Дълго време лекарите подценяваха разликите между мъжете и жените. Сега

...
Дълго време лекарите подценяваха разликите между мъжете и жените. Сега
Коментари Харесай

Жените трябва да се хранят според годините си

Дълго време лекарите подценяваха разликите сред мъжете и дамите. Сега обстановката се трансформира. Вече има специфични стратегии освен за лекуване и предварителна защита, само че и за хранене, образувани въз основа на пола.
Нещо повече, храненето на дамите освен би трябвало да е друго от това при мъжете, само че и в идеалния случай да е съобразено с възрастовите интервали. И това, което не е потребно за една тийнейджърка, може да бъде извънредно значимо за нея в зрялата й възраст.
Днес медицината ясно разпознава главните проблеми в здравето на дамите, свързани с храненето.
На първо място, поддържането на обикновено тегло. Наднормените килограми съвсем неизбежно водят до куп заболявания, които включват освен сърдечносъдови и ендокринни проблеми, само че и някои типове рак.
Всички тези болести са съществени и са главната причина за гибел в наше време. Как да ги избегнем? Ето правилата на женското хранене за другите възрасти:
Възраст 15-35 години
Мнозина считат, че това е най-хубавото време за дамите. Но през тези години е значимо да се натрупа подобен ресурс от здраве, задоволителен да се избегнат болесттите в бъдеще. В допълнение към физическата интензивност храненето е от първостепенно значение.
На първо място, би трябвало да се яде тъй че да се избегне натрупването на непотребни килограми. И освен очевидното затлъстяване е рисково, само че и наднорменото тегло. Особено е нездравословно, в случай че мазнините се натрупват в региона на корема й по този начин нареченото абдоминално затлъстяване. С течение на времето този тип затлъстяване съвсем несъмнено ще докара до по този начин наречения метаболитен синдром.
Освен затлъстяването това включва и диабет вид II, хипертония, коронарна болест на сърцето. При съществуването на този синдром има и нараснал риск от развиването на някои типове рак.
При дамите абдоминалното затлъстяване е по-рядко, в сравнение с при мъжете: мазнините им нормално се отсрочват не в региона на корема, а на бедрата. Но постоянно и при нежния пол се стига до отлагането на мазнини в региона на стомаха. И колкото по-скоро се открие тази наклонност, толкоз по-добре: това ще ви разреши да започнете по-бързо предварителната защита на такова затлъстяване и предотвратяването на метаболитния синдром. Може да разпознаете трендовете към рисковото затлъстяване по обиколката на талията.
Основна роля в предварителната защита на това затлъстяване би трябвало да играят родителите. Те би трябвало да научат детето да съблюдава избран здравословен хранителен режим и да води деен метод на живот. Най-добре е да обясните на щерка си още от ранните й детски години кои артикули са потребни и кои не.
Тя би трябвало да разбере, че храната във връзка с калориите е разграничена на три групи. За детето ще е доста наличен и понятен по този начин нареченият принцип на светофара (б.р. виж инфографиката), когато продуктите от зелената група могат да бъдат употребявани без ограничавания, от аления - колкото се може по-рядко или да бъдат изцяло изхвърлени от менюто, а от жълтата група - умерено. Тези хранителни правила са значими през целия живот на дамата.
Възраст 35-60 години
През тези години дамите не престават да живеят интензивно. През този интервал дамата е майка, а след това и баба. И има доста значими задания. От позиция на здравето, главната цел на дамата през тези години е да остане здрава, да не допусне развиването на заболявания, които идват с възрастта.
Дори в относително ранна възраст - от 38-40 години, в женското тяло стартира намаляване в наличието на половите хормони, вследствие на което се появяват промени: мазнините стартират да се разпределят по друг метод (това зависи от хормоните) - размерът на бедрата може да намалее, а на талията - да се усили. Това значи, че рискът от абдоминално затлъстяване и всички типични за него болести се усилва.
Това още един път акцентира смисъла на храненето по правилото на “светофара”.
Друго положително нещо на тази възраст е да се употребяват храни с по този начин наречения липолитичен резултат: те спомагат за разграждането на мазнините. Към тях спадат краставиците, ананасите и лимоните.
Също по този начин са потребни и продуктите, които усилват отделянето на сила (термогенеза), които включват зелен чай, негазирана минерална вода и морски блага. Много е потребно през тези години да се откажете от всевъзможни питиета със захар, а в случай че имате потребност от подслаждане, по-добре е да употребявате подсладители.
Старайте се в менюто ви да има наложително не тлъсто месо и риба, те основават чувство за задоволеност и оказват помощ да се избегне преяждането.
Но не би трябвало и изцяло да игнорирате мазните типове риба, тъй като те съдържат най-важните омега-3 киселини (след 35 години те са извънредно значими за отбрана на кръвоносните съдове от атеросклероза и образуването на тромби). На първо място, това са риби като скумрия, херинга, сардина, цаца, камбала, сьомга, само че и други по-тлъсти морски риби. Освен това омега-3 киселини има в лененото и рапично семе, горчицата и сусамово масло.
Важно е също по този начин, че в мазната риба се съдържа доста витамин D, който играе съществена роля в усвояването на калция. Необходимо е дамите през целия живот да укрепват костите си. Те са по-податливи от мъжете към развиването на остеопороза (отслабване на костите) и вследствие на това има даже характерни женски фрактури в преклонна възраст.
В другите интервали от живота нуждата от калций при дамите се трансформира. Може да извършите информация съгласно вашата възраст в таблицата. В никакъв случай не попълвайте калция с препарати, които не съдържат витамин D, защото без него непотребният калций може да бъде рисков.
След 60 години
За страдание на тази възраст като предписание заболяванията към този момент съществуват. Важно е да се научим да живеем с тях, с цел да не напредват, да не допуснем развиването на затруднения и да се отключват нови заболявания.
Ограничаването на храната, с цел да се избегне напълняването, към този момент не е толкоз значимо. На тази възраст е належащо тежестта да не спада внезапно. Често това се дължи на понижаване на мускулната маса. Това е доста рисково, тъй че би трябвало да се опитате да ядете повече протеинови храни (дори в случай че апетитът ви е лош) и да се движите повече. Мазните храни и сладкото са към момента нездравословни. Но мазните типове риба, като източник на омега-3 киселини и витамин D, както и калций, са извънредно значими.
След 50-55 години дамата има малко полови хормони. Но тяхната роля може отчасти да играят фитоестрогените - това са естествени субстанции, сходни на женските хормони, съдържащи се в растителните храни. Много от тях се съдържат във всички бобови растения (боб, царевица, леща, соя и др.), триците, пълнозърнестите артикули, лененото семе, в доста от зеленчуците и даже в плодовете.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР