Дълго чакане на опашка за определена административна услуга, нелюбезни служители

...
Дълго чакане на опашка за определена административна услуга, нелюбезни служители
Коментари Харесай

Таен клиент чакал 6 часа на гише на КАТ

Дълго очакване на опашка за избрана административна услуга, нелюбезни чиновници и условие на ненужни документи - това са част от проблемите, открити при изследване по метода "таен клиент ". Резултатите бяха показани на конференция в Министерския съвет.

След сигнали за нередности близо месец и половина 10 секрети клиенти следят по какъв начин 13 администрации в страната дават 15 услуги. Служителите следили до каква степен се спазвали нормативните условия, фиктивно ли се дава услугата, както и дали администрациите си обменят информация. Освен, че част от администрацията има проблем с отзивчивостта, тайните клиенти разкрили, че постоянно от жителите се изискват документи, които не са нужни по закон, изясни Здравко Сечков. Друг проблем е дългото очакване за избрана административна услуга.

"Най дълго време за приемането на услуги имаме регистрирани в столичният КАТ при явяването на услуга "Подмяна на удостоверение за правоуправление на МПС " - шест часа. Администрациите имат месец, с цел да отстранят проблемите, сподели Красимир Божанов, шеф на дирекция "Модернизация на администрацията " в Министерски съвет.

"Не на всички места ще се наложи персонално санкциониране. Трябва да се чака след това усъвършенстване посредством градивни ограничения, в случай че естествено има отговорни чиновници ще приветстваме да има и санкции ",.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев предизвести с писма администрациите да отстранят в едномесечен период всички установени проблеми. Предстоят нови инспекции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР