Дълго пазена тайна на шведската писателка Астрид Линдгрен е причината

...
Дълго пазена тайна на шведската писателка Астрид Линдгрен е причината
Коментари Харесай

Мръсна тайна е станала повод за създаването на "Пипи Дългото чорапче"


Дълго защитавана загадка на шведската писателка Астрид Линдгрен е повода тя да сътвори една от най-любимите героини от детската литература „ Пипи Дългото чорапче “, се твърди в новия биографичен филм за писателката, който бе показан на „ Берлинаре “.

„ Да се превърнеш в Астрид “ на датската режисьорка Перниле Фишер Кристенсен изважда на бял свят малко познатата история зад основаването на най-търпеливото и в същото време диво момиче на света, със стърчащи рижави плитки, лунички в обилие и свръхчовешка мощ.

Като тинейджърка в консервативната Швеция през 20-те години на предишния век Астрид Линдгрен (тогава към момента Астрид Ериксън) завърта спекулация с шефа си – женения основен редактор на локален вестник – а след това и забременява от него.

Завъртайки се към тази история, кинобиографията преглежда тежките избори, които Линдгрен бива принудена да направи, както и житейските уроци, които тя извлича от обстановката.

"Това, което се случва в тази история, трансформира Астрид в в действителност, в действителност мощен човек. Едно от нещата, които тя евентуално научава е, че би трябвало да мислиш самичък за себе си", отбелязва самата Фишер Кристенсен за Агенция Франс Прес.

"(Философът Емануел) Кант също счита по този начин, само че Астрид Линдгрен споделя тези неща по един доста, доста елементарен метод, който непосредствено влиза в детското схващане “, добавя той.

Според 48-годишната Фишер Кристенсен шведката е "един от най-иновативните и авторитетни писатели на нашето време", а героите й са образец за подражателство за генерации хора.

"Аз персонално не бих била същият човек, в случай че нямах Пипи", заключва режисьорката. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР