски. През последните месеци наличието на съветската военна полиция в Сирия става все по-осезаемо.

Началникът на съветския Генерален щаб, армейски военачалник Валерий Герасимов съобщи предходната седмица, че Русия ще понижи " доста " военния си контингент в Сирия, защото акцията е на път да завърши.

 Хиляди непознати военни са в Сирия и не мислят да си потеглят
© Bassam Khabieh, Reuters

В същото време той уточни, че Русия ще резервира както въздушната база " Хмеймим ", по този начин и военноморската логистична база в Тартус. Герасимов добави, че ръководеният от група офицери Център за помиряване, който оказва помощ за договаряне и поддържане на краткотрайни примирия сред враждуващите страни и координира доставката на филантропична помощ, също ще остане.

Сирия е дала на Русия позволение да употребява безплатно и за безграничен интервал военновъздушната база " Хмеймим ". Москва също по този начин подписа съглашение със Сирия да експлоатира базата " Тартус " за интервал от 49 години, който може да бъде продължен, в случай че двете страни са съгласни.

Руската войска възнамерява да модернизира военновъздушната база, с цел да може да приема повече бойни самолети. Тя също по този начин има намерение доста да разшири базата в " Тартус ", с цел да я трансформира в огромна военноморска база, в която да бъдат разполагани военни кораби, в това число плавателни съдове с размерите на круизни кораби.

Иранците и финансираните от тях милиции

От всички непознати въоръжени сили в Сирия може би няма по-широко показани и с по-голяма вероятност за продължително оставане от иранските. Ислямска република Иран постави големи старания, с цел да резервира Асад на власт, осигурявайки необятна военна и финансова поддръжка през цялата шестгодишна революция.

В Сирия са ситуирани елементи на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, както и ирански офицери, които дават военна и политическа поддръжка. Ирански публични лица споделят, че повече от 1000 ирански бойци, изпратени да пазят шиитски светилища в Сирия и Ирак, са починали.

В Сирия работят десетки хиляди бойци на финансирани от Иран проправителствени локални милиции, известни като Сили за национална защита, в допълнение към иракските шиитски милиции и хилядите подкрепяни от Иран бойци от ливанската организация Хизбула, които бяха основни фактори за обръщането на войната в интерес на държавното управление. Хизбула се е открила в просторен регион по сирийската граница с Ливан, където е построила военни уреди и бази, които е едва евентуално да напусне скоро.

Стратегията на Иран е да подсигурява, че ще може да продължи да преследва виталните си ползи след войната, като употребява елементи от Сирия като база и подсигурява, че сухопътният кулоар от Техеран до Бейрут ще остане отворен.

Турците

Турция за пръв път изпрати сухопътни сили в Сирия предходната година в акция, наречена " интервенция Ефратски щит ". Тя бе ориентирана против " Ислямска страна ", само че Анкара се стреми на първо място да ограничи териториалната агресия на сирийските кюрди по сирийско-турската граница. Анкара възприема сирийските кюрдски бойци като клон на кюрдските бунтовници, които водят протест в Турция от три десетилетия.

Турските управляващи не разкриват какъв брой турски бойци са ситуирани в Сирия, само че специалисти по сигурността считат, че минимум 2500 бойци са ситуирани в региона на градовете Ар Рай, Ал Баб и Джараблус - гранична зона, която Турция и подкрепените от нея бунтовници отвоюваха предходната година от " Ислямска страна ".

Още към 400 турски бойци са в региона на Идлиб като част от съглашение, реализирано сред Турция, Русия и Иран за основаване на " зона за деескалация " в региона.

Турция построява учебни заведения и лечебни заведения в региони, освободени при интервенция " Ефратски щит ", с цел да насърчи завръщането на бежанците. Не е ясно какъв брой дълго ще останат там турските войски. Президентът Реджеп Тайип Ердоган загатна, че турските войски може да бъдат ориентирани към сирийска кюрдска формация, която Турция счита за опасност за сигурността в региона на Африн, северно от Идлиб, откакто завърши задачата по " деескалация ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР