Дълго ще се говори за тези пълнени гъби, но първо

...
Дълго ще се говори за тези пълнени гъби, но първо
Коментари Харесай

Пълнени гъби Портобело

Дълго ще се приказва за тези пълнени гъби, само че първо ги пробвайте

Необходими Продукти

● гъби портобело - 2 бр.
● чесън - 1 скилида
● лук - 1 дребна глава, жълт
● бекон - 4 филийки
● ром - 1 капачка бял
● масло - 1 ч.л.
● зехтин - 3 - 5 с. л. разграничен
● сметана - 100 мл 22%
● пармезан - 30 г
● сол
● черен пипер
● магданоз

Начин на подготвяне

Гъбите се обелват от горната им страна, става извънредно елементарно и никога не се минава през течаща вода. Ако това някой го тормози, би могло да се навлажни домакинска хартия и с нея да се избърше деликатно гъбата.

По принцип гъбите не се измиват под течаща вода, тъй като поемат доста от нея и се скапват вкусовите им качества, а още повече при тази прелестна гъба Портобело, която се характеризира, първо, с размера си към 15 до 18 см гугла, с прелестен мирис, тя е сочна, не изсъхва, в случай че се подготвя на грил или във фурна, тя е съвършената добавка към всяко солено ядене.

След като е обелена, се отрязва пънчето ѝ до края. С нож се нарязва доста ситно. С дребна лъжичка доста деликатно, без да се наранява гъбата и да се разчупва, се отстраняват ребрата ѝ под гуглата. Оставя се настрани.

Наситнява се лукът, чесънът и магданозът на доста ситно. Беконът се нарязва на напълно дребни късчета.

За мое облекчение сложих всички горни артикули в блендер и ги смлях на дветри пулсации, това е изцяло задоволително.

В тиган подобаващ да се сложи и във фурна, на сдържан котлон се загрява маслото и част от зехтина. Прибавят се смлените съставки от блендера и се запържват за 3 до 4 мин под похлупак при от време на време безредие. Подправят се със сол и черен пипер. Налива се капачката ром, разбърква се за 30 сек и се прибавя сметаната.

Оставя се да се редуцира до по-суха примес и се смъква от котлона. Изважда се сместа, слага се в паница, избърсва се тиганът с домакинска хартия, налива се струйка зехтин и се слагат гъбите с гуглата им надолу да се запържат доста леко, да захване леко златист цвят, също под похлупак. Изваждат се.

С подготвена примес се напълват гъбите, поръсва се настърган пармезан и се слагат в загрята фурна на 180 градуса за 5 до 6 мин.

Изваждат се пълнените гъби, посипват се с наситнен магданоз и малко копър.

Инфо: Cocina Muy Sencilla

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР