Дълго чаканият проект за първия Подробен устройствен план (ПУП) на

...
Дълго чаканият проект за първия Подробен устройствен план (ПУП) на
Коментари Харесай

Новият план на Борисовата градина забранява строежи и премахва стадион "Юнак"

Дълго чаканият план за първия Подробен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина е подготвен и екипът от ландшафтни архитекти отпред с Атанас Ковачев ще го внесе на следващия ден за разискване в Направление " Архитектура и градоустройство " на Столичната община. " В проекта ясно се показва какво ще е разрешено и какво – не през идващите 15-20 години в най-голямата зелена повърхност на София ", разгласи Ковачев.

" В момента процентът на застрояването в парка е прекомерно огромен. Нормативът е 2-3% от площта, а тук е доста над 10% ", съобщи той пред " Дневник ". И националният стадион, и стадион " Българска войска ", и колодрумът остават, тъй като към този момент са издигнати и няма по какъв начин да ги махнем, само че без да се усилва тяхната повърхност ", акцентира той. Планът планува до стадионите да не могат да влизат никакви коли като се изключи рейса на играещите тимове, кола за спешна помощ или пожарна кола при потребност.

Не се планува никакво ново застрояване в целия парк, само че се възнамерява унищожаване или пренасяне на доста други обекти от сегашните им места в Борисовата градина.

Предлага се пространството към езерото " Ариана " да се освободи от всички краткотрайни павилиони, които са се трансформирали в непрекъснати. Да остане само ресторантът в езерото. На мястото на стадион " Юнак " да има зелена ливада с пейки за срещи, е залегнало в плана.

" Веселото село " също ще се отстрани, а Маймунарника ще се трансформира в място за срещи и дискотека, само че без алкохол, изясни Ковачев. В направения Подробен устройствен план конната база би трябвало да се реалокира към Ловния парк, а актуалната автокъща " Капитолия " да се трансформира в публичен под земята паркинг за над 100 автомобила.

През 2015 година екипът на Ковачев завоюва с огромна преднина националния конкурс за правене на Подробен устройствен план на Борисовата градина, тъй като неговият план е бил най-консервативният и най-щадящ зеленината в парка. В журито, ръководено от Пенчо Добрев, са взели участие всички ръководители на комисии към Столичния общински съвет, както и специалисти по културно завещание.

Сега направеният Подробен устройствен план ще бъде импортиран преди Великденските празници в Направление " Архитектура и градоустройство " на Столичната община. През май той ще бъде качен на уеб страницата на общината за запознаване на обществеността и през юни би трябвало да стартира публичното разискване. Всички оферти на жители, компании и организации ще бъдат прегледани от Общинския експертен съвет и по негова преценка някои от тях може да бъдат включени в ПУП-а.

Очаквайте изявление с Атанас Ковачев за неговите оферти, включени в проекта, по какъв начин да се възвърне къпалнята " Мария Луиза " и Летния спектакъл и какво ще се построи на мястото на гара " Пионер ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР