Дългочаканият проект за водоснабдяването на Пловдив и още шест общини

...
Дългочаканият проект за водоснабдяването на Пловдив и още шест общини
Коментари Харесай

Проектът „Въча“ два пъти по-евтин

Дългочаканият план за водоснабдяването на Пловдив и още шест общини с вода от Въча е два пъти по-евтин по отношение на 10 години по-рано. Докато себестойността му тогава е щяла да бъде 300 млн. лева, то в този момент прогнозите са инвестицията да бъде 150 млн. лева Това стана ясно по време на кръгла маса при регионалния шеф Здравко Димитров. На нея участваха народни представители, специалисти и кметове на близки обитаеми места.

Всички, без депутата от Българска социалистическа партия Манол Генов, се сплотиха към мнението, че планът би трябвало да бъде осъществен. Причината- водата в града непрестанно утежнява качествата си, а водните ресурси понижават. " Пловдив пие вода от сондажни кладенци - три, от които са към този момент в урбанизираната територия на града. Сметището на Пловдив е над течението на Марица, неизбежно се просмуква цялата менделеева таблица ", изясни Здравко Димитров. По време на срещата стана ясно още, че загубите за ВиК мрежата са над 60%. По думите на Менда Стоянова, която е началник на бюджетната комисия в Народното събрание, „ Доспат – Въча “ може да генерира лични доходи посредством електро и водни централи.

Реализирането на плана имало и стопански съображения. Заради помповото водоподаване сегашната водопреносна мрежа била най-големият потребител на електрическа сила в региона. Ако плана се осъществя това щяло да се промени, тъй като водата ще се подава по гравитачен път и ще е належащо нищожно припомпване. Освен това планинската вода щяла да способства и за здравето на популацията.

Вижте по какъв начин мина дискусията
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР